Fysiikka

Tavoitteet

Fysiikka on empiirinen luonnontiede, jossa luonnon perusrakennetta ja ilmöitä pyritään ymmärtämään ja selittämään käyttäen luonnosta kokeellisin menetelmin saatavaa tietoa. Fysiikan opetuksen tavoitteena on löytää luonnossa olevia yleispäteviä lainalaisuuksia ja esitetään ne matemaattisten mallien avulla. Kokeellisuus auttaa opiskelijaa hahmottamaan luonnontieteiden luonnetta ja tukee luonnontieteellisen ajattelun kehittämistä.

Kurssikuvaukset

Pakolliset moduulit

FY1: Fysiikka luonnontieteenä (1 op)
FY2: Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta (1 op)

Keskeisinä sisältöinä ovat käsitteet suure ja yksikkö sekä SI-järjestelmä. Opintojaksolla tutustutaan mittaamiseen ja tulosten esittämiseen. Siellä suunnitellaan ja toteutetaan yksinkertaisen kokeellisen tutkimus. Lisäksi käsitellään energiaa, sen tuotantoa, ympäristövaikutuksia ja siihen liittyviä suureita.

Syventävät moduulit


FY3: Energia ja lämpö (2 op)

Keskeisinä sisältöinä ovat mekaniikan puolelta vuorovaikutus, voima ja mekaaninen työ. Lämpöopista käsitellään termodynaaminen systeemiä ja sen tilaan liittyviä suureita. Energian säilyminen, lämpölaajeneminen ja olomuodon muutokset tulevat tutuiksi.

FY4: Voima ja liike (2 op)

Opintojakson keskeisinä sisältöinä ovat suoraviivainen liike, vuorovaikutus ja voima sekä Newtonin lait ja voimien yhteisvaikutus, voimakuvio ja liikeyhtälö. Lisäksi tutustutaan mekaaniseen energiaan, sen säilymiseen ja suureisiin liikemäärä ja impulssi törmäystilanteiden kautta.

FY5: Jaksollinen liike ja aallot (2 op)

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat momentti, tasapainotilanteet, tasainen ympyräliike, gravitaatiolaki ja planetaarinen liike, jaksollinen liike ja värähtelyliike, mekaaniset aallot ja aaltoilmiöt, sekä ääni.

FY6: Sähkö (2 op)

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat jännite ja sähkövirta, virtapiirit ja erilaiset kytkennät, muut sähköön liittyvät ilmiöt, sähköturvallisuus, sekä homogeeniset sähkökentät.

FY7: Sähkömagnetismi ja valo (2 op)

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat magneettinen vuorovaikutus ja magneettikenttä,
magneettikentän vaikutukset ja sovellukset, sähkömagneettinen induktio ja sen sovellukset, vaihtovirta, sekä valo ja siihen liittyvät fysikaaliset ilmiöt.

FY8: Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)

Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat kvanttimekaniikka ja sen ilmiöt, ydinfysiikan ja hiukkasfysiikan perusteet.


Koulukohtaiset opintojaksot

FYK09: Fysiikan kertaus (2 op)

Opintojaksolla kerrataan fysiikan keskeisiä asioita ja valmentaudutaan ylioppilaskirjoituksiin ja jatko-opintoihin.

FYK10: Fysiikan tutkimukset ja mittaukset (1 op)

Opintojakson tarkoituksena on tutustua fysiikan kokeelliseen luonteeseen tekemällä erilaisia tutkimuksia ja mittauksia. Syvennetään kokeellisuuden avulla fysiikan eri osa-alueiden ymmärrystä.