Sveitsi

Johdanto

Haluan kirjoittaa Sveitsiläisesta ruoasta ja kulttuurista, koska ruoat ovat aineiden puolelta yksinkertaisia, mutta kun Sveitsiläistä ruokaa katsoo ei saa sellaista vaikutelmaa.

Maan ruoat ja kulttuuri

Sveitsissä on paljon maailmanlaajuisesti tunnettuja juustoja. Sveitsin yksi tunnetuimmista juustoista on emmental. Juusto on kotoisin Sveitsin ylätasangoilta. Sveitsissä on syntynyt myös ensimmäinen maitosuklaa Daniel Peterin toimesta vuonna 1875. Maitosuklaan lisäksi on siellä keksinyt Rudolph Lindt puristusmenetelmän, jonka avulla saadaan suklaasta nykysuklaan tavalla pehmeää ja helposti käsiteltävää. Sveitsissä suosittuja ovat myös leivät ja leivonnaiset. Sveitsiläinen leipä on usein rapea pintainen ja pehmeä sisältä. Vaalea tai täysjyväjauhoilla tehty leipä on yleistä. Leivonnaiset sisältävät runsaita määriä voita ja sokeria sekä usein sisältävät juustoa, perunaa, porkkanaa, hedelmää tai pähkinää. Sveitsissä melkein joka juhlalle on oma leivonnainen. 

Sveitsiläisten juustojen suosio tulee maan olosuhteista. Siellä voi tuottaa erittäin hyvälaatuista maitoa, josta sitten tehdään juustoa. Sveitsissä on reheviä niittyjä ja puhdasta sekä raikasta ilmaa hyvän eläinkannan lisäksi. Sveitsin emmentalilla on uskottu olevan jopa 2000 vuoden historia. Sveitsissä syödään paljon juustoa ja yksi tunnettu herkku on juustofondue, johon kuuluu sulatettuja juustoja, valkoviiniä ja sitruunamehua. Juustojen suosion näkee myös siinä, että juustoa käytetään monissa eri resepteissä.

Perunaruoalla on myös suosiota Sveitsissä. Niistä suosituin on paistettu rösti. Yksinkertaisimpaan versioon röstistä kuuluu raastettua perunaa, sipulia, suolaa sekä öljyä. Tunnettu liharuoka Sveitsissä on bündner fleisch. Se on tehty mureasta ja rasvaisesta naudanpaistista tai siitä enemmänkin puristettu, kuivattu ja sen jälkeen siivutettu. Tätä syödään Sveitsissä paljon alkupalana tai välipalana leivän kanssa. Sveitsissä on peruna- ja liharuokien lisäki myös hyvät kalastusmahdollisuudet.

Leivonnaiset ovat varsin suosittuja maan saksankielisillä alueilla.

Sveitsiläisessä keittiössä on paljon vaikutteita italialaisesta, ranskalaisesta sekä saksalaisesta keittiöstä. Sveitsi oli historiallisesti maanviljelijöiden maa, josta tulee näkyviin perus raaka-aineiden (kuten perunat ja juusto) käyttö Sveitsin keittiöissä. Vaikka raaka-aineet ovat ns. perus raaka-aineita, ruoat ovat silti monimutkaisen ja värikkään näköisiä.

Ateriakokonaisuus: alkuruoka raclette, pääruoka rösti + lihaa ja jälkiruokana Sveitsiläinen pähkinätorttu.

Lähteet

fi.m.wikipedia.org/wiki/Sveitsiläinen_keittiö
Maistuu Hyvältä - Kylässä Sveitsissä (sivu 139) Merja Hämälöinen, Kaisa Isotako, Eira Mäkinen, Otava
keittotaito.com/sveitsi-juustojen_maa.html
Ruokamatka Euroopassa (sivu 92) Päivi Immonen, Riitta Nevala, Marita Suontausta