Arviointityökalut
Arviointi
Portfolio tarjoaa alustan monipuoliselle arvioinnille. Portfolion arviointi on suunniteltava hyvin ja tavoitteet asetettava selkeästi. Ajatuksena portfolio voi olla suurelle osalle oppilaista täysin vieras, joten heidän on alusta asti oltava tietoisia, mitä lähdetään tekemään. Arvioinnin tulee olla tavoitteellista ja selkeää, sillä arvioinnilla on monesti suuri merkitys oppimistulokseen.
Oppilas on keskeinen henkilö portfolion tavoitteiden asettamisessa, joten on itsearviointi huomattavasti mielekkäämpää. Omien tavoitteiden asettaminen on nuoremmille oppilaille vierasta, joten opettajan rooli työskentelyn ohjaajana on olennainen. Tärkeitä kysymyksiä oppilaan itsearvioinnissa ovat muun muassa miten olen saavuttanut tavoitteeni, olenko tyytyväinen omaan panostukseen sekä mitä olen on oppinut, mitä ei ole aiemmin osannut. Kyse ei ole pelkästään oman tuotoksen vaan koko prosessin arvioinnista omasta tavoitteen asettelusta alkaen. Oppilaan kattava itsearviointi mahdollistaa sen, että oppilas ja opettaja pääsevät vertailemaan näkemyksiään työskentelyn edetessä ja arviointikeskustelun yhteydessä.
Mikäli portfolio kootaan ensisijaisesti laaja-alaisiin kokonaisuuksiin nojaten, on näiden tavoitteiden toteutumisen seuranta vaivattomampaa.
Portfolion arviointiedut tulevat esiin vain, mikäli oppija pääsee itse tarpeeksi vaikuttamaan tavoitteisiin. Liian strukturoitu työ ei osoita luovuutta tai oppijan vahvuuksia, vaan kyse on enemmän oppimispäiväkirjasta. Tästä on merkittävä pedagoginen ero oppiainemallin ja vuosiluokkamallin välillä. Oppiaineen sisällön eheyttäminen onkin oppiainemallin merkittävin etu, mutta vapauksien lisääminen luonnollisesti lisää itsearvioinnin roolia.
Arviointityökalumalleja
Itsearviointipohjat on toteutettu Google Sheetsilla, joten ne voi helposti upottaa osaksi Google Sitesiin rakennettua portfoliota. Upotus toimii myös pedanetissa, mutta asettelu ei ole yhtä siisti.
Vastaavanlaisia malleja ja ohjeita niiden tekemiseen löytyy myös videomuodossa.
Ohjeet arviointityökalujen käyttöön
Työkalu formatiiviseen arviointiin.
Taulukkoon on mahdollista asettaa läpäisyraja, tietyn teeman tai tehtävän painokerroin sekä oppilaskohtainen painokerroin. Eriyttäminen arvioinnissa on siis pyritty huomioidaan mahdollisimman monipuolisesti. Etusivulla on hakukone, johan oppilaan nimella voidaan hakea vain häntä koskevat tiedot.
Tässä työkalussa ei toistaiseksi ole vuorovaikutusta oppilaan ja opettajan välillä. Taulukko on vain opettajan käyttöön.