4. Kestävän kehityksen osa-alueet

Kestävä kehitys

MITÄ ON KESTÄVÄ KEHITYS?

”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Sen kolmeksi peruselementiksi ovat muotoutuneet ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kestävän kehityksen tavoitteet tähtäävät siihen, että ihmiset oppivat elämään sopusoinnussa luonnon ja toistensa kanssa.”

YK:n Ympäristön ja kehityksen maailman komissio 1987



Kestävää kehitystä peilataan usein (kolmen tai) neljän eri osa-alueen kautta, joita ovat

1. Ekologinen kestävyys

2. Sosiaalinen kestävyys

3. Kulttuurillinen kestävyys

4. Taloudellinen kestävyys

 

Jotta termit avautuvat, otetaan esimerkkejä koulumaailmasta.

Ekologinen kestävyys

Ekologinen kestävyys koulussa pitää sisällään esimerkiksi jätteiden lajittelun. Paperijätettä tulee paljon, joten se laitetaan paperinkeräykseen. Ruokalan vähäiset lautaselle jääneet ruuantähteet menevät biojätteisiin ja energiajuomatölkit viedään kaupan pullonpalautusautomaattiin (eikä suinkaan rytätä roskikseen).

Ekologista kestävyyttä on myös tietokoneiden sekä valojen sammuttaminen, kun poistutaan luokasta. Näillä pienillä teoilla on iso merkitys, kun huomiodaan koko koulun oppilaat ja heidän koko vuoden aikana aikaansaama energian säästö.

Sosiaalinen kestävyys

Tämä on varmaan esimerkeistä helpoin, eli ketään ei kiusata. Kaveria ei jätetä. Ollaan kohteliaita myös koulun henkilökunnalle, siistijöille, vahtimestareille, keittäjille, sihteereille, opoille ja opettajille. 

Kulttuurillinen kestävyys

Sen lisäksi, että hyväksymme muut kulttuurit ja muuntaustaiset ihmiset, arvostamme myös omaa kulttuuriamme ja perinteitämme. Kulttuurillinen kestävyys näkyy koulussa esimerkiksi rasisminvastaisena viikkona tai joululounaana ennen joululomaa.

KSAOlla on paljon myös kv-vaihtoa, joka on hieno tilaisuus oppia asioita muista kulttuureista. 

Taloudellinen kestävyys

Opiskelijan taloudellinen kestävyys on usein haastavaa, koska opintoetuuksilla ei pääse juhlimaan. Siksi on taloudellista hyödyntää koulun tarjoama ilmainen ja monipuolinen ruoka. Omaa talouttaa voi kohentaa osallistumalla vaikkapa ny-toimintaan ja perustaa oman yrityksen opintojen ajaksi (katso lisää yritystoiminnan suunnittelun kurssilta). Opintoetuuksilla voi aina tienata muutaman satasen kuussa, tukia menettämättä (tarkista tarkat määrät opolta). Myös opiskelijakorteilla voi saada alennuksia mm bussi- ja junalipuista.

 

Esimerkkilinkkejä

http://kestavakehitys.fi/kestava-kehitys

http://www.ym.fi/fi-fi/ymparisto/kestava_kehitys/mita_on_kestava_kehitys

http://www.ymparistoosaava.fi/index.php?k=22389

Tehtävä 4.

Esimerkissä käytiin läpi kestävän kehityksen osa-alueita koulussa. 

Tässä tehtävässä mieti tulevaa ammattiasi (muista myös mainita se) ja peilaa kestävän kehityksen eri osa-alueita tulevaan työhösi

Palautus 4

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.