Osaamisen arvionti ammatillisessa koulutuksessa


Osaaminen arvioidaan näytössä käytännön työtehtäviä tekemällä. Opiskelija näyttää osaamisensa pääasiallisesti työpaikalla, perustellusta syystä myös esim. oppilaitoksen työmailla, virtuaalisessa ympäristössä tai simulaattorissa. Näyttö annetaan yleensä tutkinnon osittain, yhdessä tai useammassa näyttötilaisuudessa. Arvioijat vertaavat osaamista tutkinnon perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin, osaamistavoitteisiin ja annettuihin kriteereihin. Opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet on kirjattu opiskelijan henkilökohtaiseen kehittämissuunnitelmaan (HOKS). Ne perustuvat tutkinnon tai koulutuksen perusteissa määrättyihin ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin.

 

MILLOIN OPISKELIJA ON VALMIS NÄYTTÄMÄÄN OSAAMISENSA?

Työpaikkaohjaajan tehtävänä on ohjata, seurata ja antaa palautetta työpaikalla tapahtuvan oppimisen etenemisestä. Tilannetietoja opiskelijan kehittymisestä vaihdetaan yhdessä opettajan kanssa. Kun osaaminen johonkin tutkinnon osaan on kehittynyt tavoitteiden mukaiseksi, näyttöihin liittyvät suunnittelu ja valmistelu aloitetaan yhteistyössä opettajan kanssa. Opiskelija arvioi myös itse osaamisensa kehittymistä. Itsearviointitaidot kehittyvät tekemällä ja niitä tarvitaan ammatillisen osaamisen kasvussa. 


OSAAMISEN ARVIOINTI ONNISTUU, KUN

  • Arvioijat ovat perehtyneet tehtäväänsä ja tekevät yhteistyötä ennen näyttöä, sen aikana ja sen jälkeen.
  • Opiskelija ja arvioijat ovat perehtyneet tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin ja arviointikriteereihin.
  • Näyttö on etukäteen hyvin suunniteltu. Käytännön työtehtävät mahdollistavat tutkinnon perusteiden mukaisia toimintoja työtehtävissä ja niiltä osin kuin se ei ole mahdollista on suunniteltu muita osaamisen osoittamisen tapoja.
  • Tarvittaessa opiskelija voi täydentää näyttöä muilla menetelmillä (esim. keskustelu, aiemmin dokumentoidut työsuoritukset, työnäytteet tms.).
  • Kaikki osapuolet ovat tietoisia osaamisen osoittamisen/näytön kokonaisuudesta ja motivoituneita toimimaan omassa tehtävässään.
  • Vuorovaikutus on aktiivista, ammatillista ja rakentavaa.

 

ARVIOIJAT KERÄÄVÄT TIETOA:

  • havainnoimalla
  • keskustelemalla/kyselemällä 
  • tutustumalla näytönsuorittajan mahdollisiin kirjallisiin tehtäviin 
  • kysymällä palautetta asiakkailta 
  • tutustumalla näytönsuorittajan mahdolliseen itsearviointiin 

 

NÄYTTÖJEN ARVIOIMINEN TYÖPAIKALLA

Arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät koulutuksen järjestäjän nimeämät kaksi arvioijaa. Arvioijista toinen on pedagogisesti pätevä ja kelpoinen opettaja (tai erityisestä syystä muu koulutuksen järjestäjän edustaja) ja toinen työelämän edustaja (työnantaja, työntekijä tai itsenäinen ammattiharjoittaja). Erityisestä syystä arvioinnin voi toteuttaa ja arvioinnista päättää myös kaksi opettajaa tai muuta koulutuksen järjestäjän edustajaa. Opiskelijalla annetaan mahdollisuus arvioida omaa osaamistaan mutta itsearviointi ei kuitenkaan vaikuta arviointipäätökseen. Jos itsearviointi on määritetty ammattitaitovaatimukseksi tai osaksi osaamisen arviointia, otetaan se huomioon myös opiskelijan osaamisen arvioinnissa. 

Arviointi suoritetaan ja arvioinnista päätetään aina yhdessä arviointikeskustelussa näytön jälkeen. Osaamisen arvioijat tekevät opiskelijan osaamista koskevan arviointipäätöksen tutkinnon osittain yksimielisesti arviointiasteikon mukaisesti:

  • ammatillisissa perustutkinnoissa arviointiasteikko 1-5 / hylätty 
  • ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa hyväksytty / hylätty. 

Arvioijat varmentavat allekirjoituksillaan ja päiväyksellä (paperille tai sähköisesti) arviointipäätöksen. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan ja hyväksytyn arvosanan korottamiseen. Näytöt toteutuvat eri tavalla eri aloilla mutta em. peruslähtökohdat ovat kaikille aloille samat. 

ARVIOINNIN TARKISTAMINEN JA OIKAISU

Opiskelijalla on oikeus pyytää osaamisen arvioinnin tarkistamista arvioijilta 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, kun opiskelijalla on ollut tilaisuus saada tietoonsa osaamisen arvioinnin tulokset sekä arviointiperusteiden soveltaminen omaan näyttösuoritukseensa tai muuhun suoritukseen. Arvioinnin tarkistamista voi pyytää vain arvioijien tai arvioijan päättämästä arvosanasta. Arvioinnin tarkistamista on pyydettävä kirjallisesti. Arvioijat tekevät päätöksen arvioinnin tarkistamisesta ilman aiheetonta viivytystä. Tutkintokoulutuksen opiskelijalla on edelleen oikeus pyytää työelämätoimikunnalta oikaisua arvioinnin tarkistuspyynnön perusteella annettuun päätökseen. Oikaisua pyydetään kirjallisesti 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

SANAPILVI: Mihin arviointia tarvitaan?
SANAPILVI: Hyvä arviointi