Hakkarissa tapahtuu
Kumppanuuskahvit 15.11.2023
Keskiviikkoaamuna 15.11.2023 kokoonnuttiin Hakkarin koululle lukuvuoden ensimmäisten kumppanuuskahvien eli laajennetun yhteisöllisen ryhmän merkeissä. Paikalle oli kutsuttu eri yhteistyötahoja keskustelemaan ajankohtaisista asioista, teemoina lähinnä nuorten hyvinvointiin liittyvät päihde- ja rikostilanne, häiriökäyttäytyminen sekä yhteistyön mahdollisuudet näissä asioissa.
Yhdessä todettiin, että suurin osa oppilaista voi ja käyttäytyy hyvin, mutta pieni osa nuorista purkaa pahoinvointiaan väärällä tavalla ja ajautuu väärille poluille.
Poliisin mukaan esimerkiksi sähkötupakan (vape) kaupankäynnin seurauksena harrastetaan jengityyppistä toimintaa kuten velanperintää, joka voi näkyä myös kouluissa. Vapea näkyy valitettavasti myös alakouluissa, ja samalla lieveilmiöt leviävät yhä nuorempien keskuuteen. Kouluterveyskyselyn mukaan vapea käytetään Lempäälässä enemmän kuin Tampereen seudulla yleensä, ja tupakka- ja alkoholituotteiden saatavuus on helpompaa kuin muualla seutukunnassa. Osalla nuorisoa on myös käsitys, että rötöstelystä ei seuraa heille mitään, koska he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Todettiin kuitenkin, että myös alle 15-vuotiaat ovat vahingonkorvausvastuussa, ja lastensuojelun keinot ovat tarvittaessa lähes yhtä järeät kuin poliisin ja tuomioistuimen.
Poliisin ja koulun yhteistyötä on parantanut ankkuripoliisi, johon voidaan ottaa koululta yhteyttä matalalla kynnyksellä myös muissa kuin rikosasioissa. Koululle toivottiin lisää myös ennaltaehkäisevää työtä, vaikkapa yhteistä luentoa rikosoikeudellisesta vastuusta.
Puhuttiin siitä, pitäisikö koulun suositella TikTok-kieltoa tai ainakin sitä, että vanhemmat seuraavat lastensa somen käyttöä. Toisaalta aikuiset ovat myös somekäyttäytymisessä tärkeitä roolimalleja; Somen käytön malli ja kontrolli lähtee kotoa, jota koulu tukee parhaansa mukaan. Päihde- ja sometiedon arveltiin olevan tarpeen enemmän aikuisille, nuoret yleensä ovat näistä asioista paremmin perillä.
Pirha (Pirkanmaan hyvinvointialue) tarjoaa ongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen apua uudella työmuodolla, joka keskittyy varhaisen tuen antamiseen perheille, joilla ei ole vielä lastensuojelun/sosiaalitoimen asiakkuutta.
Seurakunnan puheenvuorossa kerrottiin nuorten käytöshaasteiden näkyvän myös srk:n nuorisotyössä, mutta vanhempien kanssa yhteistyössä toimien haasteet on saatu selätettyä. Koulun ja srk:n väliset hyvät yhteistyömallit ovat koronan jäljiltä jääneet vähemmälle, ja niitä pyritään taas elvyttämään.
Kunnan nuorisotyössä on tällä hetkellä ollut poikkeusjärjestelyjä ja resurssia tavallista vähemmän, mutta tähän luvattiin lähiaikoina tulevan muutos, ja nuoriso-ohjaajat jalkautuvat jatkossa entistä enemmän nuorison pariin.
Ylipäätään todettiin, että yhteistyötä tarvitaan kaikkien toimijoiden välillä. Huoltajien rooli ja vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnissa on tietysti kaikkein tärkein, ja siksi yhteistyö vanhempien ja huoltajien kanssa on avainasemassa myös ongelmien ratkaisussa.
Blogimerkintä
Keskiviikkona 14.12.2022 Hakkarin koulussa kokoonnuttiin jälleen Kumppanuuskahvien merkeissä. Tällä kertaa keskustelun aiheena oli turvallisuus.
Paljon keskustelua aiheutti huoli sähkötupakoinnin yleistymisestä sekä sähkötupakan myyntitapahtumiin liittyvät riskit. Alaikäiset ostavat usein tupakkaa itselleen tuntemattomilta henkilöiltä sosiaalisen median kautta ja sopivat heidän kanssaan ostotapaamisia. Myös kalliiden vaatteiden ja jalkineiden varastelu toisilta nuorilta nousi keskusteluun. Huolta aiheutti myös nuorisojengien häiritsevä käytös julkisilla paikoilla, erityisesti ostoskeskuksissa. Jälleen todettiin, että järjestyshäiriöiden vähentämiseksi olisi erittäin tärkeää saada nuorisotila ja ohjattua nuorisotoimintaa Lempäälän Ideaparkiin.
Keskustelussa korostettiin usein myös sitä, että ongelmat eivät suinkaan koske kaikkia nuoria. Toivottiin myös toivopuhetta pelkän huolipuheen sijaan. Harrastava koululainen -hankkeen koordinaattori Tiina Hakio kiteytti hyvin, että onnellinen ihminen ei tee toiselle pahaa. Yhteinen toive olikin, että kaikki aikuiset niin kotona kuin koulussa ja harrastuksissakin toimisivat nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi välittäen, tukien ja rajoja asettaen.
Kiitos kaikille kahveille osallistuneille, ja tervetuloa mukaan kaikki uudet keskustelijat. Kumppanuuskahvit kokoontuu seuraavan kerran ke 22.2.2022.
Kumppanuuskahvit 12.10.2022
Lukuvuoden ensimmäinen Kumppanuuskahvit – keskustelutilaisuus pidettiin Hakkarin koululla keskiviikkona 12.10.2022. Tilaisuuteen oli kutsuttu huoltajia, oppilaskunnan edustajia sekä yhteistyötahojen edustajia. Keskustelun aiheena oli päihteettömyys.
Keskusteltiin päihteiden käytön yleisyydestä ja keinoista, joilla päihteettömyyttä voitaisiin edistää. Kuultiin poliisin välittämä tilannekuva päihteiden käytöstä Lempäälän nuorten keskuudessa. Yleisimpiä päihteitä ovat tupakkatuotteet, mutta myös lääkkeiden väärinkäyttöä ja huumeiden käyttöä on havaittu. Todettiin myös, että valtaosa nuorista ei käytä päihteitä, mutta jokainen päihteitä käyttävä alaikäinen on liikaa.
Keskustelussa todettiin, että hyvä keino edistää nuorten päihteettömyyttä on yleinen hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen vahvistaminen. Myös ohjatun vapaa-ajantoiminnan lisääminen nähtiin keskeisenä keinona vahvistaa päihteetöntä elämäntapaa. Tarpeelliseksi koettiin myös nuorten päihdetietämyksen lisääminen ja kokemusasiantuntijoiden pitämät tuokiot, joita pyritäänkin toteuttamaan Hakkarin koulussa vielä tämän lukuvuoden aikana.
Kumppanuuskahvit järjestetään seuraavan kerran keskiviikkona 14.12.2022. Tervetuloa mukaan uudet ja jo tutut keskustelijat!