Mitä on osaamisperusteisuus?
Osaamisperusteisuus on organisaation näkökulmasta ennen kaikkea toimintaa ohjaava periaate ja ajattelutapa, joka tuottaa laatua toimintaan ja helpottaa opiskelijan hankkiman osaamisen hyödyntämistä.
Osaamisperusteisuudessa osaaminen on riippumatonta ammattitaidon hankkimistavasta. Ajatellaan, että ihminen oppii kaikkialla ajasta ja paikasta riippumatta. Oppimista ei sidota pelkästään luokkahuoneeseen ja oppituntiin tai työssäoppimiseen.
Osaamisperustaisuus tarkoittaa oppimis- ja osaamislähtöistä tapaa organisoida ja toteuttaa opetusta.
Osaamisperusteisuus on pedagogisen toiminnan lähtökohta. Oppiaine- ja opettamiskeskeisestä pedagogiikasta siirrytään aitoon osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Opetustyö aletaan nähdä oppimisen mahdollistavana, sitä tukevana toimintana. Muutokset vaikuttavat myös kurssikuvauksiin, opetuksen käytännön toteuttamiseen sekä arviointiin.
”laaditaan kansalliset osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteet, joiden tavoitteena on tehdä eri tavoin hankittu yksilön osaaminen näkyväksi työelämässä ja koulutusjärjestelmässä”
Pähkinänkuoressa osaamisperusteisuus tarkoittaa siis kansalaisopiston näkökulmasta kurssitarjonnan ja toimintatapojen kääntämistä osaamisen kielelle, opistossa hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä kurssisuoritusten kirjaamista Koski-tietovarantoon. Laajemmin ajateltuna osaamisperusteisuus on kansalaisopistolle myös mahdollisuus uudistaa kurssitarjontaa ja toimintaa sekä ottaa osaamisperusteisuuden tuomia toimintatapoja myös laajemmin käyttöön.