23.4 Puolalaista elämää

Puolan väestö ja rikas kulttuuri

Puolalaiset ovat melko yhtenäinen kansa. Miltei kaikki puhuvat äidinkielenään puolaa, ja 87 % väestöstä on katolilaisia. Ortodokseja, protestantteja ja juutalaisia on jonkin verran. Puolan rajojen lähettyvillä asuu vähemmistöinä esimerkiksi saksalaisia, valkovenäläisiä romaneja, ukrainalaisia, armenialaisia ja tataareja.

Puolalaisesta kulttuurista tulee useimmille mieleen Chopinin pianomusiikki ja kahden Nobel-palkinnon saaneen Marie Curien tutkimukset röntgen-säteillä. Puolan raskas historia, maan monet jakamiset ulkovaltojen kesken, toisen maailmansodan kuusi miljoonaa kuollutta ja juutalaisten tuhoamisleirit ovat jättäneet jälkensä ihmisiin ja kulttuuriin.

Kaupunkiretkiä Puolassa

Puolalaisen kulttuurin tyyssija on Krakova. Se syntyi ikivanhalle kauppareitille, jonka kautta kuljetettiin maataloustuotteita, riistaa ja hunajaa Kiovaan ja sieltä jokia pitkin aina Bysanttiin asti. Krakovan yliopisto on perustettu 1300-luvulla. Se on Euroopan kolmanneksi vanhin yliopisto.

Toisessa maailmansodassa kaupunki säästyi totaaliselta tuholta, toisin kuin esimerkiksi Varsova tai Gdańsk. Hengissä säilynyt kulttuurieliitti muutti Varsovasta Krakovaan. Teollistamisen myötä Krakovasta tuli yksi Euroopan saastuneimmista alueista. Puolan ympäristöliike on saanut alkunsa Krakovassa. Krakovan vanhakaupunki on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon, johon pääsevät maailman ainutlaatuisimmat kulttuuri- ja luontokohteet. Krakovaan matkustetaan historian, museoiden ja festivaalien innoittamana.


Krakova.

Gdanskin telakalta sai vuonna 1980 alkunsa Solidaarisuus-ammattiliitto, jota johti Lenin-telakan sähkömies Lech Walesa. Vajaan kymmenen vuoden päästä Solidaarisuus-liike voitti vaalit ylivoimaisesti ja Puolaa vuosikymmeniä hallinneet kommunistit joutuivat luopumaan valta-asemastaan. Tämä tapahtuma vaikutti osaltaan Euroopan valtarakenteiden muuttumiseen.

Varsova on kahden miljoonan asukkaan kaupunki Veiksel-joen varrella. Se tuhottiin lähes täydellisesti Hitlerin käskystä toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen jälleenrakennettu Varsova on palautunut jälleen talouden, tieteen ja kulttuurin keskukseksi, jossa on korjattu vanhaa ja rakennettu uutta modernia kaupunkia.


Varsova.