Työhakemus ja ansioluettelo


Työpaikkaa voi ja myös kannattaa hakea eri tavoilla. Työpaikan etsimisessä sinun kannattaa olla oma-aloitteinen ja aktiivinen.

Tietoa avoimista työpaikoista saat esimerkiksi erilaisilta työnhakusivustoilta (Duunitori, työmarkkinatori, oikotie), sosiaalisesta mediasta ja sanomalehdistä. Voit olla yhteyksissä myös suoraan sinua kiinnostavaan yritykseen.
Myös sukulaisten ja tuttavien kanssa kannattaa jutella mahdollisista auki olevista työpaikoista.


Työnhakuun tarvitset erilaisia asiakirjoja. Näitä ovat:

Työhakemus
Ansioluettelo eli CV


Työhakemus

Millainen sitten on hyvä työhakemus?

Työhakemuksessa kerrot työnantajalle itestäsi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. Hyvässä työhakemuksessa sinun täytyy kertoa työnantajalle: Miksi haet? Miksi olisit paras hakijoista? Miksi heidän kannattaisi valita sinut?

Hyvä työhakemus on selkeä, siisti, myyvä ja se on kohdennettu siihen työhön ja tehtävään, jota haet. Onkin hyvä lukea huolella, mitä työpaikkailmoituksessa haetaan. On myös hyvä tarkistaa, miten hakemus on palautettava. Joskus hakemus pyydetään toimittamaan paperisena, joskus sähköpostin liitteenä. Joillakin työnantajilla on oma sähköinen lomake. Sähköiseen lomakkeeseen asiat on myös hyvä miettiä huolellisesti. 

Kun alat kirjoittaa työhakemusta, pohdi mitä kaikkea työhön liittyvää jo mahdollisesti osaat. Millaisia taitoja sinulla on? Miten taitojasi ja vahvuuksiasi voisi hyödyntää työssä, jota haet. 

Työhakemuksen jättämisen jälkeen on aika jäädä odottelemaan kutsua työhaastatteluun. Joskus käy niin, että kutsua ei tulekaan. Muista aina, että joskus hakijoita on paljon ja jokainen meistä saa jossakin vaiheessa elämäänsä myös kielteisiä vastauksia. Jos nyt et tule valituksi, se ei tarkoita sitä, että et voisi saada töitä toisella kerralla jostakin muualta!

Ansioluettelo eli CV

Hakemukseen liitetään mukaan ansioluettelo. Perinteinen ansioluettelo on mustavalkoinen. Siihen kirjoitetaan allekkain mm. työkokemus, koulutus, kielitaito ja harrastukset. Visuaalinen CV on usein värikkäämpi. Netistä löytyy erilaisia CV-pohjia.

Jos sinulla ei ole paljoa työkokemusta, taitopohjainen CV (Duunitori) voi olla silloin hyvä vaihtoehto.