Netiketti

Netiketillä tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan internetin etikettiä eli ohjeita siitä, kuinka verkossa tulee käyttäytyä. Netiketin synonyymi voisi olla verkkokäyttäytymissäännöt. Yhtä oikeaa netikettiä ei löydy mistään vaan useat eri tahot (esim. MLL, Väestöliitto sekä useat eri kunnat ja koulut) ovat laatineet omat netikettinsä. Eri netiketit ovat hyvin samankaltaisia ja tietyn perusjutut löytyvät niistä kaikista. Mahdollisimman lyhyesti netikettien ohjeet voisi tiivistää: Käytä järkeä ja ole kohtelias.

Tässä esimerkki muutamasta netiketistä:
Hyvä opetusvinkki varsinkin alakouluun on luokan oman netiketin sopiminen. Opettajat luovat oman luokkansa kanssa usein koulun järjestyssääntöjen lisäksi luokan omat säännöt (esim. Tulen ajoissa kouluun, pidän pulpettini siistinä jne.) johon voisi lisätä muutaman kohdan verkkokäyttäytymisestä (esim. En levitä muiden kuvia ilman heidän lupaansa jne.).

Yksi netikettien tärkeistä tehtävistä on verkossa tapahtuvat koulukiusaamisen estäminen. Valitettavasti koulukiusaaminen on oppilaiden mukana siirtynyt myös verkkoon. Samankaltaisia kiusaamistapauksia tapahtuu verkoissa kuin mitä koulujen käytävillä on selvitelty jo vuosikymmenet. Ryhmien ulkopuolelle jättämisen ja haukkumatapaukset ovat valitettavan yleisiä myös verkossa.