Tunnekortit
Tunnekortit
Tunnekortteja voi käyttää tunteiden ilmaisun, nimeämisen ja sanoittamisen tueksi. Keskustelkaa tunteista: missä tunne tuntuu, milloin se syntyy ja mitä sen kanssa voi tehdä. Muistakaa kertoa, että kaikki tunteet ovat yhtä hyviä ja kaikkia tunteita saa, ja kuuluukin tuntea. On kuitenkin opittava käyttäytymään tunnetiloistaan huolimatta niin, että muilla on hyvä olla.
Kiva askarteluidea: Tunteelliset kasvot pahvista
Toimintaidea: Laitoimme emojit esille ryhmätilaan niin että ne olivat riittävän kaukana toisistaan. Tuokiolla katsoimme ensin lasten kanssa emojit (ilo, suru, viha, inho ja pelko) ja näyttelimme niitä. Tämän jälkeen lapsille näytettiin erilaisia tilannekuvia jotka piti yhdistää emojiin, lasten tuli liikkua kyseistä tunnetta ilmentävällä tavalla emojikortin luokse. Pieniä tilannekortteja käytimme niin että lapsi sai valita niistä yhden kortin ja viedä sen tunnekuvan alle. Nämä pienemmät kortit olivat käytössä silloin kun ei ollut riittävästi tilaa liikkua.
Materiaalit tuokiolle
Miltä tuntuu_kuvat.pdf
Tulostettavia tunnekortteja:
Tunnekortit_lapset.pdf
tunnekortit_emojit.pdf
Tunnekortit_tekstillä.pdf
Tunnelaulu
Tunnelaulu_emojit.pdf
emojit.pdf
tunnekuvialapset.pdf
Childhood101 - Piirretyt tunnekortit kasvokuvilla
MrPrintables - Robottitunnekortit
Tukiliitto - MAHTI-tunnekortit
Socialworkerstoolbox - Pienet tunnekortit
Natural Beach living - Lumiukko-tunnekortit
Pukstaavi - Tatun ja Patun tunnekortit
Kokemuksia Kiteeltä
”Tunnekortteihin aloimme tutustumaan ihan vain viuhkasta vetämällä. Lapsi veti viuhkasta kortin ja katsoimme yhdessä mikä tunne kuvassa olevalla eläimellä on.”
”Olimme pullonpyöritystä pienellä ryhmällä. Jokainen pyöritti pulloa ja tutustuimme aina siihen korttiin, johon pullo osoitti. Juttelimme aika pitkään melkein jokaisen kortin tarinasta, eläinten ilmeistä, onko itselle käynyt joskus noin, miltä kenestäkin eläimestä mahtaa tuntua, mitä tilanteessa voisi tehdä jne. Esimerkkitarinat olivat kivan lyhyitä ja lapset malttoivat tulkita kuvaa hyvin. Saatiin aikaiseksi hyviä keskusteluita!”
”Olemme tarkastelleet tunnetaitokortteja ryhmässä, samalla nimetty tunteita sekä keskusteltu tunteita herättävistä tilanteista. Viimeksi tunnekortit olivat meillä mukana metsäretkellä, lapset etsivät parit tunteille kahdenlaisista erilaisista tunnekorteista.
Olemme myös lukeneet korteissa olevia pieniä tarinoita ja keskustelleet niiden herättämistä ajatuksista. Tarkoituksena on askarrella omat tunnemittarit jokaiselle kotiin omaksi.
Lapsilla on omat vahvuusvihkot, joihin laitan jonkin tehtävän joka viikko. Viimeisen kuukauden aikana olen laittanut vihkoon tunnetaitoihin liittyvän tehtävän, joissa olen hyödyntänyt korteissa olevia tekstejä. Tavoitteena saada lasten kotiin keskustelua tunteista ja niiden herättämistä ajatuksista. ”
”Laitoimme tunnekortit esille. Emme ole vielä käyneet näitä läpi, mutta aina välillä joku lapsista pysähtyy kuvien äärelle ja niistä jutellaan. Arvaillaan ja tunnistetaan mikä tunne kuvassa on ja mitähän on mahtanut tapahtua, kun kuvan tyypillä on tuollainen ilme.”
”Narulla roikkui positiivisia tunteita ja negatiivisia tunteita. Varasin ison paperin ja kirkkaita värejä iloisten tunteiden alle ja mustaa väriä ikävien tunnekorttien alle. Nimesimme narulla roikkuvat tunteet ja mietimme miltä ne tuntuvat; kivoilta vai ikäviltä.
Laitoin iloista klassista musiikkia soimaan (Vivaldia) ja sitten maalasimme iloisia ihania asioita ja koukeroita musiikin säestyksellä. Samalla jutustelimme mukavia ja siitä miltä tuntuu olla hyvällä päällä.
Sitten siirryimme toisen paperin äärelle ja laitoin soimaan surullista pianomusiikkia ja lapset alkoivat maalata. Juttelimme siitä, että kaikki tunteet ovat sallittuja. On ihan ok olla surullinen tai vihainen tai kateellinen jne. Lopuksi ihailimme tuotoksiamme. Oli kivaa!”
Valokuvat: Kiteen varhaiskasvatus