Tiedonhaku ja lähteet
Vinkkejä tiedonhakuun
2. Hae materiaalia eri kielillä
3. Tieteellisiä julkaisuja voit hakea Google Scholar -hakukoneella https://scholar.google.fi/
4. Lähteenä voit käyttää oppikirjoja
5. Hyödynnä kirjastoa
6. POHDI JOKAISEN LÄHTEEN KOHDALLA, ONKO LÄHDE LUOTETTAVA.
7. Muista merkitä kaikki lähteet ylös, viittausohjeet alla.
Ohje lähteisiin viittaamiseen
Vältä plagiointi!
Mitä on plagiointi?
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön tekstin tai ajatuksen esittämistä omassa kirjallisessa työssään siten, ettei ilmaista lähdettä eli sitä mistä teksti tai siinä oleva ajatus on peräisin. Tällöin tekstiä ja siinä olevia ajatuksia pidetään opiskelijan itsensä tekeminä.
Plagioinnista seuraa rangaistus
- rehtorin puhuttelu
- viesti huoltajille sekä
- harkinnanvaraisesti kurssin hylkääminen.
Plagiointiin syyllistyy, kun
- opiskelija ”leikkaa ja liimaa” toisen henkilön tekstin sellaisenaan muuttamattomana ja käyttää sitä omassa työssään ilman asianomaista viittausta lähteeseen tai
- opiskelija muuttaa lainaamaansa tekstiä vähäisessä määrin, esimerkiksi vaihtaa sanajärjestystä tai sanoja, eikä ilmoita lähdettä tai
- opiskelija ”leikkaa ja liimaa” tai muuttaa vähäisessä määrin useamman eri kirjoittajan tekstejä ilman asianomaista viittausta lähteisiin. Omana tuotoksena esitetty teksti on koottu useamman eri kirjoittajan teksteistä esimerkiksi siten, että kukin kappale on peräisin eri kirjoittajilta. Se, että opiskelija on kirjoittanut kappaleiden väliin tai niiden loppuun jonkin tekstikatkelman saadakseen aikaan jonkin ajatuksellisen ”aasinsillan” eri kirjoittajien tekstin väliin, ei tee tuotoksesta hänen itsensä tekemää tekstiä.
Miten lähteitä käytetään luvallisesti?
Tutkielmissa ja esitelmissä ja muissa kirjallisissa tuotoksissa käytetään lähteinä mm. kirjoja, lehtiä ja Internetiä. Näistä voi ottaa aineksia omiin teksteihinsä
- selostamalla lähteestä poimittua asiaa omin sanoin ja upottamalla sen osaksi omaa tekstiä. Tällöin on viitattava pohjatekstiin eli ilmoitettava, mistä lähteestä asia on peräisin.
- suoraan lainaamalla, kunhan erottaa sitaatin lainausmerkein. Tätä tapaa suositellaan käytettäväksi vain, jos sanatarkkaan lainaamiseen on jokin syy; yleensä parempi tapa on selostaa omin sanoin.
- Kummassakin tapauksessa lähde on ilmoitettava välittömästi ja merkittävä myös oman tuotoksen perään lähdeluetteloon.
Lähteiden ilmoittaminen omassa tuotoksessa
- Lähteiden julkaisutiedot (kirjoittaja, tekstin nimi, julkaisuaika ja –paikka) merkitään oman tuotoksen perään.
- Tapa, jolla viittaukset lähteisiin merkitään omaan tekstiin, vaihtelee eri oppiaineiden välillä. Opettajat selittävät nämä omien oppiaineidensa kursseilla. (Ohje yllä!)