Järjestyssäännöt
Järjestyssäännöt (voimassa 1.8.2014 alkaen)
JÄRJESTYSSÄÄNNÖT (voimassa 1.8.2014 alkaen)
1. luku. Yleistä
1 §.
Lukion järjestyssäännöillä edistetään sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä (Laki lukiolain muuttamisesta 1268/2013, 21 §, 26 §, 27§,).
Lukion järjestyssäännöt ovat voimassa koulussa ja koulun alueella sekä myös koulun järjestämissä tilaisuuksissa, joita ovat esimerkiksi koulun juhlat, oppilaiden kokoukset, opintoretket, leirikoulut ja pelimatkat.
2. luku. Päivittäinen työskentely
2 §. Työajat
Oppitunnit alkavat ja päättyvät koulun työjärjestyksen mukaan. Tunneille pitää saapua täsmällisesti. Toistuviin myöhästymisiin kiinnitetään vakavaa huomiota.
3 §. Poissaolot
Etukäteen tiedossa olevan syyn nojalla opiskelija tulee hakea poissaololupaa seuraavasti:
* yksittäiseksi oppitunniksi asianomaiselta opettajalta
* enintään viideksi päiväksi ryhmänohjaajalta
* viisi päivää pitempään poissaoloon rehtorilta
Etukäteen sovittu tai tiedossa oleva poissaolo on ilmoitettava opettajille ja sovittava korvaavista tehtävistä.
Sairaustapauksissa pitää poissaolosta ilmoittaa välittömästi ryhmänohjaajalle tai koulusihteerille puhelimen tai sähköpostin välityksellä.
Lisäksi opiskelijan pitää antaa kaikista poissaolostaan luotettava selvitys välittömästi poissaolon päätyttyä.18 vuotta täyttänyt oppilas voi itse allekirjoittaa selvityksensä, ei kuitenkaan sairaustapauksessa. Sairaustapauksessa tarvitaan lääkärintodistus, terveydenhoitajan todistus tai vanhempien selvitys.
Kolme (3) aiheetonta poissaolokertaa aiheuttaa automaattisesti kurssin keskeyttämisen ja arvostelematta jättämisen.
4 §. Työtilat
Koulun ja myös kaikkien lukiorakennuksessa työskentelevien omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Aiheutetusta vahingosta on heti ilmoitettava rehtorille tai jollekulle muulle koulun henkilökunnasta. Oppilas on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle tahallaan tai tuottamuksesta aiheuttamansa vahingon.
Työtiloilla voi olla erikseen määritellyt käyttäytymissäännöt, joita pitää noudattaa. Oppilaiden tulee noudattaa myös muuta kuin opetustyötä tekevän henkilökunnan ohjeita ja määräyksiä silloin, kun toimitaan näiden henkilöiden vastuualueella.
5 §. Tupakointi, päihteet ja huumeet
Alkoholin ja muiden huumaavien aineiden kouluun tuominen, niiden käyttö kouluaikana sekä niiden vaikutuksen alaisena oleminen koulussa tai koulun järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty.
Tupakkalain (765/1994) mukaisesti tupakointi on kiellettyä ”oppilaitosten oppilaille tarkoitetuissa sisätiloissa sekä niiden pääasiassa kahdeksaatoista vuotta nuoremmille tarkoitetuilla ulkoalueilla”.
3. luku. Turvallisuus
6 §. Opiskelijan turvallisuus
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä.
Rehtorilla ja opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa opiskelijalta 21 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine. (1268/2013 26 d§)
Tähän liittyen tarkemmat Suonenjoen koulutoimen menettelytapaohjeet löytyvät hyllystä kopiokoneen luota.
Lukiolle on laadittu turvallisuussuunnitelma, jota noudatetaan onnettomuus- tai kriisitilanteessa. Turvallisuussuunnitelma löytyvät hyllystä kopiokoneen luota.
Lukiolla on päivitetty kriisisuunnitelma, jossa on ohjeet kiusaamistapauksen selvittelyyn. Ohjeet löytyvät hyllystä kopiokoneen luota.
Tapaturman sattuessa on siitä viipymättä ilmoitettava rehtorille, opettajalle, terveydenhoitajalle tai koulun muulle henkilökunnalle. Lukion opintotoimistosta saatava tapaturmailmoitus on myös täytettävä välittömästi.
4. luku. Opiskelijakuntatoiminta
7 §. Opiskelijakunnan tehtävät
Opiskelijakunnan tehtävänä on edistää opiskelijoiden yhteistoimintaa ja koulutyötä. Opiskelijakunta toimii hallituksensa ja opiskelijakunnan ohjaajan johdolla. Opiskelijakunta voi järjestää opiskelijoille omia tilaisuuksia koululla. Käytännön järjestelyistä on sovittava etukäteen opiskelijakunnan ohjaajan tai rehtorin kanssa.
Opiskelijakunnan hallituksen edustaja voi käyttää opiskelijoiden puhevaltaa opiskelijoita koskevissa asioissa mm. opettajainkokouksissa (Lukiolain 27 ja 31 §).
Opiskelijakuntaa koskevista asioista saa tiedottaa koulun ilmoitustaululla ja keskusradiossa hyviä tapoja noudattaen.
5. luku. Kurinpito
8 §. Kurinpitorangaistukset
Kurinpitoasioissa noudatetaan Lukiolain 26 §:ää. Sen mukaan opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.
Oppilaitoksesta tai asuntolasta erottamisesta ja opiskelusta pidättämisestä päättää koulutuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin. Kirjallisen varoituksen antamisesta voi koulutuksen järjestäjän niin päättäessä päättää myös oppilaitoksen rehtori (1268/2013 26a§)
Opiskelijan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).