Ammattina sairaalakemistin työ
Sairaalakemisti
Sairaalakemistin työ on yhdistelmä biokemiaa, kemiaa ja lääketiedettä ja -tekniikkaa", kertoo sairaalakemisti Päivi Laitinen Oysin hormonilaboratoriosta.
Koulutus
Sairaalakemistin pätevyys vaatii ylemmän korkeakoulututkinnon kemiasta, biokemiasta tai soveltuvalta kemian tekniikan alalta. Tämän tutkinnon päälle suoritetaan sairaalakemistin erikoistumiskoulutus. Erikoistumiskoulutus koostuu filosofian lisensiaatin tutkintoon johtavista tieteellisistä opinnoista ja viiden (5) vuoden käytännön palvelusta esim. sairaalalaboratoriossa.Koulutus on todella pitkä, sillä pohjakoulutukseksi vaadittavan kemistin pätevyyden suorittaminen vie yliopistossa noin 5–6 vuotta. Sairaalakemistillä on suuri palkka.
Työnkuva
Sairaalakemisti on laaja-alainen asiantuntija, joka vastaa kemian laboratoriotutkimusten menetelmistä ja niillä saatavien tulosten oikeellisuudesta. Tulosten oikeellisuus on tärkeää, sillä jopa 70–80 prosenttia hoitopäätöksistä perustuu laboratoriotuloksiin.Osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä, sillä sairaalakemistin yksi tärkein tehtävä on uusimman tekniikan ja tieteellisistä tutkimuksista saadun tiedon soveltaminen käytäntöön. Sairaalakemisti toimii asiantuntijana alueensa terveyskeskusten laboratorioille sekä ohjaa laboratorion ulkopuolella suoritettavien testien hankintaa ja laadunvalvontaa. Asiantuntijastatuksen vuoksi ohjeistus ja koulutus ovat tärkeä osa päivittäistä työtä. Työhön kuuluu usein myös vastuu laitteiden, tarvikkeiden ja kemikaalien hankinnan taloudellisesta toteuttamisesta.
Sairaalakemistejä


