Vastaukset oppilaille annettaviin kysymyksiin (tarkentavaa tietoa opettajalle)
Miten revontulet syntyvät?
Aurinko on revontulten alkuperäinen energianlähde. Aurinkotuulen johdosta auringosta lähtee hiukkasia avaruuteen, joista osa päätyy Maan ilmakehään. Kun parin päivän kuluttua nämä hiukkasten elektronit törmäävät ilmakehän ionosfäärisessä kerroksessa happiatomeihin ja typpimolekyyleihin, atomit ja molekyylit virittyvät hetkellisesti korkeampaan energiatilaan. Kun viritystila purkautuu, energia vapautuu. (Ilmatieteen laitos, 2018 & Tähtitieteellinen Yhdistys Ursa, 2018.)
Miksi revontulia näkyy vain tietyillä alueilla, ja mitkä nämä alueet ovat? Miksi revontulia saattaa nähdä välillä myös Etelä-Suomessa?
Maapallon magneettikenttä suojaa aurinkotuulen hiukkasten pääsyä maan ilmakehään, mutta magneettikentän dipolimaisen rakeneen vuoksi osa hiukkasista pääsee ilmakehään asti. Hiukkaset siistoisin sanoen kulkeutuvat magneettikentän kenttäviivoja pitkin napa-alueille. (Ursa, 2018; Jyväskylän Sirius, 2018.) Parhaiten revontulet näkyvät molempien napojen läheisyydessä juuri magneettikentän dipolimaisuuden vuoksi. Revontulet näkyvät ympyrän muotoisella alueella, yleensä leveyspiirien 60 ja 75 välissä, jolloin niiden näkyvyys Pohjois-ja Etelänavoilla ei ole kovin hyvä. Tästä huolimatta revontulet saattavat näkyä myös edellä mainitun alueen ulkopuolella, mikäli auringossa tapahtuu poikkeuksellisen voimakas purkaus. (Jyväskylän Sirius, 2018.)
Mistä revontulien väri johtuu?
Revontulten väri riippuu siitä, millä korkeudella atomien ja molekyylien viritystila purkautuu, sekä itse alkuaineesta. Vihreä väri syntyy, kun aurinkotuulen hiukkaset törmäävät happiatomeihin, ja purkaus tapahtuu 100-150 km korkeudella. Happi synnyttää myös punaisen värin, mutta tällöin purkaus tapahtuu 150-500 km korkeudella. Typpi synnyttää puolestaan sinisen värin. (Jyväskylän Sirius, 2018; Yle uutiset, Mistä revontulet saavat värinsä?, 2014.)
Mistä revontulien nimitys tulee?
Revontulien kansainvälinen nimitys on aurora. Nimi juontaa juurensa Kreikan antiikin aamuruskon jumalattaren nimestä. (Tieteen Kuvalehti, 2018.)