4. Viikko Keskiaika

Tekijä: Julia Puukko
  • Keskiaika oli 500-1400-luvuilla
  • Eurooppa oli jakautunut moneksi pieneksi valtakunnaksi
  • Keskiajalla oli sääty-yhteiskunta
Feodalismi= Keskiajalla sotilaallinen, poliittinen ja hallinnollinen järjestelmä.
Feodalismissa maa-alueet oli jaettu lääninherrojen kesken lääneihin. Lääninherroilla eli vasalleilla oli omalla alueellaan oikeus itsenäiseen aluehallintoon ja verojen keräämiseen. Vasallit olivat uskollisia kuninkaalleen, ja antoivat tälle sotilaallista apua tarpeen tullen.

Keskiajan maatalousyhteiskunnassa oli käytössä omavaraistalous eli kaikki tarpeellinen tuotettiin itse. Keskiajalla oli käytössä vaihdantakauppa.

Keskiajalla oli käytössä sääty-yhteiskunta, joka jakoi ihmiset luokkiin.
Korkeimmassa asemassa oli kuningas, joka oli sotilaallinen johtaja. Kuninkaalla oli ylin maanomistusoikeus ja tuomiovalta.
Aatelistolla oli kuninkaan myöntämät verovapaiden läänitysten ja omien tilusten hallinto ja oikeudenkäyttö. Aatelisto oli uskollinen kuningastaan kohtaan ja he hoitivat sotilaspalveluksen ja talonpoikien suojelun.
Papiston tehteviä oli saarnaaminen ja rukoileminen. Heillä oli myös verovapaiden maanomistuksen ja läänitysten hallinto ja oikeudenkäyttö.
3.säätyyn kuului porvarit ja talonpojat.
Porvarit olivat verollisia vapaita kaupan ja käsityön ammatin harjoittajia. Porvarit hoitivat kaupungin itsehallinnon.
Talonpojat ja maaorjat tekivät töitä lääninherrojen pelloilla, sekä he olivat verollisia.

Kaupankäynti alkoi elpymään 1000-1200-luvulla. Kaupungit vahvistuivat ja kasvoivat. Rahatalous, pankkijärjestelmä ja osakeyhtiöt syntyivät.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin