Yhteiskuntatietous ja kulttuurintuntemus

Yhteiskuntatietouden ja kulttuurintuntemuksen opetussuunnitelma (LUVA)

Opetuksen tavoitteet

Yhteiskuntatietouden ja kulttuurintuntemuksen kurssit syventävät opiskelijan tietoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja antavat opiskelijalle työkaluja erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden itsenäiseen arvioimiseen ja tutkimiseen. Opinnot liittyvät Suomen historiaan sekä sen eurooppalaisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin. Kulttuurintuntemuksessa kiinnitetään huomiota kulttuurien monimuotoisuuteen ja monikerroksisuuteen. Kurssit syventävät perusopetuksen tietoja ja johdattavat opiskelijoita lukion yhteiskuntaopin ja historian kurssien tavoitteisiin ja sisältöihin. Opetuksessa harjaannutetaan yhteiskuntaopille ja historialle ominaisia opiskelu- ja tekstitaitoja.

 

Opiskeluympäristö ja työtavat

Kielitietoiset työtavat vahvistavat opiskelijoiden monilukutaitoa. Tekstilähtöinen lukemisen ja kirjoittamisen samanaikainen opiskelu, koevastausten ja itsearvioinnin harjoittelu, käsitemäärittely, omien sanastojen tekeminen, keskusteluharjoitukset ja erilaisten lähteiden pohjalta tehdyt päättelyharjoitukset ovat historiaan soveltuvia työtapoja. Taideaineiden työtavat ja opintokäynnit soveltuvat kulttuurintuntemuksen opintoihin.

 

Arviointi

Arvioinnissa käytetään joustavia ja monipuolisia menetelmiä. Oppimispäiväkirjat, prosessitehtävät eri aiheista, esitelmät, referaatit, esseet ja pienoistutkielmat ovat yhteiskunta- ja kulttuurituntemukseen soveltuvia menetelmiä. Käsitteen määrittelytehtävät voivat olla osa oppimista tukevaa arviointia. Lukiolle tyypillisiä kurssikokeita käytetään oppimistehtävinä.

 

Kurssit

LVHY1 Historian perusteita

Kurssi vahvistaa ja syventää opiskelijoiden perusopetuksessa historiasta hankkimia tietoja sekä johdattaa heitä lukion historian kurssien tavoitteisiin ja sisältöihin. Kurssin opinnot liittyvät Suomen historiaan sekä sen eurooppalaisiin ja kansainvälisiin yhteyksiin. Kulttuurintuntemuksessa kiinnitetään huomiota kulttuurien monimuotoisuuteen ja monikerroksisuuteen. Kurssilla harjaannutetaan yhteiskuntaopille ja erityisesti historialle ominaisia opiskelu- ja tekstitaitoja.

 

Tavoitteet:

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee

  • kulttuurin peruskäsitteitä
  • Euroopan ja maailman kulttuurien tärkeimpiä käännekohtia ja osaa suhteuttaa nykyajan ilmiöitä historialliseen kehitykseen
  • erilaisia syitä, jotka ovat johtaneet muuttoliikkeisiin – taloudelliset ja poliittiset syyt, konfliktit, ympäristölliset syyt
  • historialle ja kulttuurihistorialle ominaisia tekstilajeja.

 

Keskeiset sisällöt:

  • kulttuurihistorian kausia ja käännekohtia pääpiirteittäin keräily- ja pyyntikulttuurista jälkiteolliseen aikaan ja yksilöllistymiseen
  • muuttoliikkeet osana ihmiskunnan historiaa
  • historian tekstien lukeminen ja kirjoittaminen: käsitteiden avaaminen ja omien sanastojen tekeminen, tekstin rakennepiirteet, kuvien, karttojen ja tilastojen ymmärtäminen ja tulkitseminen eri sisältöjen yhteydessä

 

Työtavoista:

Kielitietoiset työtavat vahvistavat opiskelijoiden monilukutaitoa. Mahdollisia käytettäviä työtapoja ja oppimistehtäviä ovat esimerkiksi oppimispäiväkirjat, prosessitehtävät eri aiheista, esitelmät, opetuskeskustelut, opiskelijan itsearviointi osana muita tehtäviä, referaatit, esseet ja pienoistutkielmat, sanastojen laadinta sekä käsitteiden määrittelyt. Lukiolle tyypillisiä historian kurssikokeita käytetään oppimistehtävinä esim. kuva- ja tekstidokumenttikoekysymykset. Kurssilla pyritään käyttämään työtapoja, jotka tukevat opiskelijan tvt-taitojen kehittymistä.

 

Arvioinnista:

Kurssi on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelija on tehnyt kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistunut tuntityöskentelyyn. Kurssin alussa voidaan sopia myös muunlaisesta työskentelystä.

 

LVHY2 Suomen yhteiskunta ja kulttuurit

Kurssi syventävää opiskelijan tietoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja antaa opiskelijalle työkaluja erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden itsenäiseen arvioimiseen ja tutkimiseen. Opetuksessa harjaannutetaan historialle ja erityisesti yhteiskuntaopille ominaisia opiskelu- ja tekstitaitoja.

 

Tavoitteet:

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • ymmärtää kulttuurien monimuotoisuutta sekä kulttuurienvälistä vuorovaikutusta ja saa sen myötä kykyä ymmärtää ja toimia erilaisissa kulttuurisissa ympäristöissä.
  • tuntee suomalaista yhteiskunta- ja talousjärjestelmää koskevia peruskäsitteitä, joiden avulla hän voi käsitellä ja arvioida yhteiskunnallista tietoa ja toimia aktiivisena kansalaisena
  • tuntee Suomen kieli- ja kulttuuriryhmiä ja niiden historiaa
  • oppii tuntemaan kansainvälisten suhteiden ja kansainvälisten järjestöjen toiminnan perusteet
  • osaa lukea ja tulkita yhteiskuntaopille ominaisia tiedon esittämistapoja ja tuottaa itse yhteiskuntaopille ominaisia tekstejä.

 

Keskeiset sisällöt:

  • valta ja vaikuttaminen: valta ja erilaiset vallankäytön muodot, suomalainen demokratia ja poliittinen järjestelmä ja aktiivinen kansalaisuus
  • kansalaisen taloustaito
  • oikeusvaltio: perusoikeudet, vallan kolmijako (­oppi) ja kansalaisuus
  • Suomen kulttuurihistoria ja kansallisvaltion rakentaminen 1800-luvulla
  • suomalaisia perinteitä ja tapakulttuuria: suomalaisia perinteitä ja tapakulttuuria sekä niiden muotoutuminen vuorovaikutuksessa muiden kulttuurien kanssa
  • Suomi yhdessä muiden kanssa: Suomi osana Pohjoismaita, Eurooppaa ja maailmaa
  • moninainen Suomi: vähemmistöt Suomessa
  • yhteiskuntaan liittyvät käsitteet: niiden avaaminen ja määrittelyharjoitukset kaikkiin sisältöihin liittyen

 

Työtavoista:

Kielitietoiset työtavat vahvistavat opiskelijoiden monilukutaitoa. Mahdollisia käytettäviä oppimistehtäviä ovat esimerkiksi oppimispäiväkirjat, prosessitehtävät eri aiheista, esitelmät, referaatit, esseet ja pienoistutkielmat, opiskelijan itsearviointi osana muita tehtäviä, sanastojen laadinta sekä käsitteiden määrittelyt. Lukiolle tyypillisiä yhteiskuntaopin kurssikokeita käytetään oppimistehtävinä esim. tilasto- ja tekstidokumenttikoekysymykset. Kurssilla pyritään käyttämään työtapoja, jotka tukevat opiskelijan tvt-taitojen kehittymistä.

 

Arvioinnista:

Kurssi on suoritettu hyväksytysti, kun opiskelija on tehnyt kurssin alussa määritellyt tehtävät ja osallistunut tuntityöskentelyyn. Kurssin alussa voidaan sopia myös muunlaisesta työskentelystä.