2018-2019

Uskonto 1 (etäkurssi)

Tervetuloa Uskonto 1 (UE1) Kurssille!

Kursilla tutustuitaan uskontoon ilmiönä ja luodaan katsaus Lähi-idässä syntyneisiin kolmeen uskontoon: juutalaisuus, kristinusko ja islam. Tehtävänäsi on tutustua oppikirjan ja tehtävien avulla kurssin keskeisiin teemoihin. Lähiopetuskerroilla 25.10. ja 8.11. (klo 18.40-20.00 luokassa 55) syvennymme vielä tarkemmin kurssin aihepiireihin. Lähiopetuskerroilla käyminen ei ole pakollista. Kurssin voit suorittaa myös tekemällä etätehtävät ja tulemalla kurssin loppukokeeseen. Kurssin loppukoe on perjantaina 15.11. klo 17.00 luokassa 55.


Etätehtävät


Tehtävät ovat esseekysymyksiä ja vaativat laajat vastaukset (1-2 sivua per tehtävä). Hyödynnä tehtävissä oppikirjaa. Tietoa voit etsiä myös netistä, mutta ole tarkkana lähteiden kanssa. Palauta tehtävät viimeistään kokeeseen tullessa. Jos haluat kysyä jotakin kurssiin tai esimerkiksi tehtäviin liittyen, otathan yhteyttä: Petra Klemettinen-Sakki (petra.klemettinen@tyk.fi)

1. Mitä uskonto on? Esittele, mistä uskonnossa/uskonnoissa on kysymys? Miten uskontoa voidaan määritellä ja millaisia ilmiöitä uskontoon/uskontoihin liittyy?

2. Miten uskontoja voidaan tutkia ja millaisia haasteita tähän liittyy?

3. Pohdi, miksi maailmassa on niin paljon erilaisia uskontoja.

4. Esittele juutalaisuus uskontona. (kannattajamäärä, levinneisyys, tyypilliset piirteet ja korostukset, pyhät kirjat, pyhät asiat jne.)

5. Esittele kristinusko uskontona. (kannattajamäärä, levinneisyys, tyypilliset piirteet ja korostukset, pyhät kirjat, pyhät asiat jne.)

6. Esittele islam uskontona. (kannattajamäärä, levinneisyys, tyypilliset piirteet ja korostukset, pyhät kirjat, pyhät asiat jne.)

7. Pohdi, miksi kristinusko ja islam ovat levinneet niin laajalle ja niillä on paljon kannattajia, kun taas juutalaisuus on huomattavasti pienempi uskonto kannattajamäärältään. Mistä seikoista tämä voisi johtua?

8. Pohdi oppikirjan ja esimerkiksi netistä löytämäsi tiedon valossa Lähi-idän tilannetta. Mistä konflikti Israelilaisten ja Paletiinalaisten välillä johtuu? Miksi kiistaan ei ole vieläkään löytynyt ratkaisua? Mitä arvelet, miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa? Saadaanko rauha aikaan?

9. Mitä yhteisiä piirteitä on Lähi-idän uskonnoilla?