Lukuvuosi 2018-2019

Koko koulun retki Tampereelle 28.5.19

Keväällä koulukokouksessa oppilaat äänestivät viidestä vaihtoehdosta voittajaksi teatteriretken. Tänään retki toteutui, kun kolme bussia lähti aamulla kohti Tampereen Komediateatteria. Risto Räppääjä ja villi kone- esityksen jälkeen söimme eväät Tammerkosken rannalla. Lopuksi oppilaat leikkivät Pikku Kakkosen - puistossa.

Kirjailijavieraita Huittisissa, Timo Parvela ja Sari Peltoniemi

Tiistaina 14.5.19 kokoonnuimme kaikki huittislaiset alakoululaiset Tahto-areenalle katsomaan Timo Parvelan kertovaa konserttia, jossa pääosissa olivat Maukka ja Väykkä. Sinne koko koulu pyöräili, tottakai. Keskiviikkona 15.5.19 saimme Sammun koululle kirjailijavieraaksi Sari Peltoniemen, joka kertoi kirjoista, kirjailijan ammatista ja kirjoittamisesta kutosille. Vinkkinä kirjoittamisen alkuun hän ehdotti kysymystä "Entä jos?"

Fiksusti netissä 12.4.2019

Koulussa oli vieraana MLL:n Satakunnan piirin nuorisotyön koordinaattori Tiia Rosnell ja opiskelija Meri Nuotio.  .
Tunnit pidettiin erikseen 1-2 luokille, 3-4 luokille ja oma tunti sekä 5. että 6. luokalle. Monelle tuttua asiaa tuli paljon ja monia huomioitavia asioita opittiin. Tässä tiivistelmä päivän asioista.


-Millaisen kuvan itsestäsi haluat antaa: yksityisyysasetukset, kuvien ja tietojen julkaiseminen, salasanat:

Älä jaa puhelinnumeroa tai osoitetta harkitsematta esim. whatsapp-ryhmissä (kaikki ryhmän jäsenet saavat kaikkien numerot).

Henkilötunnusta tai salasanaa ei saa jakaa koskaan missään puhelussa tai somepalvelussa.

Kuvat eivät poistu koskaan, muista kysyä lupa, jos jaat kuvan toisesta/toisista. Tekijänoikeudet: oikeus vain omien kuvien jakamiseen.

Lapset ja nuoret eivät aina osaa ottaa huomioon, että jakamalla tiettyjä tietoja tai esimerkiksi antamalla snäpissä sijaintitietonsa kaikkien käyttöön, on tuntemattomien helppo selvittää vaikkapa kotiosoite: Käytä haamutilaa tai rajaa ne, jotka voivat nähdä sijaintitiedot.

 

-Miten huomioit muut:

Kiusaaminen, syrjiminen, kiroilu, typerät viestit ja kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Älä jaa ikäviä viestejä, äläkä lähetä viestejä, joita et itsekään haluaisi saada.

 

-Mitä kuvat/videot paljastavat?

Älä jaa ikäviä/ noloja kuvia itsestä tai kavereista. Ne säilyvät netissä ja voivat tulla vastaan myöhemmin.

Katso aina kuvan tausta, ympäristö, kotiosoite, yksityiskohdat, jotka voivat paljastaa yksityisiä asioita sinusta tai kaverista.

Muista, että snäpinkin kuva jää säilöön pilvipalvelimelle.

 

-Kiusaaminen tai omituiset ehdotukset netissä/pelimaailmassa:

Rauhoitu. 

Älä vastaa.

Älä laita vahinkoa, ikävää tai arveluttavaa sisältöä kiertämään.

Näytä/kerro viesti/kuva/sisältö aikuiselle. Ota screenshot -jotta viesti jää talteen.

Estä häiritsevät henkilöt.

Ilmianna somealustalla/pelissä häiriköineet henkilöt.

Jokaisen yksityiselämä ja kunnia on laissa suojattu.

Samat lait ovat voimassa netissä:

Vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaana, sitä ennen voi joutua korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Laissa ei ole vahingonkorvausvelvollisuudelle ikärajaa. Esim. Whatsapp-ryhmässä kiusaamistapauksissa myös "hiljainen hyväksyjä" voidaan tuomita.

 

-5.-6. luokkalaiset:

Em. asioiden lisäksi puhuttiin nude-kuvista, some-palveluiden ja pelien koukuttavuudesta (Snäpin streakit, pelin lupaus uudesta tasosta/palkinnosta, kun olet lopettamassa).

Tellonym-sovellus, jossa voi nimettömänä lähettää viestejä--- aiheuttanut paljon kiusaamista, uhkailua, kuvamanipulaatiota ym. Käytetään usein Snäpin kautta.

-Apua saa nuorten netistä: help.some

-Vanhemmille: 

Seuraa lapsen viestittelyä, mitä somepalveluita lapsi käyttää, millaiset asetukset heillä on eri palveluissa.

Aikuisella on oikeus ja velvollisuus katsoa lapsen puhelinta ja valvoa sen käyttöä.

Pelimaailma: vieraiden kanssa pelaaminen, kysele lapselta onko tullut esim. outoja viestejä, varmista, ettei lapsesi jaa pelien kautta puhelinnumeroa, kuvia itsestä tai mitään muutakaan tietoa (etunimi tai pelinimi riittää)

Tee yhteistyötä toisten vanhempien kanssa myös ikävien asioiden selvittelyssä.

Vain osa 3-6 luokan oppilaista viittasi, kun kysyttiin, että katsovatko vanhemmat heidän puhelintaan.