Rehtorin blogi

Rehtorin terveisiä

Valinnaisainevalinnat

Tekijä: Taina Vainio

Hyvää alkanutta vuotta!

Valinnaisia oppiaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Valinnaiset oppiaineet voivat olla ns. pitkiä valinnaisaineita, jolloin niiden opiskelu aloitetaan 8. luokalla ja jatketaan 9. luokalle. Ns. lyhyitä valinnaisia aineita opiskellaan vain 8. luokalla (lukuun ottamatta painotusluokkia, joilla ei ole lyhyttä valinnaista).

Oppiaineista kotitaloutta, kuvataidetta, musiikkia ja käsityötä (tekninen tai tekstiili) opiskellaan vain 7. luokalla ns. yhteisinä aineina, sen jälkeen niitä on mahdollisuus opiskella valinnaisina aineina. Edellä mainittujen taide- ja taitoaineiden lisäksi meillä on runsaasti muitakin valinnaisaineita. Valinnaisaineita on esitelty oppitunneilla, ja niihin voi tutustua etukäteen myös valinnaisaineiden sivuilla.

Valinnoista toteutuvat ne, joita valitaan riittävästi ryhmän muodostumiseksi. Oppilaiden kiinnostuksen kohteet vaihtelevat vuosittain, ja sen vuoksi ei voida etukäteen ihan tarkasti tietää, mitkä valinnaisaineet minäkin vuonna toteutuvat.

Valintoja tehdään hieman enemmän kuin niitä toteutetaan (esim. oppilas tekee neljä valintaa, joista valintojen määrän perusteella toteutuu kolme). Kannattaa siis pitää mielessä, että jokainen valinta on yhtä tärkeä. Painotusluokilla (urheiluluokka 7C ja kuvataideluokka 7E) valinnaisaineita valitaan vähemmän, sillä valinnaisaineiden tunteja käytetään painotetun oppiaineen tunteihin. Myös alakoulussa aloitettu A1-saksa tai A2-kieli sekä 7. luokalla aloitettu latina lasketaan yhdeksi valinnaisaineeksi.

Valinnaisainevalinnat ovat sitovia, joten kannattaa miettiä tarkasti, mistä on kiinnostunut ja mistä voisi olla hyötyä jatko-opintojen kannalta. Valinnaisaineiden toteutumisesta kerrotaan helmikuun lopussa.

Valinnaisainevalinnat tehdään Wilmassa. Valinnaisainetarjottimet ovat jo näkyvissä, mutta valintoja voidaan tehdä vain 23.1. - 1.2.2017. Oppilaat voivat tehdä valinnaisainevalinnat itse, mutta huoltajan on oltava valinnoista tietoinen. Oppilaan tekemät valinnat näkyvät huoltajille, ja huoltajatunnuksella voi muuttaa oppilaan valintoja.

Valinnaisaineiden kurssitarjotin löytyy Wilmaan kirjauduttua heti etusivulta tiedotteiden alapuolelta:

Ohjeita valintojen tekemiseen

Luokat 7A, 7B, 7D, 7F, 7G, 7H, 7I, 7J ja 7M
Sinulla on valittavana kolme pitkää valinnaisainetta. A1-saksa, A2-kieli ja latina lasketaan yhdeksi valinnaisaineeksi. Pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8. ja 9. luokalla.

1. Jos sinulla on A1-saksa, A2-kieli tai latina, valitse se. Se on yksi valinnaisaineesi, jonka olet valinnut jo aiemmin. Valitse lisäksi kolme vaihtoehtoa. Niistä toteutuu kaksi.

2. Jos sinulla ei ole A1-saksaa, jotain A2-kieltä tai latinaa, valitse neljä vaihtoehtoa. Niistä toteutuu kolme.

Lyhenteiden selitykset:
Alakoulussa valitut kielet: SAA.1 (A1-saksa), SAA2 (A2-saksa), VEA2 (A2-venäjä), RAA2 (A2-ranska)
7. luokalla valittu LAB2 (B2-latina)
8. ja 9. luokalle valittavat kielet: RAB2 (ranska), SAB2 (saksa), VEB2 (venäjä)
Muut valinnaiset aineet: vAT (tietotekniikka), vFK (fysiikka-kemia), vIT (ilmaisutaito), vKO (kotitalous), vKU (kuvataide), vLI (liikunta), vMA (matematiikka), vMU (musiikki), vTS (tekstiilityö), vTG (teknologia), vTN (tekninen työ)


Lyhyitä valinnaisaineita opiskellaan vain 8. luokalla (joko syksyllä tai keväällä kaksi tuntia viikossa). Valitse kaksi mieluisinta valinnaisainetta. Niistä toteutuu toinen.

Lyhenteiden selitykset:
xGE (Kansainväliset ikkunat - kurkistuksia kansainvälisyyteen), xHI (Hei tänään! Tulevaisuuden historian valinnaisainekurssi), xKU (Media- ja kuvaviestintä/Valokuvauksen työpaja), xLI (Terveyttä ja kuntoa), xMA (Matematiikka), xMU (Bändisoitto ja laululaari), xTS (Kierrättäen hyödyllistä ja kaunista), xVE (Matkailuvenäjä)


Urheiluluokka (7C)

Osa urheiluluokkalaisten valinnaisaineiden tunneista käytetään painotettuun oppiaineeseen (liikuntaan). Sen vuoksi urheiluluokkalaisilla on valittavana enää yksi pitkä valinnaisaine (kohta 2).
1. Jos sinulla on A2-kieli (saksa, ranska, venäjä) tai latina, valitse se. Se on yksi valinnaisaineesi, jonka olet valinnut jo aikaisemmin. Nyt kaikki valintasi on käytetty.

2. Jos sinulla ei ole A2-kieltä tai latinaa, valitse kaksi vaihtoehtoa, ei kuitenkaan liikuntaa. Työjärjestysteknisistä syistä et voi valita myöskään B2-ranskaa tai B2-venäjää.
Valitsemistasi vaihtoehdoista toteutuu jompikumpi.


Lyhenteiden selitykset:
Alakoulussa valitut kielet: SAA.1 (A1-saksa), SAA2 (A2-saksa), VEA2 (A2-venäjä), RAA2 (A2-ranska)
7. luokalla valittu LAB2 (B2-latina)
8. ja 9. luokalle valittavat kielet: RAB2 (ranska), SAB2 (saksa), VEB2 (venäjä), joista urheiluluokan oppilas voi työjärjestysteknisistä syistä valita vain B2-saksan.
Muut valinnaiset aineet: vAT (tietotekniikka), vFK (fysiikka-kemia), vIT (ilmaisutaito), vKO (kotitalous), vKU (kuvataide), vLI (liikunta), vMA (matematiikka), vMU (musiikki), vTS (tekstiilityö), vTG (teknologia), vTN (tekninen työ). Urheiluluokan oppilas ei voi valita valinnaisliikuntaa.


Kuvataideluokka (7E)

Osa kuvataideluokkalaisten valinnaisaineiden tunneista käytetään painotettuun oppiaineeseen (kuvataiteeseen). Sen vuoksi kuvataideluokkalaisilla on valittavana enää yksi pitkä valinnaisaine (kohta 2).
1. Jos sinulla on A2-kieli tai latina, valitse se. Se on yksi valinnaisaineesi, jonka olet valinnut jo aikaisemmin. Nyt kaikki valintasi on käytetty.

2. Jos sinulla ei ole A2-kieltä tai latinaa, valitse kaksi vaihtoehtoa, ei kuitenkaan kuvataidetta. Työjärjestysteknisistä syistä et voi valita myöskään B2-ranskaa tai B2-venäjää.
Valitsemistasi vaihtoehdoista toteutuu jompikumpi.

Lyhenteiden selitykset:
Alakoulussa valitut kielet: SAA.1 (A1-saksa), SAA2 (A2-saksa), VEA2 (A2-venäjä), RAA2 (A2-ranska)
7. luokalla valittu LAB2 (B2-latina)
8. ja 9. luokalle valittavat kielet: RAB2 (ranska), SAB2 (saksa), VEB2 (venäjä), joista työjärjestysteknisistä syistä kuvataideluokan oppilas voi valita vain B2-saksan.
Muut valinnaiset aineet: vAT (tietotekniikka), vFK (fysiikka-kemia), vIT (ilmaisutaito), vKO (kotitalous), vKU (kuvataide), vLI (liikunta), vMA (matematiikka), vMU (musiikki), vTS (tekstiilityö), vTG (teknologia), vTN (tekninen työ). Kuvataideluokan oppilas ei voi valita kuvataidetta.


Terveisin

Taina Vainio
rehtori

Joulukirje

Tekijä: Taina Vainio
Heippa, kotiväki!

Yleensä ennen joulua on hulinaa ja huisketta, mutta nyt sitä on ollut koko syksy. Siitä on kuitenkin selvitty mainiosti, ja olemme hyvillä mielin lopettelemassa syyslukukautta. Tällä viikolla oppilaat kuvasivat lomatunnelmiaan erilaisiin lumihiutaleasetelmiin:







Ensi maanantaina koulupäivä alkaa klo 9 ja päättyy klo 13. Päivän teemana on joulu eikä työjärjestysten mukaisia oppitunteja enää ole. Joulujuhlaesitykset ovat seuraavasti:

RYHMÄ 1
Luokat: 7B, 7D, 7E, 7I, 7J, 8A, 8C, 8E, 8F, 8G, 8J, 7-8H, 8-9K, 9A 9C, 9E, 9I, 9J ja 9M
Joulujuhla klo 9.30 - 10.30

RYHMÄ 2
Luokat: 7A, 7C, 7F, 7G, 7M, 7L, 8B, 8D, 8I, 8L, 9B, 9D, 9F, 9G, 9L, 9N ja 9O
Joulujuhla klo 11.30 - 12.30

Tiistaina käydään joulukirkossa ja jaetaan todistukset. Ne oppilaat, jotka osallistuvat joulukirkkoon, tulevat suoraan Kuopion Tuomiokirkkoon klo 8:ksi. Joulukirkkoon osallistumattomille järjestetään muuta ohjelmaa koululla klo 8 alkaen. Joulukirkon jälkeen palataan koululle. Koulupäivä päättyy klo 10.

Tervetuloa joulujuhliimme ja joulukirkkoon!

Kevätlukukausi alkaa työjärjestyksen mukaan maanantaina 2.1.2017.


Kehitysmaissa on huutava pula opettajista, ja ennen kaikkea pätevistä opettajista. Jopa lähes puolet peruskoulunsa päättävistä lapsista kehitysmaissa ei osaa lukea yhtä lausetta. Meidän joulukorttimme on Opettaja lapselle: Joulukortti 2017.pdf

Jouluisin terveisin

Taina Vainio
rehtori
044 718 4501
taina.vainio@kuopio.fi
Twitter: @tainavainio

Koulukohtainen opetussuunnitelma tehdään yhdessä

Tekijä: Taina Vainio
Hei!

Opetussuunnitelman perusteiden luvut 1 - 12 lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä sekä lukuun 12 sisältyviä valinnaisuutta koskevia määräyksiä ovat voimassa kaikissa Kuopion peruskouluissa. Tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta opetussuunnitelma otetaan käyttöön porrastetusti 1.8.2017 alkaen. Ks. Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelma 2016

Kuopion yläkoulujen opetussuunnitelmien koulukohtainen osuus on vielä kesken, ja sitä tehdään parhaillaan. Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet. Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyy koulukohtaiset opetussuunnitelmat marraskuussa.

Koulukohtaisen opetussuunnitelmaan kuuluvat mm. arvot, järjestyssäännöt ja valinnaisaineet. Koulumme kaikki oppilaat osallistuvat opetussuunnitelmatyöhön ensi viikolla luokanohjaajan tunnilla. Oppilaat on jaettu luokittain kolmeen ryhmään, ja jokaiselle ryhmälle on yksi aihe. Yksi ryhmä pohtii arvoja, toinen järjestyssääntöjä ja kolmas valinnaisaineita.

Noita samoja aiheita ja lisäksi kodin ja koulun yhteistyötä käsittelemme koko koulun ops-vanhempainillassa keskiviikkona 21.9. klo 18. Toivottavasti teistä mahdollisimman monella on mahdollisuus osallistua vanhempainiltaan ja tulla tekemään kanssamme koulun opetussuunnitelmaa! Se näyttää tässä vaiheessa vielä hyvin keskeneräiseltä ks. Hatsalan klassillisen koulun opetussuunnitelma

Vanhempainillassa keskustelemme seuraavista asioista:

1. Perusopetuksen arvoperusta

Opetussuunnitelman arvoja ovat
* Oppilaan ainutlaatuisuus ja oikeus hyvään opetukseen
* Ihmisyys, sivistys, tasa-arvo ja demokratia
* Kulttuurinen moninaisuus rikkautena
* Kestävän elämäntavan välttämättömyys

Arvoja on kuvattu tarkemmin opetussuunnitelman perusteissa, ks. Perusopetuksen arvoperusta

Vanhempaillassa keskustellaan siitä, kuinka nämä perusopetuksen arvot konkretisoituvat tai kuinka niiden tulisi selkeämmin konkretisoitua koulun toiminnassa.

Oppilaiden kanssa keskustelemme arvoista pohtimalla kolmea kysymystä:
Mitä täytyy lopettaa?
Mitä täytyy jatkaa ja kehittää?
Mitä täytyy aloittaa?

2. Järjestyssäännöt

Opetushallituksen ohjeessa 1/012/2016 (ks. Järjestyssääntöjen laatiminen) määrätään, että opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä oppilaitoksen järjestyssäännöt. Opetushallitus on laatinut ohjeen tukemaan koulujen järjestyssääntöjen laatimista, ja tuon ohjeen mukaisesti päivitämme nykyisiä järjestyssääntöjämme.

Oppilaat keskustelevat järjestyssäännöistä pohtimalla kysymyksiä
* Mitkä asiat lisäävät koulussa yhteisöllisyyttä ja hyvää ilmapiiriä?
* Millaisia yhteisiä sopimuksia tarvitaan, jotta kaikkien koulunkäynti olisi sujuvaa?
* Millaisia sääntöjä koulussa tulisi olla, jotta koulussa viihdyttäisiin?
* Mitä sääntöjä tarvitaan, jotta koulupäivä olisi turvallinen?

3. Valinnaisaineet

Uuden tuntijaon myötä valinnaisaineisiin tulee muutoksia. Valinnaisten aineiden vuosiviikkotunnista kuusi sijoittuu vuosiluokille 8 - 9. Tuntien käytöstä päätetään koulun opetussuunnitelmassa.

Uudessa opetussuunnitelmassa valinnaiset aineet jaetaan kahteen ryhmään: taide- ja taitoaineiden valinnaisiin sekä muihin valinnaisiin aineisiin.

Taide- ja taitoaineiden valinnaiset
Oppilaat valitsevat yhden pitkän (2 tuntia) valinnan luokille 8 - 9. Valinta alkaa kahdeksannella luokalla ja jatkuu samana yhdeksännen luokan loppuun. Lisäksi oppilaiden valittavaksi tarjotaan yksi lyhyt (1 tunti) valinnaisaine kahdeksannelle luokalle. Valinnat pyritään tekemään eri taide- ja taitoaineisiin.

Taide- ja taitoaineita ovat kuvataide, kotitalous, käsityö (tekninen, teknologia ja tekstiili), liikunta ja musiikki.


Muut valinnaiset aineet
Oppilaat valitsevat yhden pitkän (2 tuntia) valinnan luokille 8 - 9. Valinta alkaa kahdeksannella luokalla ja jatkuu samana yhdeksännen luokan loppuun. Lisäksi oppilaiden valittavaksi tarjotaan yksi lyhyt (1 tunti) valinnaisaine kahdeksannelle ja yhdeksännelle luokalle. Valinnat pyritään tekemään eri valinnaisaineisiin.

Muita valinnaisia aineita meillä on nykyisin mm. ilmaisutaito, tietotekniikka, vieraat kielet, matematiikka, fysiikka ja kemia, kansainvälisyys ja historia.

Valinnaisaineet voivat olla myös eri oppiaineiden yhdessä toteuttamia monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Valinnaisaineissakin tulee toteutua laaja-alainen osaaminen:


Laaja-alaisen osaamisen sisällöt ja tavoitteet on kuvattu opetussuunnitelman perusteissa: Laaja-alainen osaaminen paikallisessa opetussuunnitelmassa

Myös uudessa opetussuunnitelmassa alakoulussa alkanut A2-kieli lisää oppilaan kokonaistuntimäärää 7. luokalla kaksi tuntia. 8. ja 9. luokalla A2-kieli kuuluu oppilaan valinnaisaineisiin eli oppilaalle jää valittavaksi muita valinnaisia aineita 1 lyhyt valinnaisaine. Uudessa opetussuunnitelmassa on se muutos, että mikäli oppilas valitsee valinnaisaineeksi yläkoulussa alkavan B2-kielen, A2-kieli lisää oppilaan kokonaistuntimäärää myös 8. ja 9. luokalla. Näin uudessa tuntijaossa mahdollistetaan se, että oppilas voi valita yläkoulussa myös B2-kielen, vaikka hän olisi valinnut alakoulussa A2-kielen. Mikäli oppilaalla ei ole A2-kieltä, B2-kieli kuuluu oppilaan valinnaisiin aineisiin ja siten oppilaan kokonaistuntimäärään.
Ks. Kuopion perusopetuksen tuntijako

Oppilaat pohtivat valinnaisaineita miettimällä
* Mitkä taidot/tiedot ovat heitä hyödyttäneet ja missä oppiaineissa kyseisiä taitoja/tietoja olisi voinut oppia?
* Mitä taitoja/tietoja olisivat tarvinneet ja missä oppiaineessa kyseisiä taitoja/tietoja olisi voinut oppia?

Vanhempainillassa 21.9. teillä huoltajilla on mahdollisuus kertoa oma näkemyksenne runsaan vuoden päästä tarjottavista valinnaisaineista.


4. Kodin ja koulun yhteistyö

Ops-vanhempainillan neljäs aihe on kodin ja koulun yhteistyö. Olemme yhdessä lastemme kasvattajia, ja sen vuoksi hyvä yhteistyö kodin ja koulun välillä tukee parhaiten lasten ja nuorten kasvua.

Kodin ja koulun yhteistyöstä keskustelemiseen voisivat sopia vaikka arvokeskustelun kysymykset:
Mitä täytyy lopettaa?
Mitä täytyy jatkaa ja kehittää?
Mitä täytyy aloittaa?

Lämpimästi tervetuloa ops-vanhempainiltaan ke 21.9. klo 18.

Tilaisuus on työpajatyyppinen, joten voitte halutessanne ilmoittaa, mikä työpaja olisi teistä kiinnostavin. Ks. linkki ilmoittautumiseen.

Ops-terveisin

Taina Vainio
rehtori
044 718 4501
taina.vainio@kuopio.fi
Twitter: @tainavainio

Arviointi on osa oppimista

Tekijä: Taina Vainio

Hyvät huoltajat!

Opetussuunnitelman perusteissa arviointi jaetaan kahteen osaan: opintojen aikaiseen eli ennen päättöarviointia toteutettavaan arviointiin ja opintojen jälkeiseen arviointiin eli päättöarviointiin.
Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa arvioinnista sanotaan seuraavaa: Opintojen aikaisen arvioinnin toteuttaminen

Pääosa opintojen aikaisesta arvioinnista on luonteeltaan formatiivista.

Opetusneuvos Irmeli Halinen: Mitä arvioinnissa tulisi muuttaa?



Formatiivisen arvioinnin tehtävä on edistää oppilaan oppimaan oppimista. Se on hengeltään kehittävää eikä sitä tehdä numeerisesti. Formatiivinen arviointi auttaa oppilasta keskittymään kolmeen asiaan:
1. Mihin minä olen menossa?
2. Missä minä olen nyt?
3. Miten pääsen nykytilasta tavoitetilaan?

Formatiivisen arvioinnin tarkoitus ei ole lisätä kokeita tai pistokkaita, vaan sitä toteutetaan päivittäisen työskentelyn yhteydessä monin eri tavoin. Oppimista voidaan myös osoittaa ja todeta muutenkin kuin perinteisillä kokeilla.

Formatiivinen arviointi on tärkeää nimenomaan työskentelytaitojen kehittämisessä. Työskentelytaitoihin kuuluvat
- kyky itsenäiseen työskentelyyn
- työskentelyn aloittaminen, suunnittelu ja loppuunsaattaminen
- kotitehtävistä huolehtiminen
- yhteistyökyky
- työskentelytapojen valinta
- asenne työskentelyyn
- itse- ja vertaisarviointi.

Työskentelyn arviointi sisältyy oppiaineen arviointiin.

Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmassa arviointia tarkennetaan kuntakohtaisesti seuraavasti:
Kuopio: Oppimisen arviointi


Oppimiskeskustelut

Uuden opetussuunnitelman myötä arviointikeskustelut ovat muuttuneet oppimiskeskusteluiksi. Myös keskusteluissa käytettävät lomakkeet ovat muuttuneet. Kaikissa Kuopion perusopetuksen kouluissa on käytössä sama lomake.

Lomake on entistä yksinkertaisempi. Jotta se palvelisi tarkoitustaan, siihen on hyvä tutustua etukäteen ja keskustella siitä kotonakin.

Ks. Hatsalan klassillisen koulun oppimiskeskustelulomake.pdf

Luokanohjaajan tunnilla 30.8. keskustellaan arvioinnista ja tutustutaan Kuopion perusopetuksen käyttäytymisen arvioinnin kriteereihin. Tunnilla oppilaat täyttävät oppimiskeskustelulomakkeen 1. sivun.

Kohdassa 1 oppilaat asettavat itselleen käyttäytymistavoitteen.

Kuopion perusopetuksen käyttäytymisen arvioinnin on määritelty kriteerit arvosanoille 10 - 6. Kriteereissä on kaksi pääkohtaa:
1. Muiden ihmisten, tilanteiden ja ympäristön huomioon ottaminen
2. Sääntöjen ja toimintatapojen noudattaminen

Ks. Käyttäytymisen arvioinnin kriteerit Kuopion perusopetuksessa

Kohdassa 2 oppilaat asettavat itselleen työskentelytavoitteen. Työskentelytavoitteessa otetaan huomioon taito suunnitella, toteuttaa ja arvioida omaa työtä sekä vastuullisuus ja yhteistyötaidot. Ne ovat opetussuunnitelmassa keskeisiä tavoitteita.

Kohdassa 3 on oppimistavoite. Tavoitteet tulee asettaa hieman eri tavalla eri luokka-asteilla.

* 7. luokalla oppimistavoite tulee asettaa siten, että tavoite tukee oppilaan vastuun ottamista itsestä ja omasta oppimisesta
* 8. luokalla oppimistavoitteen tulee tukea opiskelumotivaatiota ja
* 9. luokalla oppimistavoitteen tulee tukea jatko-opintoihin valmistautumista.

Oppilas saa luokanohjaajan tunnilla täyttämänsä oppimiskeskustelulomakkeen mukaansa. Pari viikkoa ennen oppimiskeskustelua lomakkeen toinen sivu eli kääntöpuoli täytetään kotona ja palautetaan luokanohjaajalle.

Oppimiskeskusteluun mennessä luokanohjaaja kerää palautetta lomakkeeseen. Oppimiskeskustelussa keskustellaan yhdessä siitä, miten oppilaan käyttäytymis-, työskentely- ja oppimistavoitteet ovat toteutuneet oppilaan oman arvion ja opettajien arvion mukaan. Lomakkeeseen voidaan kirjata myös muita esille tulleita asioita tai asettuja tavoitteita. Oppimiskeskustelussa on läsnä oppilas, huoltajat ja luokanohjaaja. Jossain tapauksessa voi olla tarpeen, että keskustelussa on mukana myös muita opettajia, esim. erityisopettaja tai oppilaanohjaaja.

Keskustelut käydään marras - tammikuussa. 7. luokan keskusteluihin liitetään laajaan terveystarkastukseen liittyvä kysely. Keskustelut käydään pääsääntöisesti klo 8 - 16, ja ajoista sovitaan luokanohjaajan kanssa. Huoltajalla on velvollisuus osallistua keskusteluun. Oppimiskeskustelulomakkeen kopio arkistoidaan koulussa oppilaan koulussaoloajan eikä sitä siirretä koulusta toiseen.

Arvioinnin ja arvostelun eroa kuvaa hyvin alla oleva kuva:


Ops-terveisin

Taina Vainio
rehtori
044 718 4501
taina.vainio@kuopio.fi
Twitter: @tainavainio

Aikamoista hässäkkää - mutta mukavaa sellaista!

Tekijä: Taina Vainio

Hyvä kotiväki!


Lukuvuosi on lähtenyt muutosten ja myllerrysten myötä käyntiin. Viikko ennen koulun alkua tilanne oli tällainen:



Parissa viikossa kuopasta on tullut syvempi ja suoja-aidat sekä kulkuopastukset on saatu kuntoon. Rakennustyömaan vuoksi koulun pihaan ei voi tuoda oppilaita autolla, vaan oppilaat on jätettävä viimeistään Kuopio-hallin luo. Oppilaiden liikkumisen edistämiseksi on toki suotavaa kannustaa oppilaita kulkemaan koulumatkat jalkaisin ja pyöräillen, jos se sään ja koulumatkan pituuden tai muiden syiden vuoksi on mahdollista. Muistuttakaa kuitenkin polkupyörien lukitsemisesta koulupäivän ajaksi.

Pihassa kaivetaan siis uuden kouluravintolan perustuksia. Valmistumispäiväksi on ilmoitettu 21.6.2017. Ruokailu nykyisessä kouluravintolassa on sujunut tähän mennessä kohtuullisesti: neljä linjastoa vetää hyvin, mutta kovin pitkiin luonashetkiin ei ole varaa. On tehtävä tilaa seuraaville.

Rakennustyömaa on lohkaissut palan pihaa, ja oppilaiden välituntialue on entistäkin pienempi ja aivan yhtä karu kuin ennenkin. Valitettavasti siihen ei saatu vielä hartaasti toivomaamme toiminnallisuutta ja parannuksia, mutta luvassa on, että kouluravintolan valmistuttua välituntialueitakin parannetaan. Välitunnit on puutteista huolimatta vietettävä ulkona, koska sisällä ei ole oleskelutiloja.

Tilanpuutteen vuoksi Liikkuvan koulun välituntitoimintaa voidaan järjestää tänä vuonna vain 7. luokille.


Rakennustyömaa kuvaa hyvin muitakin koulumme tämän vuoden muutoksia. Isoja asioita tuon rakennustyömaan lisäksi on koulumme tämänvuotinen oppilasmäärä ja uusi opetussuunnitelma.

Meillä on tänä vuonna oppilaita n. 770. Seitsemänsiä luokkia on M:ään asti, 8. luokkia L:ään asti ja 9. luokkia jopa O:hon. Erityisluokkia meillä on kaksi: yhdysluokka 7H + 8H sekä yhdysluokka 8K + 9K. Tilanahtautta helpottamaan saimme Kuopion Klassillisesta lukiosta kaksi luokkatilaa käyttöön. Luokista 9C ja 9D opiskelevat valinnaisaineiden ja muutamia muita oppitunteja lukuun ottamatta Klassikalla, ja opettajamme käyvät heitä opettamassa. Klassillisen lukion rehtorin Jukka Sormusen mukaan oppilaamme ovat vähintään yhtä fiksuja kuin lukiolaiset. Näin ainakin tulkitsin hänen puheitaan.

Luokanohjaajat löytyvät koulun sivuilta: Luokanohjaajat. Opettajien sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta muotoon etunimi.sukunimi@opedu.kuopio.fi, ks. Opetushenkilöstö

Opettajat tavoittaa entiseen tapaan myös Wilman avulla.

Opettajia on yhteensä 63 ja ohjaajia 6. Tässä olemme intoa puhkuen aloittamassa uutta lukuvuotta:




Uusi opetussuunnitelma on otettu käyttöön lukuvuoden alusta. Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman käyttöönotosta lyhyen tiedotteen, ks. Opetussuunnitelmat pähkinänkuoressa

Kuopion yläkouluissa uudesta opetussuunnitelmasta on voimassa ns. yleiset osat. Yleisiin osiin kuuluvat koulun toimintakulttuuri, työtavat ja arviointi. Tuntijako otetaan porrastetusti käyttöön ensi lukuvuoden alusta. Nykyisiä yläkoulussa olevia oppilaita uusi tuntijako ei ennätä tavoita.

Jatkamme tänä syksynä koulukohtaisen opetussuunnitelman laatimista. Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet. Tänä syksynä laadimme uudet järjestyssäännöt, käymme arvokeskustelua ja laadimme uuden opetussuunnitelman tuntijaon mukaiset koulukohtaiset valinnaisaineet. Yhtenä tärkeänä aiheena on myös kodin ja koulun yhteistyö. Koulukohtaisen opetussuunnitelman laatimiseen otetaan mukaan myös oppilaat ja te huoltajat. Järjestämme osallistavan vanhempainillan koulukohtaisesta opetussuunnitelmasta ke 21.9. klo 18. Tuohon iltaan mennessä kokoamme oppilaiden mielipiteitä ja ajatuksia aiheista. Lähetän illasta tarkempaa tietoa ja materiaalia tulevien viikkojen aikana.


Yhteistyömme Shanghai-Pudongin kanssa jatkuu. Tällä viikolla meillä on ollut vieraita sisarkoulustamme Guangmingin Middle Schoolista ja muutamalla luokalla oli tilaisuus tutustua kiinalaisiin opetusmenetelmiin. Kuvassa liikunnan opettaja Wu Shunhong pitää liikuntatuntia 7C-luokalle.




Tiedotamme koulun tapahtumista Wilman ja koulun www-sivujen kautta. Koulun tapahtumakalenterista näkyvät tulevat tapahtumat. Reilun viikon päästä on koulukuvaus ja siitä seuraavalla viikolla 7. luokkien vanhempainilta. Ks. Ilmoittautuminen 7. luokkien vanhempainiltaan
Koulun arkea kuvina näkyy myös Instagramissa (@hatsala).

Tapaamisiin ja kuulumisiin! Olkaa yhteydessä, jos jokin asia askarruttaa.

Taina Vainio
rehtori
044 718 4501
taina.vainio@kuopio.fi
Twitter: @tainavainio