4. Venäjä

Perustietoa Venäjästä

Venäjä on suuri valtio. Se ulottuu Suomen rajalta aina Tyynellemerelle saakka. Asutus keskittyy maan länsiosaan, jossa sijaitsee mm. pääkaupunki Moskova. Siperia on valtavan suuri, harvaan asuttu alue maan itäosissa.

Pinta-ala: 17 075 400 km²

Väkiluku:
n. 140 miljoonaa (140 000 000)

Raha:
Rupla

Tärkeimmät elinkeinot:
Maakaasun ja öljyn tuotanto, metalli- ja puuteollisuus, maatalous



Venäjä on maailman suurin valtio

Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio. Sen maapinta-ala on peräti 17 miljoonaa neliökilometriä, joka on kahdeksasosa koko maapallon pinta-alasta (Suomi 0,3 milj. km²).

Väkiluvultaan Venäjä on maailman yhdeksänneksi suurin.

Venäjä sijaitsee kahden maanosan alueella. Läntinen osa sijaitsee Euroopassa, itäinen osa Aasiassa.

Maailman pisin rautatie, Siperian rata, on lähes 10 000 kilometrin pituinen. Se alkaa Moskovasta ja päättyy Vladivostokiin Kiinan rajalle. Matka kestää yhtäjaksoisesti kahdeksan vuorokautta!

Maassa ovat maailman suurimmat energia- ja mineraalivarat. Myös metsää siellä on eniten maailmassa.

Kuva: Kun matkustaa junalla Venäjän halki, ymmärtää maan suuruuden. Samalla tutustuu myös muihin junan matkustajiin.

Hallinto

Venäjän virallinen nimi on Venäjän federaatio. Se on liittovaltio, joka koostuu 83 alueesta. Jokaisella liiton jäsenvaltiolla on kaksi edustajaa Venäjän päättävässä elimessä, neuvostossa.

Presidentillä ja pääministerillä on Venäjällä paljon valtaa.

Vaaleilla valittu parlamentti säätää lait kuten Suomessakin, mutta Venäjällä presidentti voi estää lain voimaantulon. Presidentti nimittää pääministerin. Presidentin toimikausi on kuusi vuotta.

Kuva: Suuren valtion päätökset tehdään pääkaupungissa, Moskovassa. Punainen tori on kuuluisa mm. paraateistaan.

Talous

Venäjä on yksi maailman kymmenestä suurimmasta taloudesta. Talouskehitys on kuitenkin ollut epätasaista eri alueilla ja jakaantuu muutenkin epätasaisesti. Varakkaimmat ihmiset asuvat pääkaupunki Moskovan seudulla ja köyhimmät maaseudulla Siperiassa.

Venäjällä on maailman suurimmat maakaasuesiintymät ja runsaat öljy- ja kivihiilivarat. Suuressa maassa on myös paljon metsää, ja puu on tärkeä vientituote. Öljy, maakaasu, metalliteollisuuden tuotteet ja puu käsittävät yhteensä 80 % Venäjän ulkomaanviennistä.

Maatalous työllistää paljon ihmisiä. Maatalouden tuotteet menevät pääasiassa Venäjän omiin kauppoihin. Viljat, auringonkukan siemenet, sokerijuurikas sekä hedelmät ja vihannekset ovat tärkeimpiä maatalouden tuotteita.

Teollisuus tuottaa erilaisia koneita, sotilaskalustoa, lääketieteellisiä välineitä sekä kaikkea mitä kansalaiset tarvitsevat, mm. vaatteita, elintarvikkeita ja lääkkeitä.

Luonto

Pohjoisin osa Jäämeren rannalla on puutonta tundraa. Sen eteläpuolella on havumetsävyöhyke eli taiga. Etelään siirryttäessä havumetsä muuttuu lehtimetsäksi tai kuivemmilla alueilla aroksi.

Venäjän luonto on monimuotoinen. Venäjän tunnuseläimenä pidetään karhua, ja suuret nisäkkäät ovatkin leimaa antavia Venäjän luonnolle.

Tundralla vaeltavat suuret peuralaumat. Muita tundran eläimiä ovat naalit, tunturisopulit ja tunturipöllöt.

Taigalla puolestaan elää monia suuria nisäkkäitä, kuten hirvieläimiä, karhuja ja susia.

Lehtimetsiä on jäljellä enää melko vähän. Lehtimetsien lajeja ovat mm. villisika ja tikat.

Arojen tyypillisimpiä nisäkkäitä ovat jyrsijät, kuten murmelit. Linnuista mm. kotkat, tuulihaukka ja peltopyy ovat yleisimpiä aron lajeja.

Koko Venäjällä suurpedot ovat uhanalaisia. Metsästys ja elinolosuhteiden muutokset uhkaavat suurpetojen tulevaisuutta. Erityisen suojelun tarpeessa ovat mm. siperiantiikeri, amurinleopardi ja lumileopardi.


Amurinleopardi on uhanalainen kissapeto. Luonnossa elänee alle 100 amurinleopardia. Amurinleopardiin voi tutustua Korkeasaaren eläintarhassa.

Moskova

Moskova on Venäjän pääkaupunki ja samalla myös maan suurin kaupunki.

Moskovassa asuu lähes 12 miljoonaa ihmistä.

Moskovan keskustassa sijaitsevat mm. kuuluisa hallintokeskus Kreml ja Punainen tori.

Venäjällä puhutaan monia kieliä

Venäjällä on 160 eri väestöryhmää, jotka puhuvat yli sataa eri kieltä.

Valtakieli ja ainoa virallinen hallintokieli on kuitenkin venäjä, jota puhuu suurin osa venäläisistä.

Suomessa asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden äidinkieli on venäjä. Tästä syystä Suomessakin tuotetaan uutisia venäjäksi.

Kirjoitusmerkit ovat kyrillisiä, ja niiden ymmärtämiseksi tulee opiskella venäjän kieltä.

Tiivistelmä

  • Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio.
  • Venäjällä on paljon luonnonvaroja ja teollisuutta.
  • Venäjä on Suomen itäinen rajanaapuri.