Vieraan kielen A-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6

Vieraan kielen A-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen: Tutustutaan kielten ja kulttuurien monimuotoisuuteen sekä opiskeltavan kielen levinneisyyteen ja tarvittaessa päävariantteihin. Hankitaan tietoa kielen ja kulttuurin merkityksestä yksilölle ja yhteisölle. Pohditaan omaa kieli- ja kulttuuritaustaa. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa. Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan erilaisia tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän.

S2 Kielenopiskelutaidot: Opetellaan suunnittelemaan toimintaa yhdessä, antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Opetellaan tehokkaita kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja, tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä: Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan kohdekieltä monenlaisista aiheista. Keskeisiä aiheita ovat minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä kohdekielisessä ympäristössä. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus, näkökulmana minä, me ja maailma. Valitaan erilaisia kielenkäyttötarkoituksia, kuten esimerkiksi tervehtiminen, avun pyytäminen tai mielipiteen ilmaiseminen. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien, kuten pienten tarinoiden, näytelmien, haastattelujen ja sanoitusten yhteydessä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita. Opetellaan löytämään kohdekielistä aineistoa esimerkiksi verkosta. Valittaessa tekstejä ja aiheita otetaan huomioon opiskeltavan kielen maantieteellinen levinneisyys sekä kielialueen elämänmuoto. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Harjoitellaan tunnistamaan opiskeltavan kielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä sekä tuottamaan tarvittavia kirjoitusmerkkejä.


Vieraan kielen A-oppimäärän opetuksen vuosiluokkaistetut sisällöt vuosiluokilla 4-6

Vieraan kielen A-oppimäärän sisällöt luokilla 4-6

4.lk

5.lk

6.lk

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Keskustellaan yhdessä, mitä kieliä oppilaat jo osaavat tai tietävät. Tutustutaan opiskeltavan kielen levinneisyyteen ja kulttuuriin.

Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa ja korostetaan puhutun kielen ensisijaisuutta. Kuunnellaan erilaisia kohdekielisiä materiaaleja hyödyntäen eri medioita.

Tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielistä toisiin. Pohditaan, miten voi toimia, jos osaa kieltä vain vähän.

Kartutetaan tietoa kohdekielestä ja sen kulttuurista. Havainnoidaan kohdekulttuurille tyypillisiä tapoja ja juhlia ja verrataan niitä omaan kulttuuriin.

Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa ja korostetaan puhutun kielen ensisijaisuutta. Kuunnellaan erilaisia kohdekielisiä materiaaleja.

Kartutetaan tietoa kohdekielestä ja sen kulttuurista. Tutustutaan tarvittaessa opiskeltavan kielen päävariantteihin. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kotikansainvälisyyttä sekä ulkomaan kontakteja.

Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutuksessa ja korostetaan puhutun kielen ensisijaisuutta.

 

S2 Kielenopiskelutaidot

S2 Kielenopiskelutaidot

S2 Kielenopiskelutaidot

Vahvistetaan oppilaan opiskelumotivaatiota ja kannustetaan häntä iloitsemaan oppimisesta. Rohkaistaan oppilasta käyttämään kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa heti ensimmäisestä oppitunnista alkaen.

Opetellaan toimimaan yksin ja ryhmissä eri henkilöiden kanssa, auttamaan ja kuuntelemaan toinen toistaan. Harjoitellaan ottamaan vastuuta omista tehtävistä sekä läksyistä. Käytetään ilmaisuun kannustavia, eri aisteja hyödyntäviä työtapoja, esimerkiksi leikkejä, lauluja, pelejä, draaman keinoja, joissa ei kiinnitetä huomiota virheisiin. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaisen kielisalkun avulla.

Kannustetaan kokeilemaan erilaisia oppimistapoja. Harjoitellaan erilaisia muistiinpainamiskeinoja harjoittelemalla sanoja esimerkiksi aihepiireittäin, visualisoimalla, esittämällä, ääneen lukemalla, pelaamalla, käyttämällä tietotekniikkaa tai parin kanssa toimimalla. Harjoitellaan käyttämään sanastoa. Hyödynnetään oppilaan olemassa olevaa kielitaitoa ja kannustetaan häntä käyttämään hyväksi päättelykykyään.

Vahvistetaan edelleen oppilaan myönteistä asennetta kohdekielen opiskeluun. Kannustetaan oppilasta iloitsemaan oppimisesta sekä vahvistetaan oppilaan itseluottamusta oppijana ja kielenkäyttäjänä.

Opetellaan ottamaan vastuu omista tehtävistä, saattamaan ne loppuun sekä arvostamaan omaa ja muiden työtä. Harjoitellaan monipuolisia kielenopiskelutaitoja, joihin kuuluvat pari- ja ryhmätyöt sekä itsenäinen työskentely. Harjoitellaan omien työskentelytaitojen kuten ryhmä-, pari-, projekti- ja itsenäisen työskentelyn taitojen arviointia sekä kannustavaa vertaisarviointia. Opetellaan asettamaan tavoitteita. Seurataan ja arvioidaan oman kielitaidon kehittymistä, esimerkiksi Eurooppalaisen kielisalkun avulla.

Kokeillaan rohkeasti erilaisia oppimistapoja. Harjoitellaan sanojen merkitysten päättelyä ja tekstin ymmärtämistä asiayhteyden avulla sekä erilaisia muistiinpainamiskeinoja. Hyödynnetään tietotekniikkaa omissa tuotoksissa ja sanojen harjoittelussa.

Vahvistetaan edelleen oppilaan opiskelumotivaatiota. Kannustetaan oppilasta käyttämään omia vahvuuksiaan oppimisessa ja iloitsemaan onnistumisista. Vahvistetaan oppilaan itseluottamusta oppijana ja kielenkäyttäjänä.

Opetellaan asettamaan tavoitteita ja suunnittelemaan toimintaa yhdessä. Tehdään esimerkiksi pienimuotoisia yhteistoiminnallisia projektitöitä, joihin kuuluu työn suunnittelu, työnjako, toteutus, jakaminen ja arviointi. Opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta ja ottamaan vastuuta. Harjoitellaan kannustavan vertaisarvioinnin antamista. Totutellaan arvioimaan omaa kielitaitoa esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua käyttäen.

Opetellaan tehokkaita sekä itselle sopivia kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja sekä tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä.

Tuetaan oppilaiden monilukutaidon kehittymistä käyttämällä luovasti erilaisia oppimistapoja ja eri medioita kuten esimerkiksi kuvia, videoita, äänitteitä ja erityyppisiä tekstejä.

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Opetellaan kuulemaan, kuuntelemaan, puhumaan, lukemaan ja jossakin määrin kirjoittamaan kohdekieltä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri: minä itse, perheeni, arjen toiminnot, ystävät, vapaa-aika, oppilaiden kiinnostuksen kohteet ja ajankohtaisuus esimerkiksi kohdekielen kulttuuriin kuuluvat juhlat.

Harjoitellaan kielenkäyttöä arkipäivän vuorovaikutustilanteissa.

Kiinnitetään huomiota perusviestintätaitoihin kuten katsekontaktiin, vuorotteluun, kuuntelemiseen ja reagointiin. Havainnoidaan kohdekielisen vuorovaikutuksen ominaispiirteitä, esimerkiksi nimien käyttöä ja kohteliaita ilmaisuja.

Tutustutaan joihinkin korvaaviin keinoihin ilmaista itseään (kompensaatiostrategiat), esimerkiksi pienin elein ja äännähdyksin.
Sanastoa ja sanontoja opetellaan varsinkin suullisesti monenlaisten oppimistapojen avulla, esimerkiksi pienten tarinoiden ja näytelmien, laulujen, leikkien, pelien ja tietotekniikan avulla.

Tutkitaan ja tuotetaan pieniä tekstejä, esimerkiksi lyhyitä dialogeja, sarjakuvia, kuvasanakirjoja ja ajatuskarttoja hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan erilaisia medioita.

Tutustutaan yhdessä lähiympäristöstä tai verkosta löytyvään helposti ymmärrettävään kohdekieliseen materiaaliin (esim. kuvat, lyhyet videonpätkät, laulut).

Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä, puherytmiä ja intonaatiota kielellä leikitellen ja teksteihin eläytyen. Harjoitellaan tunnistamaan kohdekielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä sekä tuottamaan tarvittavia kirjoitusmerkkejä.

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakamaan muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.

Opetellaan kuulemaan, kuuntelemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan kohdekieltä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri: koulunkäynti, arjen toiminnot, vapaa-aika, toiminta lähiympäristössä, oppilaiden kiinnostuksen kohteet ja ajankohtaisuus, esimerkiksi kohdekielen kulttuurin arkielämä ja juhlanviettotavat.

Harjoitellaan erilaisia arkipäivään liittyviä vuorovaikutustilanteita.

Harjoitellaan perusviestintätaitoja kuten katsekontaktia, vuorottelua, kuuntelemista ja reagointia.

Havainnoidaan kohteliaan kohdekielisen kommunikaation peruspiirteitä, esimerkiksi kohteliaita pyyntöjä ja kehotuksia ja intonaatiokysymyksiä.

Tutustutaan uusiin kompensaatiostrategioihin, kuten toiston pyytämiseen ja päättelyyn asiayhteyden tai toisen kielen avulla.

Sanastoa ja rakenteita harjoitellaan suullisesti monenlaisten tekstien yhteydessä. Sanaston ja rakenteiden opettelua tukevat monipuoliset oppimistavat. Oppimista voidaan tukea näytelmien, pelien ja leikkien lisäksi myös liikkeen, rytmin ja musiikin avulla. Tutkitaan ja tuotetaan monenlaisia tekstilajeja käyttäen erilaisia medioita.

Haetaan yhdessä verkosta tietoa esimerkiksi nähtävyyksistä, hinnoista ja matkoista.

Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota kielellä leikitellen ja teksteihin eläytyen. Kiinnitetään huomiota äänteiden merkityksiä erotteleviin ominaisuuksiin. Harjoitellaan tunnistamaan ja käyttämään oppimisen apuna kohdekielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä.

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakamaan muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.

Opetellaan käyttämään kohdekieltä erilaisissa viestintätilanteissa. Laajennetaan aihepiirejä elämästä ja toiminnasta kohdekielisessä ympäristössä ja maailmassa. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus.

Syvennetään perusviestintätaitojen hallintaa. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja kohteliasta kielenkäyttöä. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella vaativampia kielenkäyttötilanteita.

Rohkaistaan oppilasta viestimään kommunikaatiokatkoksista huolimatta erilaisia kompensaatiostrategioita hyödyntäen. Tutustutaan uusiin strategioihin, kuten ennakointiin ja selittämiseen toisin sanoin.

Sanastoa ja kielen rakenteita opitaan tutustumalla eri tekstilajeihin sekä tuottamalla erilaisia tekstilajeja, esimerkiksi tarinoita, dramatisoituja tilanteita, haastatteluja ja ilmoituksia eri medioita ja oppimistapoja hyödyntäen.

Opetellaan käyttämään kielitiedon käsitteitä, joiden avulla voidaan jäsentää kieltä.

Etsitään kohdekielistä helpohkoa aineistoa esimerkiksi lähiympäristöstä, verkosta tai kirjastosta. Valittaessa tekstejä ja aiheita otetaan huomioon kohdekielen maantieteellinen levinneisyys sekä kielialueen elämänmuoto.

Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota kielellä leikitellen ja teksteihin eläytyen. Hyödynnetään verkon autenttisia oppimisympäristöjä, esimerkiksi ääntämissanakirjoja, lauluja ja videoita.

Kannustetaan oppilaita löytämään omat tapansa täydentää koulussa opittuja tietoja ja taitoja sekä jakamaan muualla oppimaansa ja kokemaansa koulussa.


Vieraan kielen A-oppimäärän oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä. Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan opettajien yhteistyötä. Leikin, laulun, pelillisyyden ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri viestintäkanavia ja -välineitä. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Heille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa. Kohdekieltä käytetään aina kun se on mahdollista.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai kieltä entuudestaan osaaville oppilaille.

Oppilaan oppimisen arviointi vieraan kielen A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6

Arviointi on luonteeltaan kannustavaa ja antaa oppilaille mahdollisuuden tulla tietoiseksi omista taidoistaan, kehittää niitä ja painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja tai osoittaa informaalin oppimisen kautta hankittua osaamista. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua.

Vieraan kielen sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää vieraan kielen A-oppimäärän valtakunnallisia arviointikriteereitä. Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin ja että arviointi kohdistuu kaikkiin arvioitaviin tavoitteisiin. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Niiden arviointi perustuu Eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen.