VESO-PÄIVÄN EHDOTUS

- miten opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät ja arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista; mitkä ovat mahdolliset paikalliset painopisteet ja miten ne ilmenevät käytännössä(toimintakulttuurin periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
Ehdotus:
Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden mahdolliset painopisteet ja mahdollisten painopisteiden käytännön ilmeneminen päätetään koulukohtaisesti ja kirjataan joko koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan.

tarvitseeko paikallisia painopisteitä ja käytännön ilmenemistä kirjata tässä vai koulujen opseissa?


- mitkä ovat oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa, käyttöä ja kehittämistä ohjaavat paikalliset tavoitteet ja erityiskysymykset (muilta osin oppimisympäristöjen ja työtapojen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
Ehdotus:
Oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa, käyttöä ja kehittämistä ohjaavat paikalliset tavoitteet ja erityiskysymykset päätetään koulukohtaisesti ja kirjataan joko koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan.

DIGITALISAATIO
TVT-STRATEGIA
OPETUSTEKNOLOGIA

miten opetuksen eheyttämistä käytännössä toteutetaan
Ehdotus:
-Opetuksen eheyttäminen toteutetaan koulukohtaisesti.
-Opetusta on eheytettävä niin, että jokaisen oppilaan opinnoissa on oltava vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa.
-Opetuksen eheyttämisen toteuttaminen kirjataan joko koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan.


miten monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan
Ehdotus:
Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat

-paikallistuntemuksen lisääminen (kyläinvälistyminen)
-kulttuuri/opintopolku vuosiluokat 1-9

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien täsmennetyt tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat kirjataan lukuvuosissuunnitelmaan.


Kommentit

Pohdimme, miten ja milloin opetuksen eheyttäminen koulukohtaisesti toteutettaisiin (esim. ala- ja yläkoulussa eroja?). Miten sijoittuisi työ- /lukujärjestykseen? Kuka suunnittelee? Pitääkö opetusta eheyttää eri luokka-asteiden välillä vai samalla luokka-asteella eri oppiaineiden välillä?
"jokaisen oppilaan opinnoissa on oltava vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa." -> Miten arvioidaan? Tuleeko merkintä todistukseen? Miten kontrolloidaan, että toteutuu jokaisen oppilaan kohdalla joka vuosiluokalla? Miten tieto kulkee esim. ala- ja yläkoulun välillä, ettei tule päällekkäisyyksiä aihekokonaisuuksissa?
(muokattu)
Toivoisin johonkin oppimisympäristöihin sun muihin liittyen seuraavan ajatuksen (jos kollegoille sopii):
- Opetuksen järjestäjä arvioi oppimisympäristöjen toimivuutta, turvallisuutta, ajantasaisuutta ja muuta opetustyön kannalta keskeistä vuosittain (ja ajatus siitä, miten)
- Tällä tarkoitan sitä, että "puitteet" on oltava edes minimitasolla muissakin asoissa kuin TVT-strategian suhteen tai digitalisaatioon liittyen
- Uusi OPS on esimerkiksi liikunnan suhteen "harrastuneisuutta" peräänkuuluttava. Tukeeko nykyinen liikuntapaikka-tilanne oppilaiden harrastuneisuutta? Miltä osin tukee, milltä osin ei? Mitä toimenpiteitä tekemällä asia olisi paremmalla tolalla. Esim. syksystä alkaen Isosäkylän/koulukeskuksen vaikutuspiirissä liikkuu n.500 oppilasta, vastaako oppimisympäristö tähän haasteeseen tällä hetkellä riittävästi - minun mielestäni ei vastaa.
- Sama koskee muitakin koulutiloja esim. Säkylän neljän alakoulun lakkauttamisen jälkeen on jatkettu pääosin entisissä puitteissa suuremmilla oppilasmäärillä.
Isosäkylä: Koulujen omiin lukuvuosisuunnitelmiin merkitään luokittain toteutettavat monialaiset projektit. Todistuksen lisätietoja kohtaan merkitään, mihin projekteihin oppilas on osallistunut.
Huovinrinne: Koulukohtaisesti voitaisiin valita inspiroiva ja ajankohtainen teema. Aihe kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin