Sivistyneen käytöksen lyhyt oppimäärä

Sivistyneen käytöksen lyhyt oppimäärä eli miten vältyn monelta hankaluudelta!

 

Aluksi
Tervetuloa Nakkilan yhteiskouluun. Yhteiskoulu toimii samoissa tiloissa Nakkilan lukion kanssa, ja monet opettajat opettavat molemmissa kouluissa.

Koulussamme on hyvä henki opettajien ja oppilaiden sekä muun henkilökunnan välillä. Lukemalla ja noudattamalla alla olevia sääntöjä sinäkin voit osaltasi vaikuttaa hyvän hengen säilymiseen.

Luokanvalvoja
Luokanvalvojasi kanssa hoidat seuraavia asioita: lukujärjestykset, yhteydenpito kotiin, linja-automatkat, poissaolot ja myöhästymiset, loma-anomukset, päivänavaukset jne. Luokanvalvojasi sana painaa myös erikoisen paljon vaikkapa stipendien myöntämisessä, joten hänen kanssaan kannattaa pysyä hyvissä väleissä ja hoitaa kaikki asiat ajallaan.

Hyvän käytöksen ohjeita eli näin menestyt
Tervehtiminen kuuluu sivistyneen ihmisen aivan alkeellisimpiin käyttäytymismalleihin, tervehtiväthän koiratkin toisiaan ja joskus jopa isäntäänsä iloisesti haukahtamalla ja häntäänsä heilauttamalla. Niinpä Sinäkin tietysti tästä viisastuneena pirteästi hymyillen toivottelet hyvät huomenet ja mukavat päivät oppilastovereillesi ja opettajille ja jopa rehtorille. Hymy voi päivän pelastaa...

Kiitokset kuuluvat tietysti yhtä lailla asiaan, ja mitä kauniimmin ja kohteliaammin osaat kiittää, sitä suurempaa suosiota varmasti nautit muiden keskuudessa. Ja muutenkin kohteliaat tavat ja ystävällisyys tekevät vaikutuksen - etenkin vastakkaiseen sukupuoleen. Avuliaisuus kasvattaa osaltaan saavuttamaasi suosiota alati laajenevassa ystäväpiirissäsi. Kohteliaisuuttaan ja sivistyneisyyttään voi helposti myös osoittaa nousemalla ylös tervehtimään rehtoria tai muitakin vieraita luokkaan saapujia. Ylenmääräinen pokkurointi ei luonnollisesti kuulu hyvään käytökseen: tervehtiä ei tarvitse kuin kerran päivässä eikä sadan metrin päästä pihan yli ole tarvis osoittaa ilahtuneisuuttaan edes opettajan ensinäkemisestä.

Hyvä tapa sen sijaan on se, että kaikkia koulun ulkopuolisia vieraita tervehditään. Nyökkääpä seuraavan kerran käytävässä vastaan tulevalle tuntemattomalle aikuiselle tai aukaise jopa ovi. Milloin viimeksi sanoit aamulla siivoojille huomenta?

Pieni sana anteeksi sulattaa tärkeilevimmänkin sydämen jään, silloin kun olet jotakuta loukannut ja hänen mielensä pahoittanut. Kannattaa kokeilla... Samaa yksinkertaista sanaa käytät myös silloin, kun myöhästyt, keskeytät toisen tai et tule kuunnelleeksi ja joudut tarkentamaan epäselväksi jäänyttä asiaa. Se perinteinen TÄH joutaisi kai jo unohtumaan... Muutenkin huomattavasti paremman kuvan kunkin yksilön kielellisestä ja älyllisestä kehittymisestä antaa kuhunkin tilanteeseen sopiva kielenkäyttö. Sivistynyt kielenkäyttö ei sitä paitsi koostu alatyylisistä sanoista. Kaiken lisäksi vietämme välitunnit yhteisellä alueella.

Varmistaaksemme sivistyneen kielenkäytön voimme joutua ymmärtämättömiä ojentamaan jopa jälki-istunnolla. (Pistetään sama vielä selvällä suomella: Älä kiroile koulussa!)

Koulukiusaaminen ei koulumme oppilaiden tapoihin kuulu, ei edes aloittavien seitsemäsluokkalaisten leikkimielinen kiusoittelu. Jos kaikesta huolimatta huomaat jonkun epäkypsän ja lapsellisen yksilön kiusaavan pienempiään, puutu ihmeessä asiaan tai kerro asiasta jollekulle opettajalle.

Takit ja lakit ovat saaneet omat paikkansa koulutalomme nerokkaassa suunnittelussa, niille on nimittäin varattu naulakot. Siksipä kenenkään ei tarvitse käyttää oppituntien aikana omaa päätään tähän tehtävään, eli lippalakit koulussa (ja muuallakin Suomessa) vallitsevan pukeutumiskäytännön mukaan eivät ole sisätiloissa päässä. Samoin päällystakit naulakossa säilytettyinä eivät ruttaannu, kuten niille käy tuolin selkämyksellä. Jätä siis takkisikin naulaan; älä kuitenkaan jätä takkisi taskuihin koko maallista omaisuuttasi tai muutakaan arvokasta (salaisia puhelinnumeroita tms. )

Makeisten liiallinen syöminen vahingoittaa jo hammaskalustoasikin, niinpä et viisaana ja terveyttäsi ajattelevana ihmisenä edes tuo karamelleja kouluun. (Miltä se ruotsin kieli kuulostaakaan suu täynnä merirosvorahoja: "Mmmvärlmmdens mmmstörsta mmmmöö mmmär mmmGrönmmmland...")

Opettajahuoneessa asiointi on myös eräänlainen tulikoe, joka varmasti vahvistaa Sinua tulevaisuuttasikin silmällä pitäen. Aivan pikkuasioista ei jalopeurain luolaan auta rynnistää, vaan ne voinevat usein odottaa kyseisen opettajan seuraavaa oppituntia. Jos kuitenkin olet pakottavan tilanteen edessä asioida opettajahuoneessa, parhaan kohtelun saat varmasti koputtamalla (hillitysti, etteivät ikkunalasit sentään helise) ja kysymällä kohteliaasti opettajaa, jonka haluat tavata: "Olisiko lehtori/opettaja Kopio tavattavissa?" Pelkällä etunimellä kysely antaa helposti olettaa Sinun ja opettajasi välien olevan ylen tuttavalliset eikä se ole kovin kohteliastakaan, siksipä sitä on syytä välttää. Kansliassa asioidessa on tittelit tietysti muistettava aivan erityisen tarkkaan. Samoin asiointiasi kansliassa nopeuttaa se, että kerrot ensin oman nimesi ja luokkasi sekä selkeästi myös asiasi. Puhelimeenkin tarvittaessa koulussamme pääsee, jos on jotakin tärkeää asiaa toimitettavana.

Oppitunneilla kännykkä pidetään äänettömänä. Kännykkää ei myöskään ole soveliasta pitää esillä oppitunnin aikana. Sinun oppimistuloksistasi huolestunut opettaja kiikuttaa herkästi pulpetilla lepäilevän tai laukussa soivan kännykän rehtorin kansliaan, josta sen periminen saattaa osoittautua sangen ikäväksi kokemukseksi.

Juhlat ja kirkkotilaisuudet katkaisevat aina silloin tällöin arkisen kouluaherruksen. Juhlissa tietysti käyttäydytään kulloisenkin juhlan mukaisesti, onhan se yksi sivistyksen mittari. Pidä siis huoli luokanvalvojasi käytöksestä, jottei hän pilaa luokkanne mainetta ;). Samalla voit miettiä omaakin käytöstäsi. Pahimmillaan huonosti kirkossa käyttäytynyt onneton oppilas aloittaa joululomansa jälki-istunnolla muiden jo kirmatessa kotiin.

Vierailukäynnit ja opintomatkat ovat oppilaille näytön paikka. Pisimmälle menneet ovat jopa osanneet esittää kiinnostuneilta vaikuttavia kysymyksiä opintokäyntien yhteydessä. Tarkoitushan on elävöittää opetusta eikä saattaa opettajaa häpeämään silmät päästään. Mukavasti käyttäytyvien oppilaiden kanssa opettajakin lähtee helpommin uudestaan matkalle. Huonosti käyttäytyville taas järjestetään seuraavan opintoretken ajaksi vähemmän mukavaa puuhaa koululla.

Välitunnit
Koulupäivähän koostuu välitunneista, joita oppitunnit piristävästi katkaisevat. Välitunnit koulussa vietetään keräten voimia seuraavan tunnin koitoksia varten. Välituntialueena on koulun piha.

Tupakointi aiheuttaa syöpää ja vaarantaa muutenkin terveytesi, niinpä viisas ihminen (Homo sapiens) ei tupakoi. Sitä paitsi koulussa tupakointi on yksiselitteisesti kielletty (ja Suomen lain mukaan alle 18-vuotiailta muuallakin ja kokonaan).

Myöhästymiset
Kukapa haluaisi menettää sekuntiakaan arvokkaasta opetuksesta, siksipä oppitunneilta ei koulussamme ole tapana myöhästyä. Yksinkertainen ohjeemme kuuluu: Älä myöhästy!

Ruokailu
Ruokailutavat erottavat ihmisen lähisukulaisestamme apinasta, siksi emme syökään sormin ja sotkuisesti. Pöytäkin jää näin ollen jäljiltämme siistiksi. Ruoka suussa puhuminen antaa ihmisestä melko sivistymättömän kuvan, ja siksi Sinä tietysti annatkin ruokarauhan myös niille, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita kuulemaan nerokkaita ja kovaäänisiä ajatuksiasi (miellyttävä seurustelu on tietysti asia erikseen). Oma hillitty ja sivistynyt käytöksesi osaltaan luo kaikille viihtyisän lounashetken.

Usein on jouduttu huomauttamaan myös annosten (etenkin niiden herkkuruokien) koosta. Lähtökohtana on se, että jokainen ottaa ensimmäisellä kerralla monipuolisen annoksen (esim. perunaa, salaattia, lihapullia, kastiketta ja leipää ja vettä/maitoa). Tarjoilupöydällä on selvästi merkitty, mikäli jokin ruokalaji on määrältään rajoitettu. "Santsata" saa ruokaa luonnollisesti siinä vaiheessa, kun kaikki ovat ottaneet jo kerran. Myös "santsiannoksiin" noudatetaan yllä olevaa periaatetta monipuolisesta ruokailusta ja luonnollisesti rajoitettujen ruokalajien kertaottoa ei ylitetä nytkään. Näin varmistetaan, että kaikille santsaajille riittää ainakin kohtuullinen annos. Joskus saattaa luonnollisesti olla niin, että edellisestä päivästä on jäänyt vaikkapa pihvejä tai paistettuja perunoita. Tällöin on luonnollista, ettei niitä välttämättä riitä kaikille. Ottamalla näitäkin ruokia kohtuullisesti varmistat myös ylimääräisen ruuan riittävyyden kavereillesi.

Roskat ja siisteys
Roskia varten koulumme tiloihin on sijoitettu erittäin helppokäyttöisiä roskakoreja, jotka ovat yläpäästään avonaisia ja joita jokainen osaa myös käyttää. Niinpä sivistynyt koululainen (ja opettajakin) pyrkii osaltaan pitämään koulumme mahdollisimman viihtyisänä ja siistinä, samalla hän auttaa siistijöiden työtä.

Vahingot ja ilkivalta
Koulun tilat ovat meidän kaikkien yhteinen työpaikka ja kaiken lisäksi niiden korjaaminen on pois kaikkien nakkilalaisten lompakosta. Siksipä emme suurin surminkaan tekisi ilkivaltaa rakkaalle koulullemme tai sen irtaimistolle. Vahingothan eivät kuitenkaan tunnetusti tule kello kaulassa... Niinpä jos jotakin sattuu, on siitä syytä ilmoittaa heti lähimmälle opettajalle. Noloon vahingontekijään suhtaudutaan rehtorin kansliassa paljon suopeammin kuin henkilöön, joka on löytynyt vasta monimutkaisten kuulustelujen jälkeen.

Muista, että myös muut aikuiset (talonmiehet, keittiöhenkilökunta ja siivoojat) ovat koulun henkilökuntaa. Heidän sanomisiaan tulee totella aivan kuten opettajienkin puheita.

Kiusaaminen
Kiusaamiseen suhtaudutaan koulussamme ankarasti. Kiusaaminen voi olla luonteeltaan fyysistä tai henkistä ja ilmetä monilla eri tavoin (kuiskutteluna, tekstiviesteinä, kaveripiiristä sulkemisena) tai jopa väkivaltana). Kannatta ehkä miettiä, miltä itsestä tuntuisi, jos olisi kiusaamisen kohteena. Jos kiusaamiseen ei heti puututa, seuraava kiusaajien kohde voit olla juuri sinä.

Fiksuimmat jopa menevät kiusatun puolelle auttamaan tätä eivätkä ainakaan hiljaisella hyväksynnällä ole tukemassa kiusaajaa. Opettajalle kertominen ei ole "kielimistä" vaan osoittaa, että sinulla on selkärankaa auttaa vaikeuksissa olevia.

Rangaistukset ja jälki-istunnot
Perusopetusasetus kertoo, että "jos oppilas ei noudata koulun järjestystä, käyttäytyy sopimattomasti tai on tehtävissään huolimaton, hän syyllistyy rikkomukseen" ja "opettaja voi nuhdella oppilasta, poistaa oppilaan luokasta tai määrätä enintään kahden tunnin jälki-istunnon". Järeämpiä rankaisukeinoja käyttävät sitten rehtori tai sivistysvaliokunta. Nakkilalaisten kohdalla rangaistuksista ja jälki-istunnoista puhuminen on onneksi miltei turhaa, sen verran hyväkäytöksisiähän me olemme...

Tapaturmat
Tapaturman sattuessa ota välittömästi yhteys joko terveydenhoitajaan tai lähimpään opettajaan.

Poissaolot
Sairastuminen saattaa joskus ikävästi katkaista innokkaan opiskeluvireen ja johtaa jopa siihen, että joudut ikäväksesi olemaan poissa koulusta. Jotta luottamukselliset välit opettajiisi säilyvät, muista huolehtia poissaolojesi selvityksestä heti. Näin vältyt typeriltä pinnausepäilyiltä.

Jos joudut olemaan kokeesta poissa, Sinun on otettava itse yhteyttä kyseiseen opettajaan ja sovittava, milloin mahdollisesti voit suorittaa kokeen. Etenkin, jos etukäteen tiedät olevasi poissa kokeesta esimerkiksi lomamatkan vuoksi, on viisainta sopia jo silloin koejärjestelyistä opettajan kanssa. Erillisen kokeen järjestäminen on kuitenkin opettajan harkinnassa.

Tukiopetus
Sairaudesta johtuvan pitkän poissaolon vuoksi tai toki muustakin syystä saatat tuntea tarvitsevasi tukiopetusta jossakin aineessa. Käänny silloin kyseisen opettajan puoleen kysyäksesi, oletko jo toivoton tapaus vai antaisiko hän Sinulle tukiopetusta paikatakseen aukkoja (toivottavasti ei sentään mustia aukkoja, sillä nehän ovat kuulemma pohjattomia) sivistyksessäsi.

Loma-anomukset
Yhdestä viiteen päivään loman esimerkiksi perheen yhteistä lomamatkaa varten myöntää luokanvalvojasi, pitemmät lomat puolestaan rehtori. Loma-anomuskaavakkeen huoltajasi löytää Wilmasta. Muista kuitenkin, että kohtuus kaikessa, lomailussakin... Yksittäisten tuntien osalta (esim. lääkärissä käynnit, esiintymiset, urheilukilpailuihin osallistumiset tms.) lupa pyydetään kyseisen tunnin/tuntien opettajalta, ja ajoissa.

Löytötavarat
Aina väliinhän sitä tuntuu kuin jotakin olisi pahasti hukassa. No, löytötavaroiden suhteen apua saattaa löytyä opettajainhuoneesta, jonne on hyvä myös kiikuttaa löytämänsä tavarat.