24.5 Slovakia on kehittyvä veljesvaltio

Slovakian pääkaupunki Bratislava sijaitsee Tonavan rannalla ikivanhalla joen ylityspaikalla maan eteläosassa lähellä Itävallan pääkaupunkia Wieniä. Eteläosa Slovakiaa on alankoa, joka yltää aina Unkarin puolelle saakka. Tämä alue on maan tiheimmin asuttua, ja tärkeimmät teollisuusalueet sijaitsevat siellä. Slovakian pohjoisrajalla on Karpaattien vuoristo, jonka korkeimmat huiput nousevat yli kahden kilometrin. Ylänköalueet levittäytyvät suureen osaan Slovakian keski- ja pohjoisosia.

Slovakian naapurivaltioita ovat Tšekin lisäksi Puola, Itävalta, Unkari ja Ukraina. Väestömäärältään Suomi ja Slovakia ovat hyvin samanlaisia eli molemmissa maissa on lähes 5,5 miljoonaa asukasta. Slovakiassa on suuri unkarilaisvähemmistö, mikä johtuu sen läheisestä historiallisesta yhteydestä Unkariin. Toisen merkittävän vähemmistön muodostavat romanit. Näiden vähemmistöjen kohtelu on herättänyt vilkasta keskustelua muualla Euroopan unionin alueella.

Slovakia vie ulkomaille lähinnä erilaisia koneita, ajoneuvoja, metalleja, kemikaaleja sekä mineraaleja. Tärkeimmät kauppakumppanit ovat läheltä: Saksa, Tšekki, Puola, Unkari ja Itävalta. Viime vuosina Slovakia on pyrkinyt kehittämään teollisuuttaan sekä houkuttelemaan uusia yrityksiä ulkomailta. Maan palkkataso on alhaisempi kuin monissa muissa Euroopan maissa ja verotuskin kevyempi, joten tuotantokustannukset jäävät tällöin pienemmiksi. Tämä houkuttelee sijoittajia ulkomailta Slovakiaan. Tšekin tapaan monet autotehtaat ovatkin siirtäneet tuotantoaan Slovakiaan.


Slovakian pääkaupunki Bratislava on Tonavan varrella.