5. Ukkonen

Tutustu hankaussähköön

Miten voidaan osoittaa sähkövaraus?

Kuivien hiuksien nopea kampaaminen aiheuttaa muovikampaan sähkövarauksen. Sähkövaraus paljastuu, kun vie kamman lähelle paperisilppua. Kampaamisessa syntyy hankaussähköä.

Sähkövarauksen voi paljastaa myös ohuen vesinoron avulla. Mikäli kammassa on hankaussähkön aiheuttama sähkövaraus, taipuu vesinoro kohti kampaa.





Kolmas keino paljastaa muovikamman sähkövaraus on viedä se lähelle lyijykynää. Mikäli kynä pääsee liikkumaan herkästi, se kääntyy kohti kampaa. Muovikamman ja lyijykynän välillä on sähköinen vetovoima.

Kun ilmapalloa hankaa voimakkaasti kuiviin hiuksiin, saa myös siihen sähkövarauksen. Sähkövaraus paljastuu, kun koskettaa ilmapallolla seinää. Mikäli varaus on, tarttuu pallo seinään.




Varaus voi paljastua myös hiuksista. Muovisen liukumäen ja kangaspussin välinen hankaus on saanut aikaan varauksen. Varaus on nostanut hiukset pystyyn.



Auttoiko tämä kappale oppimista?
Jäikö jokin asia epäselväksi?


Valokaari eli salama

Jos sähkövaraus purkautuu ilman kautta, se kuumentaa sitä niin, että syntyy valokaari. Esiintyjä on suojassa metallihaarniskan sisällä. Sähkövaraus purkautuu metallipuvun kautta. Samasta syystä auton sisällä on varsin turvallista salaman iskiessä.

Valokaarta käytetään sähköhitsauksessa. Voimakas sähkövirta saa aikaan valokaaren, joka sulattaa metallia. Näin metalliosat saadaan liitettyä yhteen.

Ukkospilvi

Luonnossa hankaussähköä syntyy ukkospilvissä. Sähkövaraus aiheutuu törmäilevistä jääkiteistä ja rakeista. Törmäyksissä jääkiteet saavat positiivisen varauksen ja rakeet negatiivisen varauksen. Ukkosen aiheuttaman sähkövarauksen tuntomerkki voi olla hiusten nousu pystyyn tai sähkötolpissa ja puunlatvoissa näkyvät pienet valokaaret.

Kuvassa: Ukkospilveen kertyneet varaukset purkautuvat salamoina. Pilven sisällä purkautuu pilvisalamoita ja maahan asti purkautuneita salamoita kutsutaan maasalamoiksi.


Ukkospilven sähkövaraus on erittäin voimakas. Kun sellainen purkautuu, ilma kuumenee niin rajusti, että se alkaa valaista. Syntyy luonnon valokaari, jota kutsutaan salamaksi. Kuumeneva ilma paisuu äkisti ja se aiheuttaa räjähdysääniä. Samoin käy ilmalle esimerkiksi auton pakoputkessa.

Ilmatieteen laitos: ukkonen

Ukkoselta suojautuminen

Ukkosella tulee välttää sekä aukeaa että korkeaa paikkaa. Ukkosella ei myöskään saa käyttää sateenvarjoa eikä mennä puun alle suojaan. Sen sijaan on parasta kyykistyä ison puun lähettyville. Aukealla paikalla ukkoskyykky jalat yhdessä on ainoa suojautumiskeino.

Auto on varsin turvallinen paikka ukkosella. Salama toimii sen metallikoria pitkin ja jättää matkustamon rauhaan. Polkupyörällä ajo pitää keskeyttää ja on poistuttava pyörän lähettyviltäkin.




Sisätiloissa kannattaa ukkosella välttää seuraavien kohteiden käyttöä ja läheisyyttä: sähkölaitteet, lankapuhelimet, vesiputket ja tulisijat. Ukkosella pitää poistua vesiltä ja jopa vesirajasta. Salaman lisäksi uhkana on rajuilma. Ukkonen aiheuttaa usein erittäin voimakkaita puuskia ja rankkaa sadetta.

Tiivistelmä

  • Salama on valokaari, jonka hankaussähkö saa aikaan.
  • Jyrinä syntyy, kun ilma kuumenee ja paisuu yhtäkkiä.
  • Ukkoseen liittyy usein tuulenpuuskia ja rankkasadetta.