1. TAL-1 tähtikaukoputki (HA.A3.410)

Kaukoputken rautalankamalli

Kokeile näetkö kahdella sopivasti asetellulla kuperalla linssillä tarkan, hieman suurennetun kuvan. Alla mallikuva:




Viereisessä optiikan demopisteessä on kaksi kuperaa linssiä:

TAL-1M kaukoputken käyttöohjeita

Pikakurssi videolla https://youtu.be/WRcU5a2Ngxs

Oikealla olevasta Mapista voit aukaista valmistajan oman pdf:n. Tässä vielä lyhyesti TAL-1M kaukoputken ja sen ekvatoriaalisen jalustan käytön perusteita.

Proseduuri:

0. Kaukoputkella ei saa koskaan katsoa aurinkoon! Kuva on ylösalaisin niinkuin peilitähtikaukoputkissa yleensäkin. Kaukoputki ei myöskään tarkennu kovin lähelle.

1. Perehdy alla olevien kuvien avulla kaukoputken ja jalustan osiin.

2. Poista kaukoputken ja okulaarin suojatulpat.

3. Suuntaa putki haluttuun kohteeseen kääntämällä jalustan deklinaatio- ja napa-akseleita. Deklinaatio-akseli on lukittu (lukitse se aina kun lopetat katselun) joten avaa ensin sen lukitusruuvia pari kierrosta. Sen jälkeen kaukoputkea voi pyörittää deklinaatioakselin ympärin käsin valkoisesta pääputkesta varovasti kääntämällä. Napa-akselia käännetään mustia hienoliikunta-ruuveja pyörittämällä. Katso alla olevat kuvat!

4. Käytä pääputken suuntaamisen apuna putken päällä olevaa pientä etsin-putkea, jonka ristikkoon kohde pitäs saada osumaan. Tällöin kohde näkyy myös pääputken kuvakentässä (isolla suurennuksella). Ilman etsinputkea kohteen löytyminen pääputken näkökenttään on varsin vaikeaa.

5. Jos okulaari ja etsin-putki ovat huonossa asennossa niin voit hieman löysentää kahta kauko-putken tasapainon säätöruuvia (ks. kuvat) ja kääntää valkoista putkea varovasti akselinsa ympäri parempaan asentoon. Muista kiristää ruuvit säädön jälkeen.

6. Jos kuva on epäterävä niin tarkenna kuva okulaarin tarkennusruuvilla.

7. Sanoinko jo että kaukoputkella ei saa koskaan katsoa aurinkoon!!! Näkö menee..

Kun lopetat niin
1. Laita kaukoputken ja okulaarin suojatulpat takain paikoilleen.
2. Lukitse deklinaatio-akselin lukitusruuvi.

t. Heureka-tiimi 21.2.2020

Kaukoputki-fysiikkaa

Kaukoputkeen liittyy aina muutama tärkeä luku:
D = pääpeilin tai linssin halkaisija (yleensä mm)
f = polttoväli eli etäisyys pääpeilistä tai -linssistä terävän kuvan kohtaan (mm)

Näiden avulla lasketaan aukkosuhde = f/D = XX, joka merkitään yleensä putken kylkeen esim. "f/XX".

TAL-1M kaukoputkella
D = 110 mm
f = 805 mm
joten f/7.3

Mitä pienempi aukkosuhde on niin sitä enemmän valoa kaukoputki kerää. Eli sillä näkee himmeämpiä kohteita. Toisaalta tällaiset "nopeat" kaukoputket ovat vaikeita rakentaa ja siten kalliita. Hyvä kompromissi on aukkosuhde f/5-f10.

Kaukoputken suurennukseen vaikuttavat kaukoputken polttoväli f ja käytetyn okulaarin polttoväli f1. Suurennus on yksinkertaisesti f/f1.

Tällä hetkellä Jkl Lyseon TAL-1M:ssä on kiinni 25 mm okulaari, jonka näkökenttä on n. 40 astetta. Näin ollen suurennus on 805 mm/25 mm = n. 32 kertainen. Kaukoputken näkökenttä on siten okulaarin näkökenttä jaettuna suurennuksella: 40/32 = n. 1,2 astetta eli varsin kapea. Kohteen löytämiseen tarvitaan pääputken päällä olevaa pientä etsin-putkea, jonka näkökenttä on tyyppillisesti 5-10 astetta.

TAL-1 on ns. newton-kaukoputki, jossa kuvan muodostaa putken alapäässä oleva peili ja sitä katsotaan putken yläosaan kiinnitetyn okulaarin avulla. Allaolevassa kuvassa silmä on punaisen ristin kohdalla: