Tietomurto ja hakkerointi

Toisen sähköisten tunnusten luvaton käyttö on tietomurto

Internetistä löytää yksinkertaisia ohjelmia, joiden avulla tietomurrot onnistuvat tavalliseltakin tietokoneenkäyttäjältä. Laittomia ohjelmat ovat vasta, kun niitä käytetään.

Tietomurron yrityskin on rikos. Sen sijaan apuohjelmien koodaaminen, levittäminen tai lataaminen ei ole laitonta, sillä niitä voidaan käyttää myös oikein: etsimään haavoittuvuuksia omista järjestelmistä. Toisen tahon "auttaminen" tällä tavalla onkin sitten jo laitonta - vain omien koneiden ja verkkojen kimppuun saa hyökätä testitarkoituksessa.

Rikoslaki ja tietomurto

Tietomurto on säädetty rangaistavaksi rikoslain tieto- ja viestintärikoksia käsittelevässä luvussa. Teon rangaistavuudella pyritään sekä estämään tietojärjestelmiin tunkeutumista, että turvaamaan tietokonetyöskentelyn yksityisyyttä.
Lain mukaan tietomurtoon syyllistyy se, joka käyttämällä hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta taikka turvajärjestelyn muutoin murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään. Tietojärjestelmä voi lain mukaan olla sellainen, jossa sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja tai dataa. Rangaistavaksi säädetään myös tällaisen järjestelmän
erikseen suojattuun osaan tunkeutuminen.

Oikeudeton tunkeutuminen tietojärjestelmään toisen tunnuksilla, tai muulla tavoin on rangaistavaa. Joka käyttämällä hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta tai turvajärjestelyn muuten murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään, jossa sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja, tai sellaisen järjestelmän erikseen suojattuun osaan, syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrosta tuomitaan myös se, joka tietojärjestelmään tai sen osaan tunkeutumatta teknisen erikoislaitteen avulla oikeudettomasti ottaa selon tietojärjestelmässä olevasta tiedosta.
Mikäli tekijä levittää, tai muuten hyödyntää oikeudettomasti saamiaan tietoja, on tekijä syyllistynyt myös muihin rikoksiin, joita voidaan yhdistää rangaistusta mitattaessa. Tämä tietomurtoa koskeva säännös on lähinnä pohja sille, että mikäli oikeudettomasti tunkeuduttu tietokanta olisi sisällöltään tarpeeton, syyllistyisi vain tietomurtoon.

Tietomurrosta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään kahden vuoden pituiseen vankeuteen. Tietomurron yritys on säädetty rangaistavaksi. Mikäli tietomurto tehdään erityisen suunnitelmallisesti, tai osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, on kyseessä laissa erikseen säädetty törkeä tekomuoto.