Ihminen

Verenkierto kirja s. 102-103

Kirjoita allaoleva teksti täydennettynä vihkoosi tai kopioi se Pedanetissa, palauta merkintänä ja tee sinne tarvittavat täydennykset.

____ on ontto lihas, joka pumppaa ________ kehon eri osiin.
Veri kuljettaa kehon eri osiin _______, ______, _________ ja lämpöä.
Sydämen ___ kertoo, kuinka monta kertaa sydän supistuu minuutin aikana.
Veri kiertää _____, joita ovat valtimot, ____________ ja hiussuonet.
Valtimot kuljettavat verta________ ___________.
Laskimot kuljettavat verta_______ __________.
Veren punainen väri johtuu _________, jotka kuljettavat happea.
Veren ___________ tuhoavat vereen päässeitä _____________.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Maapallo ja elämä syntyy kirja s. 90-95

Tehtävä
Kirjoita allaoleva teksti TÄYDENNETTYNÄ PUUTTUVILLA SANOILLA YM-vihkoosi tai KOPIOI SE ja "PALAUTA MERKINTÄ". Kirjoita puuttuvat sanat VASTA KOPIOINNIN JÄLKEEN, tallenna ja muista lähettää!

Maapallo ja elämä syntyy

Maapallo syntyi nykytiedon mukaan noin ____46000000______ vuotta sitten. Aluksi se oli hehkuvan kuuma pallo, mutta vähitellen se jäähtyi. Ensimmäiset merkit elämästä on yli ______70000000000_____vuoden takaa. Eliöt olivat pitkään hyvin yksinkertaisia, sillä ensimmäiset monisoluiset eläimet alkoivat kehittyä vasta noin 700 miljoonaa vuotta sitten. Ensimmäiset yksisoluiset eliöt elivät __3500000000000_____.
Kivettyneitä eliöiden jäänteitä kutsutaan ____fossiileja___. Eliöt, jotka joskus ovat eläneet maapallolla, mutta joita ei enää ole, ovat kuolleet ______sukupuuttoon_____.
Meressä elävät eläimet saivat ravintonsa yhteyttävistä viherlevistä, jotka tuottivat sekä ravintoa että happea. Tällaisista levistä kehittyivät vähitellen_____yhteyttävätkasvit________.
Ensimmäisinä eläiminä merestä maalle nousivat _____niveljalkaset__,_______ ja ____sammalia_______.
Maailman valtiaita lähes 200 miljoonan vuoden ajat olivat_____dinot_. Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Syynä oli todennäköisesti __pommi_______ ____________.
Nisäkkäät kehittyivät jo dinosaurusten aikakaudella, mutta niiden valtakausi alkoi vasta ilmaston __lämmetessä__, koska ne sopeutuivat siihen _ lämpimään___ ja__ __suojan ___ avulla. Toinen kylmään sopeutunut selkärankaisten ryhmä olivat höyhenpeitteensä suojissa lämpimässä pysyvät _____eläimet____.

Viimeisimmän___elämän___ loppupuolella, noin 20 000 vuotta sitten, Suomea peitti parin kilometrin paksuinen jäätikkö. Suurin aroilla eläneistä eläimistä oli ______jäätikön ympäröimänä_________. Muita suuria tämän ajan eläimiä olivat __mammutit___ ja _______hyönteiset_______.

Ihmisen kehitys alkoi _______6000000_____sta (maanosa).
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.