Kasvisruokavalion edut ja haasteet
Kasvisruokavalion edut ja haasteet
Kasvisruoka valio
Ihmistä jonka ruokavalio koostuu joko pelkästään kasviksista ja kasvikunnantuotteista, tai sisältää osittain eläinperäisiä tuotteita, kuten kalaa tai kananmunaa kutsutaan kasvisruokavaliolliseksi. Silloinkin jos ruokavalioon kuuluu eläinperäisiä tuotteita, on niitä vähemmän kuin kasviskunnantuotteita. Tälläisille ruokavaliolle on hienoja nimiä kuten:
-Semivegetaristi (ei käytä/syö punaista lihaa, mutta voi käyttää/syödä kalaa, kananmunaa ja siipikarjaa)
-Raakaruokailija (syö vain kypsentämätöntä kasvisruokaa, joka on yleensä lämmitetty korkeintaan 40 asteeseen)
-Pescovegetaristi (ei syö myöskään siipikarjaa)
-Vegaani (ei syö/käytä mitään eläin peräistä)
-Fleksaaja (joustava kasvissyönti)
Kasvisruokavalion edut
Oikein toteutettuna kasvisruokavalio voi jopa edistää terveyttä niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Esimerkiksi kasvisruokavalion myötä verenpaine voi laskea, ylipainon riski on pienempi ja riski sairastua diabetekseen on pienempi.Onmyös todettu, että kasvisruokavalioisten kuolleisuus prosentti on pienempi kuin yleensä. Kasvisruokavalio sisältää runsaasti vitamiinejä ja kuitua, ja niissä on hyvä laatuista rasvaa. Kasvisruokavalio on myös eettisempi, sillä siinä ei käytetä eläimiä ollenkaan tai sitten niitä käytetään vähemmän. Se on myös egologisempi kuin sekaruokavalio, sillä kasvien ja muiden viljelyyn/tuottamiseen ei tarvita läheskään yhtä paljon luonnonmateriaalia kuin yleensä. Nykyään kasvisruokavaihtoehtoja on saatavilla todella monesta paikasta. Eli jos menet ravintolaan niin aika varmasti saat sieltä ruokavalioosi sopivan annoksen. Myös joissain kouluissa on kasvisruokavaihtoehto tarjolla kaikille.
Kasvisruokavalion haasteet
Vaikka kasvisruokavalio on yleinen nykyään, on siinäkin omat haasteensa. Kun ruokavalio perustuu pelkkien kasvisten ja kasvikunnan tuotteiden ympärille, tulee olla tarkka, että saa ruoastaan kaiken tarvittavan. On myös tärkeää pitää huolta, että syö tarpean useasti, sillä kasvisruoasta ei saa energiaa samalla tavalla kuin sekaruokavaliosta. Jos kasvisruokavaliollinen ei syö tarpeeksi monipuolisesti, voi se aiheuttaa raudanpuutosta. Kasvissyöjillä on myös korkeampi riski aivoinfraktiin (=aivohalvaus)
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01198