4 Opiskelun ohjaaminen, opintososiaaliset edut

Ohjaaminen

2. OPINTO-OHJAAJA

Opinto-ohjaaja pitää koko ryhmän tunteja erikseen ilmoitettavina aikoina. Opinto-ohjaaja seuraa opiskelijoiden opintopisteiden karttumista eli keskittyy opintojen seurantaan ja tekee erityisiä opinto-ohjelmia sekä hoitaa päättötodistukseen liittyviä tiedotustilaisuuksia. Opinto-ohjaaja keskittyy myös opiskelijoiden luokka- ja henkilökohtaiseen ohjaukseen sekä ura- ja jatko-opintojenohjaukseen.

Yhteystiedot ja ohjausryhmät opinto-ohjaajien sivulla.

2.1 AINEENOPETTAJA OHJAAJANA

Aineenopettaja seuraa opintojaksojen opiskelijoiden opintojen etenemistä ja tiedottaa ryhmänohjaajille, erityisopettajalle ja opinto-ohjaajalle opintoihin liittyvistä haasteista.

3. TUKIOPETUS

Opintojen eteneminen saattaa vaikeutua monien syiden takia. Tällöin tukiopetus voi tuoda ratkaisun ongelmaan. Tukiopetukseen kannattaa osallistua, jos opintomenestys on heikkoa tai jos opettaja suosittelee tukiopetusta. Opettajien työjärjestysten takia tukiopetusta antava opettaja ei aina ole sama kuin opintojakson aineenopettaja. Jos tunnet tarvitsevasi tukiopetusta, keskustele aineenopettajan kanssa. Voit keskustella asiasta myös erityisopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa.

Opintososiaaliset edut

4. ERITYISOPETUS

Lukion erityisopetus toteutuu yksilö- ja pienryhmäopetuksena sekä opintojaksoina. Erityisopetus on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin ja sitä vastaavien strategioiden löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Erityisopettaja tukee myös opiskelijaa, jolla on kielellisiä erityisvaikeuksia tai muita oppimisvaikeuksia sekä osallistuu opiskelijoiden ohjaukseen ja arviointiin oppimisvaikeuksiin liittyvissä asioissa.

Yhteystiedot erityisopettajan sivulla.

5. TERVEYDENHOITO

Terveydenhoitajan terveystarkastukset lukion 1. ja 2. luokalla. Lääkärintarkastukset lukion 2. luokan aikana. On normaali lääkärintarkastus, mutta toimii samalla poikien ennakkoterveystarkastuksena Puolustusvoimien kutsuntatilaisuutta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta varten. Opiskelijalla on mahdollisuus terveystarkastukseen millä vuosikurssilla tahansa.

Terveydenhoitajan palvelut ovat maksuttomia. 

Yhteystiedot ja vastaanottoajat terveydenhoitajan sivulla.

6. KOULUKURAATTORI

Kuraattorin tehtävänä on tukea opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opintojen etenemistä. Hän pitää opiskelijoille kuraattoritunteja ja tapaa opiskelijoita kahden kesken yksilötapaamisissa. Opiskelija voi ottaa yhteyttä kuraattoriin, jos haluaa jutella esimerkiksi

  • opintojen sujumisesta,
  • omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista,
  • opiskelumotivaatiosta,
  • kaveri- tai perhesuhteisiin liittyvistä asioista,
  • itsenäistymisen asioista tai
  • jostain mieltä painavasta asiasta.

Yhteystiedot ja tapaamisajat kuraattorin sivulla.

7. OPISKELUHUOLLON PSYKOLOGI

Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelijoiden psyykkistä hyvinvointia esimerkiksi mielialaan, jaksamiseen, oppimisvaikeuksiin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin liittyvissä pulmissa. Koulun henkilökunnalle psykologi tarjoaa konsultaatiota, kun kaivataan psykologista näkökulmaa opiskelijan tukemisen suunnittelussa. 

Koulupsykologi voi tarjota opiskelijalle lyhytaikaista keskustelutukea ja arvioida jatkotuen tarvetta. Oppimisvalmiuksia psykologi voi tutkia osana pedagogista arviota, jos erityisopettaja ei ole saanut riittävästi tietoa oppimisvaikeuksien syistä. Koulupsykologi voi tarjota opiskelijoille myös ryhmämuotoista tukea tai hyvinvointia tukevia oppitunteja.

Yhteystiedot opiskeluhuollon psykologin sivulla.

 

9. OPINTOTUKI

Lukiossa opiskeleva nuori, joka ei enää ole oikeutettu lapsilisään, voi saada valtion opintorahaa. Lisätietoja saa opinto-ohjaajalta ja kansliasta.

10. KOULUMATKAT

Maksuttomat joukkoliikennematkat lukion opiskelijoille

Toisen asteen opiskelijoiden maksuton joukkoliikenne tarkoittaa maksutonta Waltti-kortille ladattavaa joukkoliikennelippua. Voit matkustaa koko Kouvolan alueella paikallisliikenteen busseilla. Matkustus on maksutonta aina, eli koulumatkojen lisäksi myös iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen edellyttää, että täytät hakemuksen. Hakemustapa on erilainen Kelan koulumatkatuen piirissä oleville opiskelijoille ja muille opiskelijoille.

  • Jos olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen (koulumatka on yli 7 km), hae nimenomaan Kelan tukemaa lippua ja sitä kautta oikeutta maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Koulumatkatukea haetaan OmaKelassa.
  • Jos et ole oikeutettu Kelan koulumatkatukeen (koulumatka alle 7 km), hae oikeutta kaupungin kustantamaan joukkoliikenteeseen, ja tällöin kaupunki maksaa lippusi. Kaupungin kustantamaa lippua haetaan oppilaitoksesta.

Huomioi, että maksuttomuus alkaa vasta, kun olet jättänyt hakemuksen ja olet ladannut kausilipun Waltti-kortille. Et voi matkustaa maksutta esimerkiksi näyttämällä opiskelijakorttiasi bussin kuljettajalle. Et voi myöskään ladata maksutonta kausilippua asiakaspalvelupisteessä Bussimatkatoimistossa ilman hakemusprosessia.