06 | LAAJA-ALAINEN TIIMI
Laaja-alainen yhteistyö Kirkkonummella
Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa eheytetyllä pedagogiikalla tarkoitetaan laaja- alaista ja kokonaisvaltaista tapaa ymmärtää, toteuttaa ja kehittää varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa – ja vielä laajemmin koko Kirkkonummen varhaiskasvatuksen yhteistä toimintakulttuuria. Kehitämme kirkkonummelaista varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja toimintakulttuuria eheytetyn pedagogiikan periaatteen huomioiden yhdistämällä paikallisista varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelmista nostettuja, yhteisiä kehittämisen alueita sekä meneillään olevia kehittämishankkeiden tavoitteita yhdistämällä.
Eheytetty tiimi on luotu hankkeiden ja kehittämiskohteiden yhteiseen ja laaja- alaisempaan tarkasteluun. Hankkeiden työntekijät koordinoivat työtä yhdessä ja tukevat varhaiskasvatuksen kehittämistä päiväkodeissa eheytetysti. Perusperiaate on kehittää hanke- tai avustusrahoituksella tehtävää työtä siten, että se tulee osaksi päiväkodin osaamisen ja varhaiskasvatuksen laadun kehittämistä.
Työtapamme ovat:
- Tiedostamme, että jokaisen päiväkodin osaamisrakenne on erilainen, ja sitä myöten myös jokainen työyhteisö tarvitsee erilaista tukea ja koulutusta – tuemme tätä tekemällä jokaisen päiväkodin kanssa kehittämisen painopistealueita yhdistävän, toimipaikkakohtaisen suunnitelman, joka toimii samalla toteutuneen yhteistyön arvioimisen pohjana.
- Suunnittelemme, kehitämme ja kokeilemme lähikoulutusperiaatteeseen pohjautuvia tapoja toteuttaa laaja-alaista ja eheytetyn pedagogiikan periaatteet huomioivaa koulutusta, joka toteutuu autenttisissa tilanteissa ja mukautuu lapsiryhmän mukaan.
- Osaamisen jakamisen ympäristönä toimii mm. varhaiskasvatuksen intra, jonka mahdollisuuksia kokeilemme ja hyödynnämme ennakkoluulottomasti.
- Tiedostamme, että hanketyyppinen työskentely on myös tulevaisuudessa varhaiskasvatuksen kehittämisen keino. Luomme pysyvää kehittämisen rakennetta, jossa uudet sisällöt ja kehittämisen kohteet tuodaan osaksi päiväkotien ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria. Tavoitteena on vahvistaa koko varhaiskasvatusta oppivana yhteisönä.
- Ennen kaikkea teemme työtä yhdessä, oppien toisiltamme ja tukien toistemme työn tavoitteita samalla, kun teemme omaa työtämme.
Varhaiskasvatussuunnitelmasta valittujen painopisteiden kehittämiseksi on koottu eheyttävän pedagogiikan tiimi, joka mallintaa varhaiskasvatukseen eheyttävää ajatusta materiaalein, tiedottein sekä koulutuksin.
Kirkkonummen varhaiskasvatuksen kehittämisen painopistealueet ovat kestävän elämäntavan edistäminen, luontopedagogiikka, digitaalinen osaaminen, lukeminen ja liikunta. Kehittämistyölle on luotu rakenne, eheytetyn pedagogiikan tiimi. Eheytetyllä pedagogiikalla tarkoitetaan laaja-alaista ja kokonaisvaltaista tapaa ymmärtää, toteuttaa ja kehittää varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa ja toimintakulttuuria varhaiskasvatussuunnitelmasta valittuja kehittämiskohteita yhdistelemällä. Toimipaikkojen näkökulmasta tiimin tärkein tehtävä on kehittää hanke- tai avustusrahoituksella tehtävää työtä siten, että se tulee osaksi päiväkodin osaamisen ja varhaiskasvatuksen laadun kehittämistä.
Varhaiskasvatussuunnitelmasta nostettujen kehittämiskohteiden edistämiseksi on koottu eheyttävän pedagogiikan tiimi, joka mallintaa varhaiskasvatukseen eheyttävää toimintakulttuuria ja kehittää uudenlaista rakennetta varhaiskasvatuksen painopisteiden toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen jatkumiseksi. Eheyttävän pedagogiikan kokonaisuutta koordinoi tiimi, johon kuuluvat TVT-ohjaaja, kolme ympäristökasvattajaa, liikunnan hankekoordinaattori, varhaiskasvatuksen palveluohjaaja, lukemisen hankekoordinaattori sekä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen edustaja. Eheyttävää pedagogiikkaa visioidaan ja ohjataan varhaiskasvatuksen johtotiimin toimesta.
Tiimin työskentelytapa on moniulotteinen. Jokaisen varhaiskasvatuksen toimipaikan osaamisrakenne on erilainen, ja sitä myöten myös jokainen työyhteisö tarvitsee erilaista tukea ja koulutusta. Eheyttävä tiimi tukee tätä tekemällä jokaisen toimipaikan kanssa kehittämisen painopistealueita yhdistävän, toimipaikkakohtaisen suunnitelman, joka toimii samalla toteutuneen yhteistyön arvioimisen pohjana. Tiimi suunnittelee, kehittää ja kokeilee lähikoulutusperiaatteeseen pohjautuvia tapoja toteuttaa laaja- alaista ja eheytetyn pedagogiikan periaatteet huomioivaa koulutusta, joka toteutuu autenttisissa tilanteissa ja mukautuu lapsiryhmän mukaan. Hanketyyppinen työskentely on myös tulevaisuudessa varhaiskasvatuksen kehittämisen keino. Eheyttävä tiimi luokin pysyvää kehittämisen rakennetta, jossa uudet sisällöt ja kehittämisen kohteet tuodaan osaksi päiväkotien ja varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria. Tavoitteena on vahvistaa koko varhaiskasvatusta oppivana yhteisönä. Ennen kaikkea työtä tehdään yhdessä, toisilta oppien ja tukien toisten työn tavoitteita samalla, kun tehdään omaa työtä.
Eheytetyn pedagogiikan tiimi on ohjannut ryhmille eheytettyjä työpajoja, joissa tarkoituksena on mallintaa eheytettyä pedagogiikkaa sekä tuoda henkilöstölle uutta sisältödidaktista osaamista ja uusia ideoita. Teemana keväällä 2021 oli ryhmästä nousseet ilmiöt ja kiinnostuksen kohteet. Työpajoissa toistui monesti ötökät sekä supersankarit. Muita teemoja olivat muun muassa kalat, avaruus sekä Kalevala. Syksyllä työpajoissa teemoja rajattiin kolmeen varhaiskasvatussuunnitelmaan pohjautuvaan teemaan. Teemat syksyllä 2021 olivat kaveritaidot, tunnetaidot sekä ajattelu ja oppiminen. Työpajoja pidettiin toisen hankekauden aikana eheyttävän tiimin toimesta yhteensä 50 kertaa.