Humanistiset ja taidealat

Humanistiset alat



Humanistiset tieteet
tutkivat mm. kieliä, kulttuuria, historiaa, filosofiaa, uskontoa ja taidetta ja viestintää. 


AMMATILLISET TUTKINNOT
Ammatillisia tutkintoja ei ole. 


AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT

Tulkki (AMK)
* viittomakielen tulkkaus
* viittomakielen ja puhevammaisten tulkkaus
* tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus

Koulutuksesta valmistuneet työskentelevät tulkkauksen, kääntämisen ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen asiantuntijoina. Viittomakielen ja tulkkauksen opiskelija voi suuntautua kuurojen, kuuroutuneiden tai puhevammaisten palvelujen tuottamiseen.

Opiskelija voi suuntautua itseään kiinnostavaan erikoistumisalaan valitsemalla tähän liittyviä opintokokonaisuuksia ja sisältöjä opinnoissaan. Viittomakielen ja tulkkauksen opiskelija voi suuntautua kuurojen, kuuroutuneiden tai puhevammaisten palvelujen tuottamiseen. Puhuttujen kielten asioimistulkkikoulutuksessa keskitytään suomalaisen lainsäädännön mukaisten viranomaistilanteiden tulkkaukseen suomen kielen ja Suomessa harvinaisten puhuttujen kielten välillä. 

Tulkkauspalvelu perustuu lakeihin, jotka takaavat kuulo-, kuulonäkö- ja puhevammaisille sekä maahanmuuttajille oikeuden tulkkaukseen. Tulkkauspalvelut mahdollistavat osaltaan asiakkaiden kielellisten oikeuksien ja kielellisen saavutettavuuden toteutumisen sekä tasavertaisen osallistumisen yhteiskunnan toimintaan.

Tulkkausta tarvitaan kaikilla ihmiselämän alueilla: työssä, yksityiselämän sosiaalisissa tilanteissa, opinnoissa, asioimistilanteissa, perhejuhlissa ja vapaa-ajanvietossa, harrastuksissa sekä yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Asioimistulkkien pääasialliset toimintaympäristöt ovat kasvatus- ja opetusala, sosiaaliala, terveysala, maahanmuuttotilanteet sekä poliisi- ja oikeusala.

Koulutuksen aikana rakentuneesta profiilista ja valituista painotuksista riippuen tutkinnon suorittanut voi toimia esimerkiksi tulkkina eri asiakasryhmille, yrittäjänä, asiantuntijana, koordinaattorina tai kommunikaation ohjaus-, neuvonta ja valmennustehtävissä eri-ikäisille puhevammaisille asiakkaille ja eri tahoille.

Tulkin tutkinnon suorittaneen mahdollisia työantajia voivat olla esim. yritykset, viranomaiset, kunnat, tulkkivälitys, työ- ja toimintakeskukset, asumisyksiköt, kuntoutuslaitokset, sairaanhoitopiirit, päiväkodit ja koulut sekä erilaiset yhdistykset, järjestöt ja yhteisöt (mm. potilasyhdistykset ja asiakasjärjestöt). Tulkki voi työskennellä myös erilaisissa hankkeissa ja projekteissa. Yrittäjyysopinnoissa annetaan tutkinnon suorittaville välineitä oman osaamisensa tunnistamiseen, tuotteistamiseen ja itsensä työllistämiseen.


YLIOPISTOTUTKINNOT

Humanististen tieteiden kandidaatti. Filosofian maisteri.

Yliopistossa voi humanistisessa tiedekunnassa opiskella mm. filosofiaa, kieliä, kulttuuria (arkeologia, folkloristiikka, perinteentutkimus, kansatiede, kulttuuriantropologia, museologia, uskontotiede), taidetta (elokuva- ja televisiotutkimus, estetiikka, kirjallisuustiede, musiikkitiede, taidehistoria, teatteritiede), viestintää, puheviestintää, historiaa, taidehistoriaa ja uskontoa.

Monet aineenopettajat ovat opiskelleet yliopistossa humanistisessa tiedekunnassa. Joissakin yliopistoissa esimerkiksi median ja viestinnän tutkimusta voi opiskella humanistisen tiedekunnan ohella myös yhteiskuntatieteissä.

Alalta valmistuneet työskentelevät opetus-, tutkimus- ja suunnittelutehtävissä. Osa työskentelee esimerkiksi toimittajina. 


Teologian kandidaatti ja maisteri
Teologiaa opiskelleet työllistyvät seurakunnille esimerkiksi papeiksi tai he voivat toimia kouluissa uskonnonopettajina. 



TAIDEALAAN liittyy paljon taiteen ja viihteen sekä erilaisten luovien alojen ammatteja.

Oletko sinä käyttänyt kulttuurialan ammattilaisten tuottamia palveluita? Oletko käynyt teatterissa tai museossa? Ehkä tykkäät katsella elokuvia?

Teatterin ja esittävän taiteen ammattilaiset kuten näyttelijät, näytelmäkirjailijat, ohjaajat ja lavastajat tuottavat erilaisia kulttuuripalveluita. Monet meistä ovat käyneet konserteissa, harrastavat musiikin kuuntelua tai ehkä soittavat itse. Monesti emme tule ajatelleeksi, kuinka monta ammattilaista työskenteleekin niiden palveluiden takana, joita me päivittäin käytämme. Näitä ovat esimerkiksi muusikot, lauluntekijät, säestäjät, musiikin ja tanssin opettajat. Elokuvan tekemiseenkin vaaditaan suuri määrä eri alojen ammattilaisia. Näitä ovat esimerkiksi ohjaaja, käsikirjoittaja, näyttelijä, leikkaaja ja tuottaja. 

Tykkäätkö sinä ehkä lukea tai kuunnella kirjoja? Monet kirjailijat, käsikirjoittajat ja toimittajat työllistävät myös itsensä kulttuurin parissa. 

Arjen keskellä harvoin huomaamme, miten paljon ympärillämme on myös eri alojen ammattilaisten valmistamia tuotteita. Katselepas ympärillesi? Mitä kaikkea sellaista näet, jonka valmistamisessa on on ollut mukana muotisuunnittelija tai muotoilija?

Historian ja kulttuurin tallentaminen on tärkeää. Näitä esitellään usein museoissa. Oletko sinä käynyt koskaan paikkakuntasi museossa?

Mediassa työskentelee myös kulttuurialan osaajia. Juontajat ja toimittajat työskentelevät kulttuurialalla.


Humanistisen ja taidealan ammatteja:
Mediapalvelujen toteuttaja, kuvallisen ilmaisun toteuttaja, muusikko, musiikkiteknologi, pianonvirittäjä, sirkusartisti, artensaani, kelloseppä, mikromekaanikko, artenomi, konservaattori, kuvataiteilija, medianomi, muotoilija, musiikkipedagogi, muusikko, tanssinopettaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, vestonomi, valokuvaaja, pelisuunnittelija, konservaattori, kulttuurituottaja



AMMATILLISET TUTKINNOT

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto
Ammatteja:
mediapalvelujen toteuttaja, kuvallisen ilmaisun toteuttaja

  • Audiovisuaalisen viestinnän osaamisala
  • Painoviestinnän osaamisala
  • Kuvallisen ilmaisun osaamisala
  • Julkaisutuotannon osaamisala

Musiikkialan perustutkinto
Ammatteja:
muusikko, musiikkiteknologi, pianonvirittäjä

  • Musiikin osaamisala
  • Musiikkiteknologian osaamisala
  • Pianonvirityksen osaamisala

Sirkusalan perustutkinto
sirkusartisti

Taideteollisuusalan perustutkinto
Ammatteja:
artesaani, kelloseppä, mikromekaanikko
  • Jalometallialan osaamisala
  • Kello- ja mikromekaniikanalan osaamisala
  • Metalliseppäalan osaamisala
  • Käsityön ohjaustoiminnan osaamisala
  • Puusepänalan osaamisala
  • Restaurointialan osaamisala
  • Saamenkäsityön osaamisala
  • Sisustusalan osaamisala
  • Soitinrakennusalan osaamisala
  • Tuotteen valmistuksen osaamisala
  • Verhoilualan osaamisala
Tanssialan perustutkinto
Ammatti:
tanssija


AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT
Ammatteja:
Artenomi, konservaattori, kuvataiteilija, medianomi, muotoilija, musiikkipedagogi, muusikko, tanssinopettaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, vestonomi, valokuvaaja, pelisuunnittelija

https://peda.net/id/3fa34a684ff

 

Artenomi

Artenomi työskentelee tyypillisesti luovilla aloilla, esim. muotoilun ja restauroinnin parissa. Lisäksi artenomi voi työskennellä mm. museoissa sekä erilaisissa hallinnon ja koulutuksen tehtävissä. Artenomikoulutus antaa valmiudet monenlaisiin tehtäviin. Artenomi voi työskennellä suunnittelu-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä.

Konservaattori 

Konservaattori työskentelee asiantuntijana maailman ja kansallista kulttuuriperintöä säilyttävissä työtehtävissä mm. museoissa, arkistoissa, kirjastoissa, säätiöissä, yliopistoissa ja erilaisissa projekteissa. Koulutus antaa valmiudet toimia myös itsenäisenä konservointialan yrittäjänä.

Konservaattorin työ on itsenäistä sekä pitkäjänteisyyttä, tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa. Työssä toimitaan usein tiimeissä, joten työskentelyssä tarvitaan yhteistyötaitoja ja joustavuutta.

Kulttuurituottaja

Kulttuurituottajat työllistyvät hyvin, sillä monipuolinen koulutus antaa edellytykset toimia monenlaisissa tehtävissä. Kulttuurituottaja voi toimia esim. kulttuuri-, festivaali- ja tapahtumatuottajana, projektipäällikkönä, tuotantotiimin vetäjänä, toiminnanjohtajana, järjestötyöntekijänä, suunnittelijana, tuotantoassistenttina, managerina, luovan alan yrittäjänä tai freelance-tuottajana.

Kuvataiteilija

Kuvataiteilijan työnkuva on moninainen. Ammatin ytimen muodostavat teosten ideointi, suunnittelu, toteutus, esittäminen sekä vuorovaikutus taiteen vastaanottajien kanssa. Tähän sisältyvät yksin ja yhdessä muiden taiteilijoiden ja tahojen kanssa suoritettavat hankkeet. Kuvataiteilija käy vuoropuhelua taiteen keinoin.

Taiteilija voi työllistyä myös taiteen opetus- ja suunnittelutyöhön perusopetuksen parissa, kansanopistoissa tai ammattiopetuksessa. Tutkinnon suorittanut voi toimia itsenäisenä kuvataiteilijana ja alan asiantuntijana tehtävänimikkeenään mm. kuvataiteilija, kuvanveistäjä, taidegraafikko, taidemaalari, mediataiteilija, valokuvaaja, korutaiteilija ja esitystaiteilija.

Medianomi

Digitalisaatio, suomalaisen pelialan menestyminen, 3D-, VR/AR/XR-virtuaalimaailmojen luominen, viestinnän monipuolistuminen sekä tv-sarjojen suosion lisääntyminen ovat tuoneet media- ja viestintäalalle mahdollisuuksia monipuoliseen työllistymiseen.

Medianomi voi työskennellä esim. toimittajan, tiedottajan, graafikon, art directorin, copywriterin, kuvaajan, ohjaajan, tuottajan, mediasuunnittelijan, valokuvaajan, animaattorin, pelisuunnittelijan, front end developerin tai web-suunnittelijan työtehtävissä.

Journalismin opintosuunnasta valmistunut medianomi voi työskennellä journalistina esim. sanoma- tai aikakauslehtimediassa, radiossa, televisiossa tai verkkomediassa. Journalismiin suuntautuneet medianomit työllistyvät valtakunnallisiin lehtiin, maakunta- ja paikallislehtiin, sähköiseen mediaan (esim. YLEen), mainos- ja viestintätoimistoihin, yritysten viestintäosastoille, järjestöihin tai yrittäjäksi. Koulutus antaa valmiudet myös viestintäalan asiantuntijatehtäviin, esim. tiedottajan, copywriterin tai projektipäällikön työhön. Medianomi voi suuntautua myös mainontaan ja mainonnan suunnitteluun.

Visuaalisen suunnittelun opintosuunnasta valmistunut medianomi voi työskennellä monenlaisissa visuaalisen viestinnän tehtävissä. Koulutus antaa mahdollisuuden työhön mainos- ja viestintätoimistoissa, yritysten viestintäosastoilla tai pelialan yrityksissä. Tehtävänimikkeitä voivat olla esimeriksi graafinen suunnittelija, graafikko, AD (Art Director), web-suunnittelija, UI/UX-suunnittelija, visuaalinen suunnittelija, peligraafikko, animaattori, videosisällön tuottaja tai valokuvaaja.

3D-visualisoinnista valmistunut medianomi voi työskennellä esimerkiksi 3D- tai 2D-peligraafikkona, hahmosuunnittelijana, hahmoanimaattorina, VR/AR/XR-artistina, VFX-artistina, 3D-mainosgraafikkona, arkkitehtuurin visualisoijana tai tuotevisualisoijana.

Elokuvan opintosuunnasta valmistunut medianomi voi työskennellä audiovisuaalisella alalla esimerkiksi elokuvatuotantoyhtiöissä, televisiotuotannoissa sekä yritys- ja markkinointiviestinnän tehtävissä. Työrooleina voivat olla käsikirjoittaminen, kuvaaminen, leikkaaminen, äänisuunnittelu, ohjaaminen, tuotannolliset tehtävät tai muu sisällöntuotanto ja konseptointi.

Esitys- ja teatteritekniikasta valmistunut medianomi voi työskennellä laaja-alaisesti ammatillisen esitys- ja tapahtumatoiminnan eri kentillä teknisen tuotannon, suunnittelun ja toteutuksen tehtävissä. Koulutus antaa mahdollisuuden työhön tapahtumatekniikassa, teatteri- ja oopperataloissa, kulttuuri- ja monitoimitaloissa, konsertti- ja festivaalitoiminnassa, live- ja striimituotannoissa, pienyrittäjänä ja freelancerina, kansainvälisessä esitystoiminnassa sekä suunnittelutoimistoissa tai myyntiorganisaatioissa.

Muotoilija

Koulutuksesta valmistunut voi työskennellä suunnittelu-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä. Muotoilijat työllistyvät yrityksiin eri toimialoille, muotoilu- ja suunnittelutoimistoihin sekä julkisten toimijoiden suunnitteluyksiköihin. Tutkinto mahdollistaa työskentelyn myös tutkimuksen, koulutuksen, hallinnon tai innovaatiotoiminnan alueilla muotoilun asiantuntijana.

Muotoilijan työnkuva muuttuu usein taitojen/kokemuksen kehittymisten myötä. Konkreettisista suunnittelutehtävistä voidaan siirtyä tuotekehitys- ja innovaatiotehtäviin, joissa projektienhallinta ja asiantuntijatehtävät painottuvat. Samoin muotoilua hyödyntävien yritysten ja yhteisöiden johtamistehtävät voivat olla urakehityksen jatkeena. Muotoilijatutkinto antaa hyvät valmiudet yrittäjyyteen esim. muotoilukonsulttina.

Muotoilualan työllistymistilanne on Suomessa hyvä. Työelämässä kysyntää on esimerkiksi palvelu- ja tuotemuotoilun ja käyttäjäkokemuksen muotoilun tehtävissä. Muotoilussa työllistyminen tapahtuu yleisimmin työnäytekansion (portfolion) perusteella, jonka avulla voi osoittaa erityisosaamisensa.

* Graafinen muotoilu
* Kokemus- ja palvelumuotoilu
* Korumuotoilu
* Käyttökokemus- ja käyttöliittymämuotoilu
* Muoti ja puvustus
* Pakkaus- ja brändimuoitoilu
* Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu
* Teollinen muotoilu

Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogitutkinto antaa pätevyyden toimia erilaisissa opetus- ja ohjaustehtävissä. Musiikkipedagogeja toimii instrumentti- tai musiikin hahmotusaineiden opettajina, varhaisiän musiikinopettajana sekä kuoron- ja orkesterinjohtajina musiikkioppilaitoksissa (musiikkikoulut ja -opistot sekä konservatoriot), vapaan sivistystyön oppilaitoksissa (esim. kansalais- ja työväenopistot) tai erilaisten yhteisöjen palveluksessa. Musiikkipedagogi voi toimia myös yrittäjänä. Musiikkipedagogin ammattitaitoa tarvitaan myös ohjaajana, opettajana ja asiantuntijana erilaisia kursseja tai koulutusta tarjoavissa yrityksissä. Moni musiikkipedagogi hyödyntää taitojaan muusikon työtehtävissä säestäjänä, orkesterissa tai keikkailevana muusikkona.

Muusikko


Muusikot työskentelevät monipuolisissa musiikkiteollisuuden ja/tai teatterialan tehtävissä mm. muusikkoina, näyttelijöinä ja/tai ensemblen ja yhtyeen jäseninä, tanssijoina, säveltäjinä, sanoittajina, musiikkituottajina, taiteellisina tuottajina, kuoron- ja orkesterin johtajina, miksaajina ja monipuolisina musiikki- ja musiikkiteatterialan asiantuntijoina. Opintojen aikaisilla sivuainevalinnoilla voi lisätä osaamistaan mm. markkinoinnissa ja yrittäjyydessä.

Tanssinopettaja

Tanssinopettaja voi toimia opettajana mm. ammatillisella toisella asteella, taiteen perusopetuksessa, vapaassa sivistystyössä tai freelancerina. Koulutus tarjoaa myös hyvät valmiudet yrittäjänä toimimiseen.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja

Koulutus valmistaa monipuoliseksi teatterin ja sirkuksen asiantuntijaksi, jolla on taidot ja tiedot toimia oman alansa tehtävissä pedagogina ja taiteilijana. Koulutuksesta valmistunut voi työllistyä ohjaajaksi, opettajaksi, esiintyjäksi, freelancer-taiteilijaksi, ohjelmantuotantotehtäviin, omaan yritykseen tai soveltavaan teatteriin ja sirkukseen.

Vestonomi

Vestonomi toimii vaatetusalan asiantuntijana tai esimiehenä tuote- ja laadunhallinnan tehtävissä. Valmistunut voi työskennellä pienissä ja suurissa yrityksissä sekä kotimaassa että ulkomailla.
Ammattinimikkeitä ovat esim. kaavakoordinaattori, mallimestari, tuotepäällikkö, tuotantopäällikkö, tuotejohtaja, tuotesihteeri, hankintapäällikkö, suunnittelija, valikoimakoordinaattori, suunnitteluassistentti, tuoteassistentti, maahantuoja, edustaja, myyntipäällikkö ja markkinointipäällikkö.


YLIOPISTOTUTKINNOT

Yliopistossa voi taidealaan liittyen opiskella seuraavat tutkinnot:

Kuvataiteen kandidaatti ja maisteri
Ammatteja: taidemaalari, taidegraafikko, kuvanveistäjä, sisustusarkkitehti.

Taiteen kandidaatti ja maisteri
Ammatteja: Muotoilija, valokuvaaja, elokuvaohjaaja, kuvataideopettaja.

Musiikin kandidaatti ja maisteri
Ammatteja: konserttimestari, kapellimestari, säveltäjä ja musiikinopettaja.

Tanssitaiteen kandidaatti ja maisteri
Ammatteja: tanssija, koreografi, tanssinopettaja

Teatteritaiteen kandidaatti ja maisteri
Ammatteja: näyttelijä, ohjaaja, lavastaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, puvustaja.



Lähteet: ePerusteet.opintopolku.fi


Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Arvioi, kuinka paljon alla olevat humanistiseen ja taidealaan liittyvät ammatit kiinnostavat sinua.

1= ei kiinnnosta ollenkaan, 5= kiinnostaa paljon.


Väite12345
a. tiedottaja
b. aineenopettaja
c. pappi
d. arkeologi
e. näyttelijä
f. sisustussuunnittelija
g. valokuvaaja
h. graafinen suunnittelija
i. artesaani
j. kelloseppä
k. tanssija
l. sirkusartisti
m. tanssinopettaja
n. pelisuunnittelija
o. kustannustoimittaja
p. muusikko
q. pukusuunnittelija
r. kuvataiteilija

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

1. Luettele humanistiseen ja taidealaan liittyviä ammatteja.


2. Missä taidealan tapahtumissa olet käynyt?


3. Millaisia tietoja ja taitoja alalla työskentely vaatii?


4. Luettele alaan liittyviä yrityksiä ja työpaikkoja joko lähialueeltasi tai Suomesta.



5. Etsi alla olevasta linkistä vastaukset kysymyksiin.

https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2023/epatyypilliset-tyosuhteet-ovat-taidealoilla-hyvinkin-tyypillisia/

a. Montako prosenttia taideammateissa toimivista työskenteli yrittäjinä?


b. Montako prosenttia muissa ammateissa työskentelevistä toimi yrittäjinä?


c. Kuinka moni taideammateissa toimivista oli pysyvässä työsuhteessa? Kuinka moni muissa ammateissa toimivista oli pysyvässä työsuhteessa?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Ammattiesittelyt

Perehdy ja esittele yksi humanistiseen ja taidealaan liittyvä ammatti eri koulutusasteilta.
(yksi ammatti ammatillisesta koulutuksesta, yksi ammatti ammattikorkeakoulusta ja yksi ammatti yliopistosta)

Voit hyödyntää Työmarkkinatorin ammattitietopalvelua. https://tyomarkkinatori.fi/ammattitieto
https://tyomarkkinatori.fi/ammattialat/kulttuuri-ja-viestinta/elokuva-ala
https://tyomarkkinatori.fi/ammattialat/kasityoala/kasityoala

https://tyomarkkinatori.fi/ammattialat/kulttuuri-ja-viestinta/kuvataideala

www.opintopolku.fi

Ammatin nimi
Ammatin työtehtävät
Ammattiin vaadittava koulutus
Ammatissa vaadittavat tiedot ja taidot
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ryhmäpalautus: Ammattiesittelyt

Perehdy ja esittele yksi alaan liittyvä ammatti eri koulutusasteilta.
(yksi ammatti ammatillisesta koulutuksesta, yksi ammatti ammattikorkeakoulusta ja yksi ammatti yliopistosta)

Voit hyödyntää esimerkiksi Työmarkkinatorin ammattitietopalvelua.

https://tyomarkkinatori.fi/ammattialat/kulttuuri-ja-viestinta/kuvataideala


Ammatin nimi
Ammatin työtehtävät
Ammattiin vaadittava koulutus
Ammatissa vaadittavat tiedot ja taidot
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ryhmäpalautus

Jos perustaisit/perustaisitte taidealaan liittyvän yrityksen, millaisen yrityksen perustaisitte? Mitä palveluja se tuottaisi ja kenelle? Miksi se olisi olemassa? Mikä olisi sen toiminta-ajatus?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Ammattivideo

Katso/katsokaa alaan liittyvän ammatin esittely ja vastatkaa alla oleviin kysymyksiin. Videoita voi katsoa opettajan kanssa sovitusti useamminkin.

1. Ammatin nimi
2. Mitä henkilö kertoo työtehtävistään?
3. Mitä tietoja ja taitoja työssä tarvitaan?
4. Millainen koulutus työhön vaaditaan?
5. Arvioi lopuksi, miksi voisit kuvitella tekeväsi työtä ja miksi et.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Keskustelua humanistisen ja taidealan ammateista

Kun osallistut keskusteluun, muista kunnioittaa toisia ja heidän mielipiteitään. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Älä ärsytä toisia tahallasi ja pysy aiheessa. Älä jaa sisältöä, joka voi loukata toisia tai on laitonta. Myös henkilökohtaisia tai toiseen henkilöön liittyviä tietoja ei saa jakaa.