2.1 Lukiokoulutuksen tehtävä

Paikalliset kirjaukset


Järvi-Pohjanmaan lukiokoulutuksen arvot, toimintakulttuuria ohjaavat tekijät ja opetuksen toteuttamisen sekä arvioinnin lähtökohdat ovat koottuna yhteen kuvaan https://peda.net/opetussuunnitelma/ops-2016-lukio/jlo2/lop22/2ltja/2-2-arvoperusta.

Monipuolisina ajanmukaisina yleislukiona Alajärvi ja Vimpeli tarjoavat yhteistyössä muiden oppilaitosten, korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet painottaa opintojaan henkilökohtaisen toiveiden ja tarpeiden mukaan. Alajärvellä tarjotaan pakollisten kurssien lisäksi kattava valikoima syventäviä ja soveltavia kursseja. Alajärvellä tarjotaan pesäpallon ja jääkiekon valmennuskursseja. Vimpelissä on mahdollisuus painottaa opintoja palloilulinjalla, joka tarjoaa pesäpallo- ja koripallovalmennusta.


Lukiokoulutuksen tehtävä

Lukiokoulutuksen tehtävänä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen. Lukiokoulutuksessa yleissivistys koostuu arvoista, tiedoista, taidoista, asenteista ja tahdosta, joiden avulla kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun pystyvät yksilöt osaavat toimia vastuullisesti, myötätuntoisesti, yhteisöllisesti ja menestyksekkäästi. Lukioaikana opiskelija kartuttaa olennaista ihmistä, kulttuureja, luontoa ja yhteiskuntaa koskevaa tietoa ja osaamista. Lukio-opetus harjaannuttaa opiskelijaa ymmärtämään elämässä ja maailmassa vallitsevia monitahoisia keskinäisriippuvuuksia sekä jäsentämään laaja-alaisia ilmiöitä.

Lukiokoulutuksella on opetus- ja kasvatustehtävä. Lukiokoulutuksen aikana opiskelija rakentaa identiteettiään, ihmiskäsitystään, maailmankuvaansa ja -katsomustaan sekä paikkaansa maailmassa. Samalla opiskelija kehittää suhdettaan menneisyyteen ja suuntautuu tulevaisuuteen. Lukiokoulutus syventää opiskelijan kiinnostusta tieteiden ja taiteiden maailmaan sekä kehittää valmiuksia työelämään ja työhön.

Lukiokoulutus rakentuu perusopetuksen oppimäärälle. Se antaa yleiset jatko-opintovalmiudet yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja lukion oppimäärään perustuvaan ammatilliseen koulutukseen. Lukiossa hankittuja tietoja ja taitoja osoitetaan lukion päättötodistuksella, ylioppilastutkintotodistuksella, lukiodiplomeilla ja muilla näytöillä. Lukiokoulutus ohjaa opiskelijaa suunnittelemaan tulevaisuutaan ja elinikäiseen oppimiseen.