LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9
Hyvinkäällä
Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe
Kuudennen luokan opettaja varmistaa, että sekä yläkouluun siirtyvä oppilas että hänen huoltajansa saa riittävästi tietoa siirtymävaiheesta ja mahdollisuuden keskustella siirtymävaiheeseen liittyvistä asioista. Opettajan tehtävänä on myös varmistaa, että oppilaan tiedot ja taidot sekä kyky ottaa vastuuta omasta opiskelustaan ovat riittävällä tasolla.
Yläkoulun edustaja kutsuu kuudennen luokan luokanopettajan ja alakoulun erityisopettajan tapaamiseen ennen tulevien seitsemänsien luokkien muodostamista. Luokkasijoittelussa pyritään ottamaan huomioon keskusteluissa esille nousseet oppilashuollolliset asiat sekä oppilaiden omat toiveet.
Kevätlukukauden aikana yläkoulun edustajat, esimerkiksi oppilaanohjaaja ja erityisopettaja, tapaavat mahdollisuuksien mukaan tulevat oppilaansa alakoulussa ja järjestävät oppilaille tutustumiskäynnin yläkouluun.
Yläkoulu järjestää huoltajille tilaisuuden, jossa annetaan siirtymävaiheeseen liittyvää tietoa ja tutustutaan yläkouluun ja sen toimintakulttuuriin. Tilaisuudessa painotetaan kodin ja koulun yhteisyön merkitystä oppilaan koulunkäynnin ja itsenäistymiskehityksen onnistumisessa.
Tiedot oppilaan poikkeavista opetusjärjestelyistä siirretään alakoulusta yläkouluun.
Mikäli oppilaalla on erityisen tuen päätös, se tarkistetaan kuudennen luokan keväällä.
Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tarkastus tehdään oppilaalle ennen seitsemännelle luokalle siirtymistä.
Syksyllä järjestetään ryhmäytyspäivä kaikille uusille seitsemäsluokkalaisille moniammatillisena yhteistyönä. Ryhmäytyspäivän suunnittelemiseen ja toteuttamiseen voivat osallistua koulun henkilökunnan lisäksi esimerkiksi nuorisotoimi ja seurakunta. Kouluilla on myös omia, toimivia ryhmätymiskäytänteitä, joilla siirtymävaiheesta rakennetaan oppilaalle turvallinen.
Perusopetuksesta toiselle asteelle
Oppilaan siirtymistä seuraavaan koulutusvaiheeseen tuetaan 9. luokan aikana oppilaanohjauksen ja tarvittaessa myös muiden pedagogisien ja oppilashuollollisien tukitoimien avulla. Lukuvuoden aikana varataan aikaa keskustelulle oppilaiden ja huoltajien kanssa oppilaan jatko-opintosuunnitelmista. Tavoitteena on auttaa oppilasta ymmärtämään jatko-opintojen asettamia vaatimuksia sekä tekemään realistisia valintoja omien vahvuuksiensa pohjalta.
Terveydenhoitaja ja koululääkäri tekevät kahdeksasluokkalaisille ammatinvalintaan liittyvän terveystarkastuksen, josta informoidaan oppilaanohjaajaa. Kaikille oppilaille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun ja pohdintaan perusopetuksen opinto-ohjaajan kanssa. Tarvittaessa oppilaan opinto-ohjaaja voi ohjata oppilaan ammatinvalintapsykologille.
Yhdeksäsluokkalaisten huoltajat kutsutaan yhteishakuun liittyvään vanhempainiltaan syyslukukaudella. Lisäksi yhdeksäsluokkalaisille järjestetään muita infotilaisuuksia sekä oppilaitosvierailuja ja tutustumiskäyntejä toisen asteen oppilaitoksiin. Opinto-ohjaaja tiedottaa huoltajille yhteishakuun liittyvistä asioista.
Perusopetuksen oppilaanohjaajat, toisen asteen opinto-ohjaajat ja nuorisotyöntekijät kokoontuvat tarpeen mukaan keskustelemaan nivelvaiheeseen liittyvistä asioista, esim. tiedonsiirrosta ja opiskelijoiden sijoittumisista oppilaitoksiin. Kesäkuussa opinto-ohjaajat järjestävät jälkiohjaustilaisuuden, jossa perusasteen oppilaanohjaajat ja toisen asteen opinto-ohjaajat antavat lähinnä ilman opiskelupaikkaa jääneille oppilaille ohjausta opiskelupaikan hakemisessa. Jälkiohjaustilaisuudessa voi olla mukana myös muita toimijoita, kuten esimerkiksi Hyvinkään nuorisotoimen edustaja.
Toisen asteen oppilaitokset kokoavat opiskelijalistat, joissa näkyy tulokoulu ja tiedottavat opiskelemaan tulevien nimet edelliselle koululle. Oppilaan siirtyessä perusopetuksesta toiselle asteelle opinto-ohjaajat huolehtivat opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömien tietojen siirtämisestä uuteen oppilaitokseen. Opinto-ohjaaja tiedottaa huoltajille oppilaasta siirrettävistä asiakirjoista (HOJKS ja oppimissuunnitelma). Oppilaiden nivelvaihetiedot siirretään toisen asteen oppilaitoksiin tiedonsiirtoa varten järjestetyssä tilaisuudessa tai suoraan oppilaitosten välillä. Hyvinkään opiskeluhuolto muodostaa yhteisen rekisterin ja opiskeluhuollon tiedot ovat Hyvinkäällä uuden koulun käytössä.
Uuden lukuvuoden alussa vastaanottavan oppilaitoksen opinto-ohjaaja/erityisopettaja ja peruskoulun opinto-ohjaaja/erityisopettaja täydentävät tarvittaessa tiedonsiirtoa oppilaskohtaisesti.