HI07 Historian kertauskurssi (Eetu)
Abi historia opettaja 10 Muista nämä aineistotehtävään vastatessasi (1).rtf
Abi historia opiskelija 05 Mietteitä reaalivastauksen yleisistä ongelmista.rtf
Abi historia opettaja 08 Viisi hyvän vastauksen ominaisuutta.rtf
I-03_Teollistuva_maa-esitysaineisto.jpg
231b4c36eca10df00b49f75d7b6f8e6a.jpg
HISTORIAN KOKEEN RAKENNE
Kokeessa on yhdeksän tehtävää ja niistä saa vastata vain viiteen. Kokelaalla on siis koetilanteessa enemmän aikaa yhtä tehtävää kohden kuin ennen. Tämä ei tarkoita sitä, että vastausten tulisi olla entistä pitempiä, vaan että niissä tulisi olla entistä enemmän näkyvissä kokelaan ajattelun terävyys ja kypsyys.
Osassa tehtäviä enimmäispistemäärä on 20 (6kpl) ja osassa 30 pistettä (3kpl) . Ensiksi mainittuja on kokeessa tarjolla kuusi ja jälkimmäisiä kolme. On tärkeää huomata, että kokelas saa vastata kokeessa enintään kahteen 30 pisteen tehtävään!
Historian kokeessa enimmäispistemäärä on 120 pistettä, jonka voi saada vastaamalla kahteen 30 pisteen ja kolmeen 20 pisteen tehtävään. Tehtävä- sarjassa 30 pisteen tehtävät ovat sarjan lopussa (tehtävät 7-9).
Historian kokeessa ei ole tehtäviä, joihin kokelaiden olisi pakko vastata. Historian kokeessa kukin koetehtävä kohdentuu kuten ennenkin ensisijaisesti johonkin tiettyyn kurssiin, mutta joskus tehtävän aihe sivuaa usean eri kurssin aluetta.
Historian jaoksen päättämä yleisperiaate koetehtävien kohdentumisessa lukion historian eri kursseihin on, että kuhunkin pakolliseen historian kurssiin (HI1-HI3) kohdentuu yksi 30 pisteen ja yksi 20 pisteen tehtävä. Syventäviin kursseihin (HI4-HI6) kohdentuu kolme 20 pisteen tehtävää.
Suomen talouden notkahduksia
Mallivastaus: Erittele, mitkä syyt ja tapahtumat johtivat kylmän sodan päättymiseen 1980-luvulla.
itäblokin hankalaan taloudelliseen tilanteeseen. Gorbatšov salli Itä‐Euroopan vapautumisen eikä estänyt kansannousuja.
Kiitettävässä vastauksessa on eritelty kylmän sodan päättymisen syitä Gorbatšovin kautta.
Kiitettävässä vastauksessa käsitellään yksityiskohtaisemmin joitain keskeisiä kylmän sodan päättymiseen johtaneita tapahtumia itäblokissa: esimerkiksi kiellettyä puolalaista ammattijärjestöä Solidarnośćia ja sen vahvaa johtajaa Lech Walesaa tai Unkarin vuodesta 1988 nopeasti edistynyttä markkinataloutta. Myös koko itäblokin poliittiset prosessit syksyllä 1989 käsitellään: Tšekkoslovakian samettivallankumous, Romanian verinen vallanvaihdos ja DDR:n tapahtumat, jotka johtivat Berliinin muurin murtumiseen. Vaikka pääsyy kylmän sodan lopettamiseen oli neuvostojärjestelmän romahtaminen, kiitettävässä vastauksessa on myös syytä esitellä esimerkkejä länsivaltioiden osuudesta, esimerkiksi Reaganin hallinnon kilpavarustelu (”Tähtien sota”) ja presidentti Reaganin "Purkakaa tämä muuri”‐puhe Berliinissä 1987.
Neuvostoliitto hajoaa
1. Maailmansodan kertaus
Kansainväliset suhteet
Muistiinpanot keskiajan maailmasta
Tyypillinen kysymys teollistumsesta
Tutustu aineistona olevaan taulukkoon maailman teollisuudesta. Miten teollistuminen alkoi ja eteni taulukon mukaan?
Anna eri vastaus kahden eri taulukon mukaan!
Mitä teollistumisen edellytyksiä Euroopalla oli?
Kuvagalleria
Tänne voi palautella kaikkea
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.
YO kauppareitit
YO ensimmäisistä korkeakulttuureista
YO Antiikista
Tehtävän maksimipistemäärä (20 p)
Palautuskansio
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.