Lähdekritiikki

Kaikki netissä julkaistu tieto ei ole luotettavaa. Nettisivujen luotettavuudelle voi antaa pisteitä esimerkiksi seuraavien kriteerien avulla. Jokaisesta kohdasta voi saada joko pisteitä nollasta yhteen. Myös puolikkaita pisteitä voi saada. Jos sivu saa vähintään kolme pistettä pitäisi sen olla kohtuullisen luotettava.

Sivun ulkonäkö:  Onko yleisilme luotettava? Miksi?

Tekijä: Löytyykö sivun tekijä ja hänen yhteystietonsa? Onko tekijä aiheen asiantuntija? Onko tekijä julkaissut sivun ammattinsa puolesta vai yksityishenkilönä? Onko tekijä julkaissut myös muuta samaa aihetta käsittelevää tietoa?

Motiivi: Mikä on tekijän motiivi, eli miksi hän on julkaissut sivun? Yritetäänkö sivun avulla vaikuttaa lukijan mielipiteisiin? Onko tarkoituksena saada lukija ostamaan jotain? Onko sivun tieto lähdeviitteet sisältävä tieteellinen artikkeli, mielipidekirjoitus, oppimateriaali, mainos vai uutinen?

Tiedon laatu: Onko sivun tieto virheetöntä? Onko aihetta käsitelty laajasti ja syvällisesti? Onko jokin asia jätetty käsittelemättä? Onko lähteet mainittu? Onko niitä riittävästi?

Ajantasaisuus: Löytyykö sivulta julkaisuaika tai viimeisimmän päivityksen päivämäärä?

Liitteet:

Pisteytä hakutuloksesi