Toteemipaalu tehtävä
Toteemipaalu tehtävä
https://www.canva.com/design/DAGVlo8UYZc/FMRf3yS92oNBa2GCYJJXJw/view?utm_content=DAGVlo8UYZc&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor
Ohjeet Canvassa toteemipaalu tehtävään. Tehtävässä oppilaat tekevät itse oman luonteensa perusteella toteemipaalun. Oppilaiden toteemipaalut kerätään yhteen isoksi toteemipaaluksi luokan seinälle. Näin nähdään millaisia tyyppejä luokassa on. Tarkastellaan yhdistäviä tekijöitä ja eroavaisuuksia.
Alustusta:
- Temperamenttitoteemin avulla opitaan tunnistamaan omia temperamenttipiirteitä. Temperamentti kertoo siitä, mikä on itselle ominainen tapa reagoida ja toimia erilaisissa tilanteissa. Temperamentti koostuu erilaisista piirteistä, jotka ovat synnynnäisiä. Monet niistä kuitenkin vaimenevat tai vahvistuvat elämän aikana kasvun, aivojen kehityksen, kasvatuksen ja ympäristön vaikutuksesta.
- Mikään temperamenttipiirre ei ole hyvä eikä huono. Tehtävän tarkoituksena onkin oppia ymmärtämään itseä ja ympäröiviä ihmisiä sekä oivaltaa, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan.
- Toteemitehtävän eläinparit kuvaavat yhden temperamenttipiirteen korkeaa ja matalaa ilmenemismuotoa: tunteellinen elefantti – kylmäpäinen kotka, aurinkoinen albatrossi – yöllinen lepakko, ujo siili – seurallinen koira, sopeutuva kameleontti – tavoilleen uskollinen majava, sähäkkä kärppä – verkkainen koala, sinnikäs muurahainen – säheltävä sammakko ja aistiva kissa – viileä kala.
- Tehtävänä on arvioida, sopiiko eläimen kuvaus itseen vai ei. Useimmiten eläinten joukosta löytyy neljä tai viisi itseen sopivaa piirrettä. Nämä piirteet väritetään, leikataan ja liimataan omaksi toteemipaaluksi. Oppimista voi syventää kirjoittamalla oheen omin sanoin kuvauksen itsestään.
Lähteitä ja linkkejä materiaaleihin:
https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/temperamenttitoteemi-tehtava-koululaisille/
Arviointi:
- Opettajan havainnot oppilaiden työskentelystä
- Oppilaiden itsearviointi
Eriyttäminen:
- Ohjeet moniaistillisesti
- Ryhmätyössä jokaisen ääni kuuluviin
- Opettaja tukee ryhmien toimintaa
- Oppilaskohtaiset eriyttämisen keinot