9. Venäjä

Venäjä on maailman suurin valtio

Venäjä on Suomen itänaapuri. Jos itärajaltamme lähtisi kävelemään 30 kilometrin päivävauhdilla Venäjän halki, matka kestäisi vuoden. Kun kello on Venäjän itäosissa 21, pääkaupungissa Moskovassa kello on vasta 12.

Venäjän suurimmat kaupungit, kuten pääkaupunki Moskova ja Pietari, sijaitsevat Venäjän Euroopan puoleisessa osassa.

Ural-vuoriston takana on Venäjän Aasian puoleinen osa, Siperia. Siperiassa asutus on harvaa. Suurempia kaupunkeja on isojen jokien varrella. Venäjän suuret joet, Ob, Jenisei ja Lena, laskevat Jäämereen. Kuuluisa Volga laskee Kaspianmereen, joka on nimestään huolimatta järvi.

Jäämeren tuntumassa on puutonta tundraa. Keväisin miljoonat linnut muuttavat Suomen rannikkoa pitkin pesimään tundralle.

Suurin osa Venäjästä on havumetsää. Venäjän laajaa havumetsävyöhykettä kutsutaan taigaksi. Etelämpänä on lehtimetsiä ja kuivemmilla alueilla puutonta aroa.


Venäjän kasvillisuus.

Venäjän hallinto

Venäjän virallinen nimi on Venäjän federaatio.

Se on
liittovaltio, joka koostuu 83 alueesta. Jokaisella liiton jäsenvaltiolla on kaksi edustajaa Venäjän päättävässä elimessä, neuvostossa.

Venäjän valtiota johtaa presidentti. Venäjän presidenttinä on toiminut kauan Vladimir Putin. Presidentin toimikauden pituus on kuusi vuotta.

Kuva: Suuren valtion päätöksen tehdään pääkaupungissa, Moskovassa. Punainen tori on kuuluisa mm. paraateistaan.

Venäjän asukkaat

Venäjällä on noin 150 miljoonaa asukasta. Suurin osa heistä puhuu venäjää. Venäjän opiskelua hankaloittaa aluksi se, että kirjaimet ovat kyrillisiä eli erilaisia kuin mitä muualla Euroopassa käytetään.

Venäjällä asuu monia kansoja. Eräät kansat puhuvat suomea muistuttavia kieliä.

Ortodoksisuus on Venäjän yleisin uskonto.

Kuva: Venäjällä on monia suomensukuisia kansoja. Vepsäläiset asuvat Venäjällä lähellä Suomen rajaa. Monet syrjäseutujen kylät autioituvat, kun nuoret muuttavat kaupunkeihin työn perään.

Venäjällä on paljon öljyä ja maakaasua

Ei ole ihme, että Venäjällä on paljon luonnonrikkauksia, sillä maa on valtavan suuri. Siperiasta on löydetty suuria öljy- ja maakaasuesiintymiä.

Öljyä ja maakaasua tarvitaan tehtaissa lämmön ja sähkön tuottamiseen. Öljystä jalostetaan polttoainetta autoille ja lentokoneille. Öljyä ja maakaasua kuljetetaan putkia pitkin isoihin kaupunkeihin.

Itämeren pohjaan on rakennettu putki, jota pitkin viedään maakaasua Venäjältä Saksaan. Venäjän kallioperästä louhitaan monia tärkeitä aineita, joita tarvitaan koneiden ja laitteiden valmistamiseen.

Luonnonrikkauksien eli öljyn, maakaasun ja malmien kaivamista Siperiassa haittaa kylmä talvi, jolloin pakkasta voi olla jopa -50 astetta.

Moskova on Venäjän pääkaupunki

Venäjän pääkaupunki Moskova on syntynyt Moskva-joen varrelle.

Yhdestä linnoituksesta, Kremlistä, on kasvanut suuri kaupunki. Kremlissä on nykyisin presidentin ja hallituksen rakennukset. Hallintokeskus on korkeiden muurien suojassa. Kremlin vieressä on suuri Punainen tori.

Moskovassa asuu yli kymmenen miljoonaa asukasta. Se on Venäjän tärkeä liikenteen solmukohta, sillä sen kautta kulkevat muun muassa tärkeimmät rautatiet.

Kuva: Moskva-joki ja Kremlin muuria.

Pietarissa on paljon nähtävää

Pietari sijaitsee Suomenlahden pohjukassa. Pietarissa on viisi miljoonaa asukasta – yhtä paljon kuin Suomessa. Pietarissa on monia hienoja rakennuksia ja teattereita sekä kanavia.

Pietariin voi matkustaa Suomesta melko helposti junalla. Pietaria kutsutaan Pohjolan Venetsiaksi, sillä Neva-joen monet kanavat tuovat mieleen Italian kuuluisan kanavakaupungin.

Kuva: Pietarissa on monia kanavia ja hienoja kirkkoja.

Tiivistelmä

  • Venäjä on pinta-alalaltaan maailman suurin valtio (17 miljoonaa neliökilometriä).
  • Venäjällä on suuret luonnonvarat, mm. öljyä, maakaasua ja metalleja.
  • Moskova on Venäjän pääkaupunki.