2022-2023
Sommarvård ☀️
En av våra viktiga sommarprogram är barnens årliga sommarutfärd. I år åkte vi till Åbo universitets botaniska trädgård på ön Runsala. Där kom en trädgårdsmästare och öppnade upp sex växthus för oss. Barnen förundrades över de olika klimaten i växthusen och olika växter från hela världen. Vi såg mandariner och citroner växa på träd, exotiska fiskar, taggiga trädstammar och kaktusar. Barnen tyckte det var som i en djungel och var positivt överraskade av hur intressant och roligt det var! Efter utfärden åkte vi tillbaka till Skolgatan 10 passligt till lunch.
Vårutfärd till Tuorla 24.5 🐮🐷🐓🍓
Först promenerade vi igenom lantbrukshögskolans blommande fruktträdgård, där det odlades äpplen och blåbär. Sen fick vi se både kor, grisar och en liten nyfödd griskulting. I hönsgården fanns tuppen och hönor. Och vi fick alla turvis prova att sitta i en stor skördetröska. Vi lärde oss massor och hade roligt tillsammans i trevlig friluftsmiljö.
Vi besökte också växthusen, där det förutom blommor odlades örter och jordgubbar i ampel, samt hallon - som vi alla fick smaka på. Oj, så goda de var! 😋
I skogen grillade vi korv och fick äta gott. Vilken toppendag det blev!
Nappe och fåglarna
Drömmarnas motionsdag
🏃♂️Rörelseglädje, att få överträffa sig själv, uppmuntra varandra och få göra kul saker tillsammans! Vi hade jätteroligt!
Tre sagor i en smäll 🎭
Skogsutfärd ☀️🌱🐦
niger och säger: ”Nu är det vår!”
På onsdagen gjorde Rävarna en utfärd med Föli till den historiska sevärdheten "Katarinas sten". Den ligger på naturskyddsområdet i Katrinedal. Också Hertiginnan Katarina Jagellonica som bodde på Åbo slott under 1500-talet, gjorde utfärder hit på häst med sitt hov. Vi testade tillsammans på hur det känns att äta frukt vid det stora, platta stenblocket som fungerade som picknickbord för länge sedan. Barnen tyckte det kändes lite kallt, men att gick bra ändå.
Vi fick öva oss på att känna igen maskrosor, blåsippor och hundratals vitsippor. Träden hade fått knoppar.
Vi såg flugor vid vattnet i ett dike och hörde fågelkvitter. En fasan hoppade på ängen.
Utflykten bestod också av fri lek i skogen. Några av barnen hade kojbygge av stora grenar och tjocka kvistar. Andra utforskade naturen och lekte fantasilek. Solen värmde och barnen tyckte utfärden var fin och rolig.
Valborgsfirande 🎉🎈
Utställning om Katarina Jagellonica på Åbo slott
Rörelse i Mannerheimsparken ⚽️☀️
WAM
Vi bekantar oss med skolan ⏱️
Påsktid 🐣🐤🐥
På fredagen hade hela Cygnaeus förskola tillsammans påskäggsjakt med godsaker, sånger och dans ute på gården.
Barnens planteringsburkar till påsk blev allihop så fina och personliga!
.(⁀*🐰*⁀)♡
♡´*• .¸. •*´🌸🌿🌸
Marinbiolog på besök 🌊🐟
Vi fick veta att Östersjön är en varierad livsmiljö för olika intressanta växter och djur, med mjukt ler- och sandbotten eller stenbotten och klippor.
Barnen fick till uppgift att arbeta i par och tillsammans göra en stor poster med bilder av olika arter i Östersjön. Barnen var ivriga och berättade flera fiskehistorier och strandupplevelser de hade varit med om.
Vi åker i pulkabacken 🛷
Efter snöstorm skiner solen 🌞 På onsdagen fanns det gott om snö, så vi njöt tillsammans av hög fart i Puolalaparkens pulkabacke. Det var härligt och spännande!
Alla barn tog varandra fint i beaktande och var så hurtiga. De orkade gå uppför och åka nerför den höga backen åtskilliga gånger!
Vilken otroligt härlig vinterdag vi hade, fast barnen var både trötta och hungriga på vägen tillbaka till förskolan efteråt.
Våffeldagen 🧇
Rockasocksdagen 🧦
Varför olika strumpor? Varför så färgrikt?
Är det någon som ens märker om jag har olik färgade strumpor i innetossorna?
Den 21.3 var det världsdagen för Downs syndrom. Rävarna bar egna sockor i olika färger. Vi samtalade om att acceptera olikheter och att alla människor ska ha det bra. Vi tittade på en kortfilm om Down syndrom. Kunskap ökar förståelse. Vi får alla vara olika, och vi är bra som vi är. Vi klippte ut sockor som vi fick färglägga och lägga till valfritt mönster. De används nu för att smycka Rävarnas konstgalleri i trappuppgången.
Smågruppsverksamhet
Barnens filmer 1
Barnens filmer 2
Barnens filmer 3
Barnens filmer 4
Barnens filmer 5
Barnens filmer 6
Barnens filmer 7
Digilekprojekt 🎭🎬🎥
Teater i Äventyrsparken 🤴
Tygpaddan Susanne
Hans Majestät Leopold Prinshjärta
Kungen
Rörelsestund med skrinning ⛸️❄️
Glad alla hjärtans dag ❤️
Bibbakurs för förskolebarn 📚
Onsdagen den 9.2 deltog vi i en svenskspråkig bibliotekskurs på Åbo stadsbibliotek på barnavdelningen Saga. Under en kort rundtur bland bokhyllorna med guidning av bibliotekarierna Riitta och Nonna fick vi möjlighet att lyssna, inspireras och lära oss att använda alla de olika alternativ som biblioteket har att erbjuda barn.
Efter rundturen fick alla barn ett eget diplom som senare kan bytas ut till ett helt eget riktigt bibliotekskort på bibban.
Åbo Saluhall 🍝🥖🦪
Kroppsmedvetenhet 🖐️
Med Min kropp-projektet lär vi oss också mycket om vad som gör oss till unika individer och att respektera varandra.
100-dagarsfest 🍿🥳
Det blev popcorn i mängder, saft, maskerad och en hel massa roliga program. Ute på gården hade vi gemensam dans och rörelse till önskemusik, tillsammans med våra andra grupper på Cygnaeus förskola. Sedan blev det olika aktiviteter som barnen själv önskat, i olika rum - där barnen roterade runt till de olika aktiviteterna: vi planerade och tillverkade maskeradmasker av papperstallrikar och sugrör, hade handledd motion till musik och kollade en film om älgen.
Matfostran🍴
För barnen på Rävarna är lunchen en viktig, efterlängtad stund under dagen. Vi övar oss bl.a. på att bära bricka, portionera lämpliga portioner och ta mat enligt tallriksmodellen. Lunchen stöder även ett gott bordsskick när vi sitter tillsammans och äter.
Vår matfostran sker även som en del av förskoleverksamheten i bl. a vårt projekt med Saperemetod varje vecka! Sapere ( = smaka, våga, uppmuntras) är en matpedagogisk metod där barn lär känna matens värld genom sina sinnen.
Vår mat produceras av Kaarea som nu är matleverantör för Åbo stads skolor och daghem.
Måndagsstämning ❄️
Välkommen till Rävarna! 🦊
Rävarna har 13 barn under verksamhetsperioden 2022 - 2023 i åldersgruppen födda år 2016. Under förskoletiden (kl. 8.30 - 12.30) är Rävarna ibland uppdelade i 2 smågrupper: Fjällrävar och Ökenrävar.
Hanna och Sarah jobbar i Rävarnas team.
Under fritidsverksamheten på eftermiddagarna har vi sammanslagna grupper med Björnarna, vars grupputrymmen finns på samma våning. Tina och Mirella jobbar i Björnarnas team.
På morgnarna före kl. 8.15 har vi tagit emot barnen i Loungen där vi äter frukost. Därefter öppnas dörrarna till Rävarnas egna lokaler.
På eftermiddagen packar barnen själv ner sina ägodelar/byteskläder/läxor etc. i ryggsäcken, som vi tar med oss ut. Gruppens lokaler är stängda/låsta vid utevistelsen.
Även fast vi delar upp Rävarna i mindre grupper, finns det saker vi gör som en hel grupp, t ex samlingar, uppgifter och utevistelse, samt de flesta utflykter.
Varmt välkomna till Rävarna. Hoppas på ett öppet och gott samarbete för barnens bästa och ett trevligt förskoleår!
Hanna och Sarah