Sähköiset uusintakokeet 24.4.20

Ohjeita uusintakokeeseen

Uusintakokeet löytyvät tämän sivun alasivuilta.

https://peda.net/id/59a20f5a846

https://peda.net/id/5d548a60846

https://peda.net/id/6179caec846

Kokeen aikana voi käyttää apuna esimerkiksi kurssimateriaalia, mutta vastausten suora kopiointi materiaalista tai verkosta ei ole sallittua. Näytä omaa osaamista.

Koe aukeaa aamulla noin 8.30 ja sulkeutuu noin klo 22.30. Muista tallentaa vastauksesi ennen sitä. 

Mikäli kokeen aikana tulee kysymyksiä, voit lähettää sähköpostia opettajalle.

Ennen kuin aloitat: oletko kirjautunut pysyvästi vai tavallisesti? Peda.net-kirjautuminen voi vanheta sinä aikana kun kirjoitat vastausta ja silloin vastaus menee hukkaan, kun yrität tallentaa sitä. Voit estää kirjautumisen vanhenemisen valitsemalla sisäänkirjautumisessa "Pysy sisäänkirjautuneena". Muitakin virhetilanteita ennaltaehkäisee se, että painat ajoittain "Tallenna luonnoksena".

Tehtäviin 2-7 voit palauttaa vastauksen joko Merkintänä tai palauttaa esimerkiksi valokuvan käsin tehdystä ratkaisusta. Pyri tekemään vain yksi palautus tehtävään (eli joko yksi merkintä tai yksi liitetiedosto). Merkintään on myös mahdollista liittää kuvia tai kuvakaappauksia, jos tallennat ne ensin kovalevylle. Voit myös liittää valokuvasi tekstin sekaan esimerkiksi tekstidokumenttiin ja jättää sen vastaukseksi (MS Officen tai LibreOfficen tiedostomuoto tai PDF-tiedosto).

Kuvakaappauksia voi tehdä Leikkaa ja luonnostele, Leikkaustyökalu, Snipping tool tai Näyttökuva -toiminnoilla riippuen käyttöjärjestelmästäsi. 

Muista perustella vastaukset laskulla. Välivaiheita ei tarvita, mutta laskun lähtökohdan ja vastauksen pitää olla yksiselitteisesti esillä. Käytä kemiallisesti oikeita merkintöjä (esim. ylä- ja alaindeksit). Kirjoita selkeästi. Esimerkiksi laskuihin ilmava asettelu ja omalle rivilleen (jos et käytä kaavaeditoria) esimerkiksi:

42 kg * 5,0 mg/kg/vrk = 210 mg/vrk

Apuvälineitä
Matikkamerkintöjä voit myös tehdä osoitteessa math-demo.abitti.fi. Tallenna kuvakaappaus esimerkiksi työpöydällesi ja liitä se vastaukseen.

Kokeen aikana saatat tarvita taulukoita, joita löydät esimerkiksi osoitteesta cheat.abitti.fi tai taulukot.com. Voit myös käyttää tätä tiedostoa kaava-arkki 3.1.pdf
KE2-kurssin kokeessa voi olla apua myös laajemmista spektritaulukoista spec_tables.pdf

Laskemista ja kuvien piirtämistä voit tehdä esimerkiksi osoitteessa geogebra.org (Geogebra Classic on laajin työväline, joka sisältää mm. CAS-laskimen) tai LibreOffice -ohjelmilla tai muilla käytössäsi olevilla ohjelmilla.

Yksinkertaisia rakennekaavoja voi piirtää myös esimerkiksi sivulla https://marvinjs-demo.chemaxon.com/latest/ mutta MarvinSketchin työpöytäversio on laajempi.