Liikuntavinkkejä

Liikuntavinkkejä kouluun

ARKILIIKUNTAVINKKEJÄ KOULUUN

 

Vinkit on suunnattu koulupäivien aikaan toteutettaviksi ja nimenomaan oppitunneille. Tärkeää on myös kannustaa opettajia ja oppilaita liikkumaan esimerkiksi koulumatkat aktiivisesti J Usein ajatellaan, että liikunnallistamiseen ja istumisen katkaisuun tarvitaan valtavasti resursseja, aikaa ja rahaa. Tähän olen kuitenkin pyrkinyt kokoamaan sellaisia juttuja, mitä meidän koulussa pystyttäisiin toteuttamaan.

  1. Arkiliikuntaa opettajille:

Heivaa tuoli pois ja seiso. Opettajanhuoneen läppärit ovat tästä hyvä esimerkki: kaikkea työtä ei tarvitse tehdä istuen.

Miksei myös opettajankokouksia voisi järjestää seisten?

Osa opettajista järjestää vanhempainvartteja. Vanhempainvartit voisi järjestää myös epävirallisemmin, esimerkiksi käymällä huoltajan kanssa kävelemässä lähiympäristössä samalla oppilaan asioita puiden. Näin myös ilmapiiri saattaa olla rennompi kuin koululuokassa.

  1. Taukojumpat ja muut vinkit istumisen katkaisuun oppitunneilla

Taukojumpat: Itse käytän taukojumppia lähinnä nopeina istumisen katkaisuina. yleensä taukojumpat vedän seuraa johtajaa tyylisesti, eli minä tai joku oppilaista näyttää liikkeitä joita kaikki tekevät. Mitä hassumpia ja yllättävämpiä liikkeet ovat, sitä paremmin oppilaat ovat mukana! Itse suosin myös sanattomia taukojumppia, jolloin oppilaiden on oltava tarkempana siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Erilaisia vinkkejä taukojumppiin löytyy esimerkiksi täältä: https://pokali-fi-bin.directo.fi/@Bin/870574b86098ff7e09886c2c1063183b/1509806719/application/pdf/256426/Taukojumppaopas.pdf

- YouTubesta löytyy myös hyviä taukojumppia (yllä olevassa linkissä erilaisia videoita). Yksi näistä on ”100-jumppa”, jossa erittäin amerikkalainen amerikkalaismies laskee sataan tehden samalla jotain liikettä. Liike vaihtuu aina kun kymmenluku vaihtuu, ja jokaisen liikkeen pystyy tekemään esimerkiksi pulpetin vieressä seisten. Esimerkki ”100-jumpasta” tässä https://www.youtube.com/watch?v=0TgLtF3PMOc. Samalla pystyy siis kertaamaan numeroita englanniksi.

- X-breikki https://www.slideshare.net/x-breikki on ohjelma, jossa oppilaat vastaavat monivalintatehtäviin jonkin liikkeen avulla. X-breikkejä on helppo kehittää itse: Esimerkiksi kysymyksiä, johon kolme eri vastausvaihtoehtoa. Jokaiseen vastausvaihtoehtoon erilainen liike, esim: A= tasahypyt, B= kyykyt ja C= taputus.

- Oppilaat pitävät kaikenlaisista tarinoista. Tarinan ajaksi noustaan ylös, ja aina tietyn sanan kohdalla tehdään jokin liike tai seurataan jatkuvasti, miten tarinassa esimerkiksi liikutaan. On hyvä miettiä jokin perusliike, jota oppilaat tekevät muuten koko tarinan ajan, on se sitten paikallaan kävely, hölkkä, x-hypyt tai mitä vain.

Muita keinoja istumisen katkaisuun:

Älä hae kaikkia tarvittavia välineitä valmiiksi. Anna oppilaiden hakea esimerkiksi luokan takaa sakset ja liimat tai muut tarvittavat välineet.

- Tarkastuspisteet ympäri luokkaa. Tarkastusväli kannattaa laittaa niin lyhyeksi, että oppilaat esimerkiksi jo yhden tai kahden tehtävän tehtyään käyvät tarkistamassa tehtäviä. Näin oppilaiden istumisjaksot katkeavat useammin.

- Jaa vastauvuorot pallolla. Heitä pallo vastausvuorossa olevalle oppilaalle, ja hän heittää sen vastauksen jälkeen joko seuraavalle tai takaisin opettajalle.

- Usein tulee mietittyä, että mitä tehdä, kun oppilas saa kaikki tunnille suunnitellut tehtävät tehtyä. Usein (ainakin itse) käytän ”palkintona” piirtämistä tai lukemista. Mutta mitä jos palkinto ei olisikaan lisätehtävä? Esimerkiksi erilaiset aivopähkinät innostavat oppilaita. Esimerkkejä: Nosta oikean käden peukalo ja vasemman käden pikkurilli pystyyn. Yritä mahdollisimman nopeasti vaihtaa niin, että pystyssä ovatkin vasemman käden peukalo ja oikean käden pikkurilli. Pyöritä käsiä aluksi etuperin, sitten takaperin ja lopuksi eri suuntiin. Laita silmät kiinni ja koita toistaa edellisiä yms. Tehtäviä kyllä löytyy ja ne ovat helposti toteutettavissa.

Aivopähkinänä voi myös toimia se, että oppilaat jaetaan ryhmiin ja heille annetaan pallo. Tarkoituksena on heittää palloa järjestyksessä niin, että se käy jokaisella vuoronperään. Palloa ei kuitenkaan saa heittää viereiselle oppilaalle. Kun homma toimii, voidaan palloja lisätä useampia.

  1. Toiminnallisuutta opetukseen ja oppiaineisiin

Toiminnallisuuden lisääminen opetukseen on haaste, josta puhutaan jatkuvasti. Toin alle muutamia esimerkkejä, mitä olen itse käyttänyt tai suunnitellut käyttäväni. Hyviä vinkkejä löytyy myös esimerkiksi sivulta http://fitwizard.org/find/ (englanniksi).

Matematiikka

Oppilaat toimivat pareittain. Pari asettuu selät vastakkain, ja käsikynkkään. Pari tekee kolme kyykkyä näin, ja hyppää sitten 180 astetta niin että ovat kasvotusten hypyn jälkeen. Samalla nostetaan 0-10 sormea ylös. Oppilasparin sormista muodostuu kertolasku (tai yhteenlasku, vähennyslasku, mitä vain), jonka tuloksen nopeammin sanova saa pisteen. Jos toisella oppilaalla on esimerkiksi 5 sormea pystyssä ja toisella 3, se kumpi sanoo ”15” aikaisemmin, saa pisteen. Sovellettavissa myös äidinkieleen, esimerkiksi niin, että opettaja näyttää hypyn jälkeen jotain kirjainta, jolla alkava sana tai lause oppilaiden tulisi keksiä.

- Kertolaskua: Oppilaat jaetaan 4-5 hengen ryhmiin. Oppilaat asettuvat rinkiin oman ryhmänsä kanssa. Yhdelle oppilaista annetaan käteen esimerkiksi hernepussi tai pieni pallo. Tämä oppilas aloittaa leikin sanomalla seitsemän kertotaulun viimeisen numeron eli 70. Tämän jälkeen hän heittää pallon seuraavalla oppilaalle, joka vähentää edellisestä luvusta seitsemän ja sanoo ääneen saamansa tuloksen. (70-7=63) Leikkiä jatketaan samalla kaavalla, niin kauan kunnes laskun tulokseksi saadaan nolla. Palloa tulee heittää oppilaiden kesken niin, että kaikki saavat pallon vuorollaan. Harjoitus voidaan toteuttaa myös muilla kertotauluilla tai päässälaskuilla.

- Tehkää lausekkeita luokan edessä. Anna esimerkiksi seitsemälle oppilaalle paperi, joissa on numeroita tai matemaattisia merkkejä. Esimerkiksi numerot 1,2,3 ja 0 sekä merkit +, - ja =. Oppilaiden tulee järjestäytyä niin, että saavat merkeistä muodostettua oikean lausekkeen, tässä tapauksessa 1+2-3=0. Merkkejä ja numeroita voi olla vaikka ja mitä. Kannattaa kuitenkin aloittaa aika helpoilla.. Sama juttu toimii myös vertaitaessa lukujen suuruutta tai esimerkiksi opeteltaessa lämpömittarin lukemia.

Oppilaat voivat myös antaa vastauksia liikkuen, esimerkiksi: paljonko on 2+2? Tee niin monta kyykkyä/hyppyä/taputusta..

Musiikki

- Oppilaiden kanssa voi esimerkiksi taputtaa erilaisia rytmejä tai omaa kehoaan voi käyttää soittimena, esimerkiksi käsien taputus, jalkojen naputus yms.

Liikuntatunneille

Liikuntatunnit ovat poikkeuksellisia verrattuna muihin koulun oppiaineisiin. Välillä tuntuu, että korostamme liikaa opetettavia taitoja itse liikkumisen sijaan. Ohessa on muutama vinkki, miten liikuntaa voisi lisätä liikuntatunneille. (Älkää ottako tätä niin, etten arvostaisi rutiineja ja sitä, että homma pysyy kasassa liikunnassa.) Rutiinit ovat erittäin tärkeitä myös liikunnassa ja niitä tarvitaan luokanhallintaan. Välillä vain seisotamme oppilaita silloin, kun he haluaisivat ja heillä olisi mahdollista liikkua.

- Usein aloitamme liikuntatunnit menemällä riviin. Tämä on kaikki pois siitä ajasta, mitä voisimme tunneilla liikkua. Ota varastosta valmiiksi välineitä ja anna oppilaiden alkaa liikkumaan saman tien, kun he saapuvat tunnille. Näin oppilaat saavat ylimääräiset energiat pois ja ovat valmiimpia siirtymään organisoidumpaan liikuntaan.

- Edellä mainittua toimintaa voi jatkaa myös koko tunnin. Usein, kun liikunta on omaehtoista, sitä myös tulee tehtyäkin enemmän.

- Laita kartioita johonkin muotoon, esimerkiksi neliöön tai ympyrään. Älä anna tarkempia ohjeita, vaan katso mitä oppilaat alkavat tekemään saapuessaan tunnille. Usein lopputulos on paljon hienompi kuin oma suunnitelma olisi ollut (ainakin mun kohdalla).

- Jaa oppilaat 3-6 oppilaan ryhmiin. Anna ryhmälle tietty määrä välineitä ja tietty määrä aikaa suunnitella jonkinlainen piste, jossa välineitä käytetään hyödyksi. Oppilaille voi antaa myös jonkin teeman, mihin pisteen täytyy liittyä. Usein ratkaisut ovat melko kekseliäitä.

Usein käytämme pilliä, kun haluamme oppilaiden keskittyvän kuuntelemaan ohjeita. Mutta voisiko pillin sijaan käyttää esimerkiksi jotain tiettyä liikettä, jonka nähdessään oppilaat alkavat toistamaan sitä?

- TÄMÄ TOIMII ja tätä voi käyttää myös luokassa. Oppilaat toimivat pareittain. Heidän väliinsä asetetaan jokin esine, esim. tötsä tai luokassa penaali, teroitin, pyyhekumi tai mitä sattuu olemaan saatavilla. Oppilaat asettuvat jalan mitan päähän esineestä seisomaan. Tehtävänä on koskettaa käsillä sitä kohtaa omasta kropasta, jonka opettaja huutaa (esim nenä, varpaat, otsa). Jossain vaiheessa opettaja huutaa ”tötsä/terotin/kumi” ja silloin pitää siepata esine välistä ennen paria. Nopeampi saa pisteen.

https://www.youtube.com/watch?v=AN_iiCXnIX0 Kyseessä siis valioliigajoukkue Arsenalin harjoitus.

Ympäristöoppi

Miksi opetella kasveja, eläimiä yms. sisällä, kun niitä on konkreettisesti ulkona? Samalla kun opetellaan terveellisiä elämäntapoja, voisi niitä myös toteuttaa konkreettisesti menemällä ulos oppimaan ja liikkumaan.

Osoitteesta http://ulkoluokka.fi/materiaalit/ löytyy hyviä vinkkejä ympäristöopin opettamiseen toiminnallisesta ulkona. Samasta osoitteesta löytyy myös lajikortit, joita voi käyttää monipuolisesti hyödyksi opetuksessa lajienopettelusta aina ravintoketjuun asti. Samalla löytyy vinkkejä siitä, miten ulkoluokkaa voisi käytännössä toteuttaa.

Arvioinnista

Hauska tapa suorittaa itsearviointia on esimerkiksi ”ylä- ja alafemma” -arviointi. Oppilas läppää tunnin jälkeen oveen kiinnitettyä sopivaa hymiötä ja näin on pelkistetty itsearviointi siitä tunnista tehty. https://www.youtube.com/watch?v=xl1kx62BT_E

  1. Seuraavat jutut hieman maksavat, mutta jos luokan rahoja löytyy..

- Terapia-/jumppapallot. Yksi parhaista keinoista lisätä liikettä oppitunteihin. Pallon päällä istuminen kehittää tasapainoa sekä syviä vatsa- ja selkälihaksia. Pallon päällä istuminen on myös oppilaiden mielestä hauskaa. (Itse teen paljon töitä juuri pallon päällä istuen).

- Leuanvetotanko luokan oveen. En tiedä saako näitä meillä laittaa (toivottavasti), mutta oppilaat varmasti innostuvat. Pienikin määrä roikkumista on aina eteenpäin.

 

  1. Lisää ideoita arkiliikuntaan löytyy esimerkiksi näiltä sivuilta:

 https://liikkuvakoulu.fi/ideat?kouluaste=alakoulu&kategoria=kaikkikategoriat

https://takavasara.wordpress.com/2017/10/26/helppoja-tapoja-lisata-liikuntaa-oppitunnille/

https://www.olympiakomitea.fi/lasten-liike/koululaisten-liikunta/liiketta-koulupaivaan/lajiliittojen-palvelut/

https://liikkuvakoulu.fi/sites/default/files/kaikki_mukaan_-_taukojumppaan.pdf

http://fitwizard.org/find/

http://toiminnallistaelamaa.blogspot.fi/