Elämänkatsomustieto

Sisällöt ja arviointi

Elämänkatsomustiedon kurssien arviointi perustuu oppilaan tuntityöskentelyyn, opetuskeskusteluihin osallistumiseen ja läksyjen tekemiseen. Kurssin aikana pidetään myös koe, jonka koealue ja päivämäärä ilmoitetaan erikseen. Lisäksi oppilas tekee kurssin sisältöön liittyvän itsenäisen, arvioitavan työn, joka voi oppilaan valinnan mukaan olla esimerkiksi suullinen, kirjallinen tai kuvallinen. Tunneilla voidaan tehdä myös pari- tai ryhmätöitä, joiden tavoitteena on perehtyä johonkin aiheeseen ja sitten esitellä se muille. Esitelmistä voidaan antaa arvosana. 

Arvioinnissa painotetaan opiskeltujen käsitteiden ja sisältöjen hallintaa sekä halua ja kykyä omaan, aitoon pohdintaan. Arvioinnissa otetaan huomioon myös, onko oppilas omaksunut itselleen uutta tietoa ja pystyykö hän välittämään sitä muille ja keskustelemaan muiden kanssa siitä. 

Kaikilla vuosikursseilla käsitellään samoja aihepiirejä hieman eri näkökulmista. Opiskellaan etiikkaan, uskonnollisiin ja uskonnottomiin maailmankatsomuksiin ja erilaisiin kulttuureihin sekä kulttuuriperintöön liittyviä kysymyksiä. Käsitellään luontosuhdetta, luonnonsuojelua, kestävää kehitystä, tulevaisuutta ja omia vaikutusmahdollisuuksia. Perehdytään ihmisoikeuksiin ja tavoitellaan erilaisuuden hyväksymistä ja ihmisten yhdenvertaisuuden ymmärtämistä.