Musiikin valinnaisaineet

Teksti

Tavoitteet: tavoitteena on tutustua musiikkiin monipuolisesti itse tekemällä, kuuntelemalla ja muutoin musiikkin tutustumalla. Tavoitteena on että oppilas vahvistaa mahdollisuuksien mukaan omia soitto- ja/tai laulutaitojaan toimien näin omalta osaltaan osana musiikin monipuolista kenttää. Tavoitteena on myös että oppilas oppii asettamaan omia tavoitteitaan soittamisen ja/tai laulamisen suhteen, oppii havaitsemaan edistymistään ja oppii mm harjoittelemaan tavoitteellisesti niin että musisointi ryhmän jäsenenä onnistuisi. Tavoitteena on myös että oppilas oppii toimimaan yhtenä ryhmän jäsenenä ja edistämään omalta osaltaan ryhmän myönteistä toimintaa niin että oppilaan oma varmuus soittamiseen ja/tai laulamiseen sekä valmiudet muuta musiikillista toimintaa kohtaan kasvaisivat.

Sisältö: Musiikin kurssilla pääpaino pyritään pitämään soittamisessa ja laulamisessa unohtamatta kuitenkaan muita monipuolisia työtapoja. Kaikki opiskelevat tavallisimpien bändisoitinten perusteet niin että kykenevät osallistumaan yhteismusisointiin. Oppilaan on mahdollista valita joko yksi soitin johon perehtyy syvemmin (esim. kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele), tai sitten useampia soittimia valintansa mukaan, tai hän voi musisoinnissaan keskittyä pääasiassa laulamiseen kuitenkin niin että kykenee tarvittaessa myös osallistumaan musisointiin soittamalla. Kurssilla perehdytään musiikkiin laidasta laitaan monipuolisesti. Koska soittamisen oppiminen vaatii kärsivällisyyttä, lähtökohtana on oppilaan oma kiinnostus musiikin tekemistä kohtaan sekä halu toimia rakentavasti musiikillisen ryhmän jäsenenä.

Arviointiperusteet: arvioinnissa otetaan huomioon tunnilla annettava jatkuva näyttö. Arvioinnissa huomioidaan oppilaan osallistuminen sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyyn, hänen taitojensa karttuminen, toimimisensa rakentavana osana musiikillista ryhmää, soittaminen ja laulaminen musiikillisen ryhmän jäsenenä, oppimisen taidot ja muu monipuolinen oppitunneilla annettava näyttö.