Yrittäjyyden perusteet (YH6)
Ilonan blogi
6.10.2014
Yrittäjyyden perusteet
1. Omaehtoinen yrittäjyys = Yksilön oma yrittäjämäinen asenne (tavoitteet, unelmiin pyrkiminen)
2. Ulkoinen yrittäjyys = Yrityksen pyörittämiseen liittyvä tieto (kirjanpito, talous..)
3. Sisäinen yrittäjyys = Henkilökunnan yrittäjämäinen toimintatapa työpaikalla, valmiita erilaisiin työtehtäviin jne.
Kysymyksiä
1. Yrittäjyyden näkökulmasta vahvuuksiani ovat esimerkiksi vuorovaikutustaidot. Tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja osaan olla kohtelias. Pyrin myös olemaan ahkera asioissa, joihin haluan panostaa. Tykkään ottaa riskejä ja haasteita vastaan ja niiden toteuttaminen nostattaa itsetuntoa. Sen sijaan pitkäjänteisyyttä minulta puuttuu.
2. Epäyrittäjämäisiä ominaisuuksia ovat edellisten vastakohdat. Ei yrittäjänä pärjää, jos ei tule ihmisten kanssa toimeen tai on erityisen laiska eikä jaksa paneutua mihinkään. Riskinottokyvyn puuttuminen on yrittäjyyden kannalta miinus, sillä yrittäjyydessä pitää ottaa riskejä.
3. Haluaisin elämässäni opiskella hyvän ammatin. Tällä hetkellä suunitelmissa on yliopistokoulutus, mutta saa nähdä kolmen vuoden jälkeen mitä mieltä olen.
Vahvuudet | Heikkoudet |
- Sosiaalisuus - Ahkeruus - Menestyksen halu - Positiivisuus - Kunnianhimo |
- Pitkäjänteisyyden puuttuminen
|
Mahdollisuudet | Uhat |
- Mahdollisuudet haluamaani ammattiin ovat ihan hyvät |
- Heikkouksien liiallinen vaikutus voi olla uhka |
Koeviikon tehtävät
1. Luvanvaraiset yritykset ovat sellaisia, joihin tarvitsee erikseen hakea lupa alasta riippuen tietyltä toimielimeltä. Esimerkiksi parturikampaamon perustamiseen tarvitaan lupa kunnan terveystarkastajalta, ja ravintolan, jonne halutaan anniskeluoikeudet, tarvitaan hakea lupaa esimerkiksi aluehallintovirastolta. Kaikki alat, joihin lupa tarvitaan ovat: Ajoneuvot ja liikenne (Trafi), Alkoholi ja tupakka (AVI, VALVIRA), Elintarvikkeet (AVI, EVIRA) , Hius- ja kauneudenhoitoala (kunnan terveystarkastaja), Kasvit, lannoitteet, rehut (EVIRA), Kemikaalit (TUKES), Kiinteistöt ja rakentaminen (AVI, TUKES), Matkailu, ravintolat ja vapaa-aika (EVIRA, TUKES, kuluttajavirasto, poliisi, AVI), Raha ja omaisuus (Valtiovarainministeriö, AVI, Finanssivalvonta), Sosiaali- ja terveysala (AVI, VALVIRA, Fimea), Turvallisuus (Poliisi ja TUKES), Viestintä (Viestintävirasto), Vähittäis- ja päivittäistavarakaupat (AVI, sijaintikunnan viranomainen). Kun kyseessä on luvanvarainen toimiala, saattaa yrityksen perustamisprosessi viedä enemmän aikaa.
2. Yritystoiminnan ostaminen on ajankohtaista juuri tähän aikaan, sillä monien yrityksien omistajat saattavat olla eläkeiässä, eikä lähipiiristä välttämättä löydy jatkajaa, joten vaihtoehtona on koko yrityksen myynti uudelle omistajalle. Yrityskaupoissa kannattaa hyödyntää asiantuntijan apua, sillä esimerkiksi yrityksen liiketoiminnallista arvoa on vaikea arvioida, jos ei ole perehtynyt asiaan. Tällöin yrityksen myyjä saattaa esimerkiksi "vedättää" ostajaa ja myydä yrityksen kalliimmalla, kuin mitä sen arvo oikeasti olisi.
3. He omistavat Vapa Media -yrityksen, joka auttaa muita yrityksiä hyödyntämään kontakteja ja kohtaamaan asiakkaitaan pääosin verkossa. Ensin he tarkastelevat asiakkaana tulevien yrityksien kohderyhmien kiinnostusta ja luovat näin yksilöllisen suunitelman kullekkin yritykselle.
4. Suomen viherpeukalot Oy -yritys on aloittanut toimintansa jo 1970-luvun puolivälissä, ja on nykyään puutarhatuotteiden etämyyntiin erikoistunut yritys, ja lisäksi heillä on oma puutarhamyymälä Valkealassa. Viherpeukalot -yritys omistaa myös kerhon (perustettu jo 1975) , joka on tehnyt kampanjoita esim. Kotiliesi -lehden, sekä Pirkka -lehden kanssa. Kerhon ideana oli esimerkiksi asiakkaiden "sitouttaminen" ja nykyään kerholla on oma lehti. Yrityksellä on siis näin ollen oma posti- sekä verkkomyyntipiste, joka on ainutlaatuista puutarhatuotealalla.
5. Jussi Kumpulan yritys on leipomoalan yritys, joka sai alkunsa siitä, kun Myllyn paras tarvitsi lisää tuotantoa ja tarjosi Jussi Kumpulalle leipomotiloja. Nykyään yritys on laajentunut perustuotteista myös laajemmalle. Jussin leipomoyritys on kehitellyt mm. vähähiilihydraattisen Skarppi Näkkäri -näkkileivän.