Akateeminen viestintä
Minä akateemisena viestijänä
Lukeminen on pienestä saakka ollut minulle mieluinen ja tärkeä harrastus ja se antaa minulle hyvän pohjan akateemisena viestijänä. Monipuoliset sanat ja erilaiset kielen keinot ovat minulle tuttuja ja osaan mielestäni tuottaa tekstiä suhteellisen hyvin. Äidinkieli on aina ollut lempiaineeni koulussa ja peruskoulun äidinkielen opetus on tarjonnut hyvän pohjan oppia paremmaksi kirjoittajaksi. Äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa pärjäsin hyvin ja tykkäsin lukiossa tehdä erilaisia kirjoitustehtäviä, sekä lukea kirjoja. Ylioppilaskirjoitukset olivat minulle merkittävä tapahtua ja panostin niihin todella.
Peruskoulussa, lukiossa sekä yliopistossa on useasti joutunut tilanteeseen, jossa puhe tai esitelmä on kirjallisen ilmaisun sijaan pitänyt tuottaa suullisesti. Myöskin esimerkiksi työhaastatteluissa on osattava ilmaista itseään puheella. Mielestäni pärjään näissä tilanteissa suhteellisen hyvin, mutta voisin olla paljon rohkeampi. Monesti jännittäminen sekä liika miettiminen estävät minulta pääsyn parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. OKL:län pääsykokeiden haastattelu on hyvä esimerkki tällaisesta jännittävästä tilanteesta.
Akateemiset tekstit tulivat minulle jo lukiossa hieman tutuiksi, mutta yliopisto-opintojen alkaessa niitä on tullut vastaan kokoajan. Myös pääsykokeiden VAKAVA- materiaali tarjosi kosketuksen akateemisiin teksteihin. Mielestäni akateemisen tekstin lukeminen on melko helppoa, jos vain malttaa keskittyä tarpeeksi ja asennoitua oikein. Akateeminen teksti ei ole aina ”itsestään selvää”, vaan välillä sen ymmärtämisen eteen pitää ponnistella.
Vaikka olenkin suhteellisen hyvä kirjoittaja, tuottaa akateeminen viestintä silti monesti hankaluuksia. On hankala hahmottaa, kuinka tavallinen teksti ja akateeminen teksti eroavat kirjoitusprojektiltaan. En koe vielä täysin hahmottavani mitä akateemiseen tekstiin voi kirjoittaa ja mitä ei. Myöskin akateemisessa tekstissä käytettävät viittaukset ja lainaukset tuottavat ongelmia ja niiden sääntöjä on harjoiteltava vielä paljon. Koen, että akateemisen tekstin rakentamisessa minulla on kaiken kaikkiaan vielä paljon opittavaa.
Tiedän, että parhaiten kehityn akateemisessa viestinnässä olemalla paljon tekemisissä sen kanssa. Pyrin lukemaan akateemisia tekstejä ajatuksella, sekä keskittymään niiden kirjoittamiseen. Netistä ja kurssin dioista on hyvä kertailla ja opiskella akateemisen kirjoittamisen perusperiaatteita.