Valon taittumisen periaatteet

Valo taittuu, koska vinosti linssiin tulevan valonsäderintaman eri reunat kohtaavat materiaalin eri aikaan. Kuvassa reuna 1 kohtaa lasin ennen reunaa 2. Näin tapahtuu myös juomalasin tapauksessa: valonsäteet taittuvat kulkiessaan kaarevapintaisen linssin läpi.

https://peda.net/id/415315ce6

Seuraavassa kuvassa valonsäde kulkee ilmasta veteen, jolloin säde taittuu normaaliin päin.

https://peda.net/id/4153a26e6

Valo taittuu joko normaaliin päin (yläpuolella oleva kuva) tai normaalista poispäin (alapuolella oleva kuva) riippuen siitä, mikä on valon kulkusuunta. Jos valo kulkee ilmasta veteen tai ilmasta lasiin, se taittuu normaaliin päin. Tällöin tulokulma α on suurempi kuin taitekulma β. Jos kulkusuunta on päinvastainen, taittuminen tapahtuu normaalista poispäin, jolloin tulokulma α on pienempi kuin taitekulma β.

https://peda.net/id/415412b26

Voit tarkastella lisää valon taittumista interaktiivisten työkalujen avulla ilma-vesi- sekä lasi-ilma-rajapinnoissa.

Heijastumista ja taittumista on tarkasteltu edellisessä ja tässä kappaleessa erikseen. Nämä ilmiöt tapahtuvat todellisuudessa yhtä aikaa esimerkiksi tilanteessa, jossa valo kulkee ikkunalasin läpi. Silloin osa valosta heijastuu ja osa taittuu. Ikkunan toimiminen "peilinä" havaitaan parhaiten, kun ikkunalasin toisella puolen on pimeää. Tällöin ikkunasta heijastuva kuva nähdään selkeimmin.