Keskiaika

Olavinlinna

marraskuu 2015

Linnasta kertovia tarinoita
Linnan rakentaminen



Linna rakennettiin Savonlinnaan. Linna sijaitsee kyrönsalmessa olevassa saaressa.
Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1470. Vuosien aikoina linnaa on jouduttu korjaamaan todella monta kertaa. Linna rakennettiin sinne sen varalta jos naapurimaat meinasivat hyökätä niin paksut kiviseinät olivat todella hyvä tapa puolustautua. Kun Linna oli valmis hyökkäyksiä tuli niin kiviseiniin saattoi tulla reikiä ja se oli elintärkeää saada ne heti korjatuksi. Olavin linnassa on pyöreät tornit jotka kestävät paremmin kuin kulmikkaat tornit. Eerik Akselinpoika Tott nimien ylimys rakennutti linnan saarelle keskelle Kyrönsalmea. Olavinlinnan rakennus kesti noin yhdeksän vuotta.



rakennusperinto.fi : Suomen keskiaikaiset

Linnan käyttö
Linna rakennettiin sitä varten Savonlinnaan että he pystyisivät puolustautumaan sodilta ja muilta hyökkäyksiltä. Nykyisin linna on museo. Linnassa voi käydä katselemassa paikkoja. Linnassa puolustauduttiin kaikissa sodissa ja laajennettiin ja korjailtiin linnaa. Puolustauduttiin koska monilla muillakin paikka kunnilakin oli linna jossa voitiin puolustautua. Esim: Turussa on linna jossa puolustaiduttiin ainakun oli sota. Olavinlinnaa korjailtiin että höykkääjillä oli vaikeampi tulla hyökkäämään. Esimerkiksi seiniä piti koko ajan paikkailla että hyökkääjät eivät päässeet niin helpolla hyökkäämään. Olavinlinnassa on taisteltu ankaristi 1600-1900 vuonna.

Linnan asukkaat
Linnassa asui ihmisiä ja ihmiset vaihtelivat siellä paljon. Linnassa asui kerrallaan noin 150-200 asukasta. Joskus jopa asukkaat pyysi Virosta apumiehiä korjaamaan linnaa. Olavinlinnan asukkailla oli oikeus määräillä ihmisiä ja käskeä heitä vaikka heti töihin jos oli pakko.



Linnasta kertovia tarinoita


Ingnel asui linnassa ja kuului Eerikin sukuu. Hän oli rakastunut erääseen Venäläispiirittäjien joukossa olevaan palvelleeseen upseriin. Tyttö avasi portin rakkaalleen jolloin sisään hyökkäsi venäläisarmeeja. Hyökkäys saatiin kuitenkin hoidettua. Mutta kavalan neidon loppu oli surullinen. Tyttö haudattiin elävänä linnan muuriin kiinni. Tarinan mukaan hautapaikasta versoi sitten tytön viattomuudestaan kertonut pihlaja. Tarina sai osakseen tiettyä uskottuvuutta ainakin myöhemmin. Sillä myöhemmin muurin kyljessä kasvoi oikeasti pieni sitkeä pihlaja. Se putosi kaiketi lahonneiden juurtensa vuoksi vuonna 1950.

Olavinlinnassa kasvatettiin ennen vanhaan mustaa pässiä. Pyhän Olavin päivän juhla-ateriaksi. Tarinan mukaan pässi esti vihollisen hyökkäyksen ja pelasti näin linnan. Se oli noussut muurille, kopisteli sorkillaan kiviseen muuriin ja heilutti suuria sarviaan. Kun viholliset olivat nähneet mustanpässin niin he olivat lähteneet pakoon pelottavaa näkyä.





Linnan käyttö nykyisin

Linnaa käytetään nykyisin museona. Linnassa voi käydä vierailemassa ja katselemassa paikkoja. Linnan muureja on korjattu keskiajalta nykyiseen aikaan. Linnaa voi mennä katsomaan Savonlinnaan jossa linna sijaitsee. Olavinlinnassa voi nähdä millälailla linnassa on puolustauduttu silloin kuin Olavinlinnaan tehtiin paljon hyökkäyksiä. Linna vierailu liput maksavat aikuiselta 8e, 7-17 vuotiailta 4e, alle seitsemän vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja perhelippu (kaksi aikuista ja kaksi lasta) 20e.






Keskiaikainen Suomi

Linnojen muutokset ja nykyinen käyttö

Olavinlinna – Wikipedia

Olavinlinna


Hämeen linnan esi- ja rakennushistoria:Alkulause





Olavinlinna - Savonlinnan keskusta