Yleisiä tiedostoja

Arviointityökalu

Tässä excelissä toimiva arviointityökalu.
Arvostelutiedostopohja.xlsx

Miten tätä kannattaa käyttää (tai siis miten itse käytän):
  1. Jokaiselle lukuvuodelle teen tiedostosta oman kopion ja nimeän sen lukuvuoden mukaiseksi.
    • Tallennuspaikan pitää luonnollisesti olla turvallinen ja varmuuskopiointi kannattaa olla kunnossa.
  2. Tiedoston sisällä teen jokaista opetusryhmää varten taulukosta oman kopion (alareunaan oma välilehti) ja nimeän ryhmän mukaiseksi.
  3. Kopioin (wilmasta) oppilaiden nimet niille varattuun kohtaan.
  4. Kun olen tarkistanut kokeet, merkitsen taulukkoon kokeen maksipisteet ja jokaisen oppilaan pisteet.
    • excel laskee arvosanasta desimaalilukumuodon ja muodon tyyliin "8+".
  5. Joulunumeroa varten neljän kokeen jälkeen on kohta, joka laskee kokeiden keskiarvon.
  6. Kevätnumeroa varten lasketaan kahdeksan kokeen keskiarvo (eli syksy ja kevät).
  7. Arvosanoihin vaikuttavat muutkin asiat kuin pelkkä keskiarvo, joten siksi kirjoitan ne numerot tähän aina käsin.
  8. Aina, kun olen tarkistanut jonkun kokeen ja tallentanut tiedoston, otan siitä varmuuskopion. Yksi tapa varmuuskopioida tämä on lähettää se itselle sähköpostin liitetiedostona (luonnollisesti työsähköpostia käyttäen).

Tuo excel laskee koenumerot käyttäen suoraa, jossa täysillä pisteillä saa numeron 10 ja rajan (oletuksena 25%) määräämällä pistemäärällä saa tasan numeron 5. Kyseessä on siis desimaaliluku, jolla on helppo laskea myös keskiarvot. Jos vitosen rajaa haluaa muuttaa, voi tuon 25% tilalle vaihtaa itse käyttämänsä prosenttiluvun.

Tähän versioon olen määritellyn pienimmän koenumeron olevan 4. Jos haluat sitä pienempiä arvosanoja, pitää laskentakaavassa käydä sen nelosen tilalle laittamassa joku pienempi luku.

Arvosanamuotoilu taas pyöristetään lähimpään arvosanaan siten, että esim 7 tarkoistaa, että desimaalimuotoinen arvosana on välillä [6,875; 7,125). Yläraja pyöristyisi siis jo arvosanaksi 7+, joka vastaa desimaaliarvosanaa [7,125; 7,375), jonka yläraja pyöristyisi taas arvosanaksi 7½ jne.

Tummemmalla pohjalla on solut, joissa on excelin laskentakaavoja. Niitä ei kannata muuttaa, jos ei tiedä, mitä on tekemässä. Jos menee vahingossa jotain kaavaa muuttamaan, on kätevin tapa korjata juttu kopioimalla kaava yläpuolisesta solusta tai vastaavasta kohdasta toisesta sarakkeesta.