Maksa

Maksa on isoin sisäelin ja samalla suurin rauhanen. Maksa on vatsaontelon yläosassa, pallean alapuolella ja kylkiluut suojaavat sitä.

Maksa toimii monien aineiden valmistus-, varastointi- ja hajotuspaikkana. Siellä valmistuu muun muassa sappinestettä, sinne varastoidaan aivojen hermosoluille tärkeää sokeria ja se muuntaa valkuaisaineiden typpipitoiset hajoamistuotteet virtsa-aineeksi eli ureaksi, jonka veri kuljettaa munuaisiin.

Sikiöllä maksa valmistaa verisoluja ja aikuisella se toimii verivarastona. Maksa valmistaa monenlaisia aineita sen soluissa. Sokerin, rasvojen ja urean lisäksi maksan valmistamia aineita ovat sappineste sekä veren hyytymistekijät ja proteiinit, kuten fibrinogeeni ja albumiini. Lisäksi maksa valmistaa joitakin hormoneja, kolesterolia ja ketoaineita, joita elimistö voi käyttää energianlähteenä esimerkiksi pitkän paaston aikana. Maksa on toiminnaltaan ruumiin keskuslaboratorio. Se varastoi, valmistaa, hajottaa ja vapauttaa verenkiertoon useita aineita, jotka ovat tärkeitä elimistön tasapainon kannalta.

Maksan läpi virtaa jopa 1,5 litraa verta minuutissa ja suuri osa tästä määrästä tulee ruoansulatuselimistöstä, koska siellä imeytyneet ravintoaineet kulkeutuvat maksan läpi.
Maksa varastoi muun muassa ylimääräisen sokerin. Jos verensokeri laskee, maksa vapauttaa sokeria verenkiertoon. Tämä on tärkeää etenkin aivojen toiminnalle, koska sokeri on hermosolujen ainoa energianlähde. Ylimääräisestä sokerista ja muista hiilihydraateista maksa pystyy valmistamaan rasvoja. Maksa pystyy varastoimaan lisäksi joitakin vitamiineja ja rautaa.
Maksa säätelee myös aminohappojen määrää veressä. Se hajottaa ylimääräisten proteiinien aminohappo-osat ja tässä työssä syntyneen myrkyllisen ammoniakin maksa muuttaa ureaksi. Urea kulkeutuu verenkierron mukana munuaisiin ja poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Maksa hajottaa elimistöömme joutuneet vaaralliset aineet ja muuttaa ne myrkyttömään muotoon. Alkoholi palaa maksassa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Runsas alkoholin käyttö tuhoaa maksan soluja ja maksaan alkaa kerääntyä rasvaa, joka haittaa sen toimintaa, tätä kutsutaan rasvamaksaksi. Jatkuvan alkoholin käytön seurauksena maksakudos on tuhoutuu pysyvästi ja syntyy maksakirroosi.

BI9_maksa_saately_shutterstock_70202545.png